Ασαφές παραμένει το πλαίσιο για την αυτονομία στη θέρμανση με φυσικό αέριο, 20 ημέρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας που καταργεί την υποχρέωση της συναίνεσης του «50 συν 1» των ενοίκων στις πολυκατοικίες.
Κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας αναγνώριζαν χθες ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση σε σχέση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για όσους αυτονομηθούν στο κόστος συντήρησης της κεντρικής θέρμανσης.
Τόνιζαν ότι θα υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφαρμογή της τροπολογίας, ενώ παράλληλα διαβεβαίωναν ότι ανεξάρτητα από την έκδοσή της οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ήδη να απευθυνθούν στην ΕΠΑ Αττικής για σύνδεση στο δίκτυο φυσικού αερίου χωρίς να απαιτείται απόφαση γενικής συνέλευσης για την αυτονόμησή τους από την κεντρική θέρμανση.
Οι ίδιοι κύκλοι διαβεβαίωναν επίσης ότι η εγκύκλιος δεν θα υποχρεώνει όσους αυτονομηθούν να πληρώνουν πάγιο, το οποίο συνδέεται με την κατανάλωση πετρελαίου στην κεντρική θέρμανση, αλλά να συνεισφέρουν για τη συντήρηση της κεντρικής θέρμανσης.
Μέχρι να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος, το όλο θέμα παραμένει ασαφές και καθιστά σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστη τη σχετική τροπολογία, καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αυτόνομη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου χωρίς να γνωρίζουν το συνολικό κόστος της.
Η μέχρι τώρα στάση του υπουργείου δικαιώνει την ΠΟΜΙΔΑ, που επισημαίνει με ανακοίνωσή της στους καταναλωτές τον κίνδυνο να βρεθούν νομικά ακάλυπτοι έναντι των συνιδιοκτητών τους, για παραβίαση των σχετικών διατάξεων και κανονισμών των πολυκατοικιών τους.
Εάν η νέα απόπειρα της πολιτείας να ανοίξει τον δρόμο για την αυτονομία στη θέρμανση με φυσικό αέριο δεν έχει την τύχη της πρώτης που επιχειρήθηκε το 2014 από τον τότε υπουργό Γιάννη Μανιάτη, τότε περί τα 600.000 νοικοκυριά που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο θα μπορούν να κάνουν χρήση της τροπολογίας και να επωφεληθούν από τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη του φυσικού αερίου.
Η χρήση του φυσικού αερίου για θέρμανση προσφέρει εξοικονόμηση που ξεπερνά το 35% σε σχέση με το πετρέλαιο (Δεκέμβριος 2016), ενώ για το ζεστό νερό η εξοικονόμηση υπερβαίνει το 70% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα.
Η ΕΠΑ Αττικής εφαρμόζει αυτή την περίοδο πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης του κόστους εγκατάστασης ύψους 1.200 ευρώ και εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης. Το συνολικό κόστος εγκατάστασης για αυτόνομη θέρμανση ανέρχεται σε περίπου 2.000 ευρώ και για κεντρική σε 5.000 ευρώ.
Η πρώτη προσπάθεια για αποδέσμευση των καταναλωτών από την υποχρέωση της συναίνεσης του «50 συν 1» προκειμένου να συνδεθούν αυτόνομα με το δίκτυο φυσικού αερίου έγινε το 2014, με τροπολογία που έβγαλε προς διαβούλευση ο τότε υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και απέσυρε στη συνέχεια μετά τις αντιδράσεις της ΠΟΜΙΔΑ, προκειμένου να αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση.
Η τροπολογία ενσωμάτωσε τελικά τα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, υποχρεώνοντας τα νοικοκυριά που αποσυνδέονται από το δίκτυο να πληρώνουν και ποσοστό επί του παγίου της κεντρικής θέρμανσης. Δεν κατατέθηκε, ωστόσο, προς ψήφιση στη Βουλή αλλά παρέμεινε στα συρτάρια του υπουργείου για τον επόμενο υπουργό.
Πηγή: Καθημερινή