Συμφωνία εδώ και τώρα απαιτούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης!

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Απροσδόκητη τροπή πήρε από χθες η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες αφού εκτός από την Κυβέρνηση φαίνεται πλέον ότι επείγονται για συμφωνία και οι υπουργοί Oικονομικών της Ευρωζώνης και μάλιστα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Αυτό προέκυψε από την χθεσινή συνεδρίαση τη ομάδας τεχνοκρατών της Ευρωζώνης. Κατά την σύσκεψη που έγινε με κύριο θέμα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για το πρόγραμμα της Κύπρου.

Περνώντας στην Ελλάδα ,οι ομόλογοι του προέδρου του ΣΟΕ κ. Γιώργου Χουλιαράκη από τις υπόλοιπες 18 χώρες της ζώνης Ευρώ, ζήτησαν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η ξαφνική αυτή πίεση για γρήγορη συμφωνία , έχει πολλές αιτίες με κυριότερη το κίνδυνο κατάρρευσης της Ελλάδας , αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης.

Μια δεύτερη πιο δυσάρεστη αιτία είναι ότι πλέον οι δανειστές πιέζουν με στόχο να κάμψουν τις αντιστάσεις στις «κόκκινες γραμμές» και να πετύχουν συμφωνία με ελάχιστες ή και μηδενικές υποχωρήσεις από ΕΕ , ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Η δέσμη των πιέσεων συμπληρώθηκε χθες και από άλλη μια «απροσδόκητη» δήλωση της εκτελεστικής διευθυντρίας του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Franfurter Allgemeine Zeitung μίλησε για πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ τονίζοντας μάλιστα (μια ημέρα μετά τον επικεφαλή οικονομολόγο του Ταμείου κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ) ότι πλέον το κοινό νόμισμα δεν θα κινδυνέψει αφού μετά την κρίση του 2008 έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας από την κρίση.

Η δήλωση για Grexit και η διαβεβαίωση ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο χαμένη θα είναι μόνο η Ελλάδα, έχει επαναληφθεί πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα από εκπροσώπους των θεσμών , οι οποίοι δεν είχαν μας είχαν συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές.

Πρόκειται για μια «κυκλωτική» κίνηση ώστε η Ελλάδα να απομονωθεί ακόμη περισσότερο στην διαπραγμάτευση και να δεχθεί χωρίς πολλές αντιρρήσεις την Πέμπτη αξιολόγηση του δευτέρου μνημονίου που εκκρεμεί από τον Περασμένο Σεπτέμβριο αντί της εφαρμογής της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου η οποία υποτίθεται ότι είναι η βάση για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Τελευταία ευκαιρία για την αλλαγή του κλίματος υπερ της Ελλάδας θα είναι η αμερικανική παρέμβαση που θα γίνει κατά την σ ημερινή σύνοδο των υπουργών οικονομικών των επτά ισχυρότερων βιομηχανικά κρατών που γίνεται από χθες στην Δρέσδη της Γερμανίας.

Η Κυβέρνηση αναμένει από τον Αμερικανό υπουργό οικονομικών κ. Τζάκ Λιού να μιλήσει για υποχωρήσεις που θα πρέπει να γίνουν για να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα κοιτώντας – αν όχι αποκλειστικά – τουλάχιστον την περισσότερη ώρα προς την πλευρά του κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε (Γερμανία), του κ. Μισέλ Σαπέν (Γαλλία), του κ. Γκερούντ Νταϊσελμπλούμ (ως προέδρου του Eurorgroup) , και του κ. Πιερ Κάρλο Παντοάν (Ιταλία).

Πάντως η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Άνχελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Φρανσουά Ολάντ παρότι κράτησε μια ολόκληρη ώρα δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία.

 

Exit mobile version