Μία ενδιάμεση έκθεση, η οποία περιέχει τα ευρήματα της Τρόικας από την πρόσφατη αποστολή της στην Ελλάδα, αναμένεται να διαβαστεί από την πλευρά της Κομισιόν κατά το Eurogroup.
Παρομοίως, η πλευρά του ESM αναμένεται να αναφερθεί περιληπτικά σε μια σειρά από βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία σε γενικές γραμμές θεωρούνται αποδεκτά από όλες τις πλευρές.
Σε καμία πάντως περίπτωση δε θα ληφθούν αποφάσεις και πρέπει να θεωρείται προδιαγεγραμμένο ότι το Eurogroup θα απευθύνει συστάσεις προς όλες τις πλευρές να ολοκληρώσουν τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος πριν από τα τέλη Νοεμβρίου, ώστε να υπάρξει στη συνέχεια χρόνος να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και να εκτελεστούν πριν το τέλος του έτους.
ΕΕ και ΔΝΤ έχουν αποφασίσει πως τα τρία στοιχεία πρέπει να εκτελεστούν ταυτόχρονα, δηλαδή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βραχυπρόθεσμα μέτρα και συμμετοχή του ΔΝΤ.
Σε σχέση με την τελευταία, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι αυτή θα επιτευχθεί με την κατάρτιση μίας έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία θα συνυπολογίζει και μεσοπρόθεσμα μέτρα (όπως εξασφάλιση επιτοκίων, επέκταση ωριμάνσεων δανείων, επιστροφή κερδών ελληνικών ομολόγων, εξομάλυνση πληρωμών κ.ά.), τα οποία όμως θα εκτελεστούν μόνο όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει επιτυχώς ολόκληρο το πρόγραμμα το 2018.
Η ίδια έκθεση θα περιέχει δύο επιπλέον ρητές διαβεβαιώσεις, η μία πως η ΕΕ θα σεβαστεί την προτεραιότητα του ΔΝΤ στην αποπληρωμή των δανείων και η δεύτερη θα είναι η πολιτική δέσμευση της ΕΕ να λάβει και άλλα, μακροπρόθεσμα αυτή τη φορά μέτρα, όταν και αν ποτέ η Ελλάδα τα χρειαστεί.
Με αυτές τις δύο πολιτικές διαβεβαιώσεις η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι σε θέση να κατεβάσει στο ΔΣ της πρόταση για τη σύναψη προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, με ένα ποσό κοντά στα 6 δισ. και με όρους και στόχους ταυτόσημους με αυτούς του ελληνικού προγράμματος με τον ESM, δηλαδή με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 % του ΑΕΠ μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσει η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους και με δεδομένο ότι το ΔΝΤ θα έχει αποπληρωθεί επίσης πριν από αυτό το χρονικό σημείο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, το 2018 θα αποφασιστεί πως θα μετακινηθεί από το 2022 στο 2025.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα καταστήσουν απόλυτα σαφές ότι ο μόνος λόγος να μην ακολουθηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί να είναι η άρνηση της ελληνικής πλευράς να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και τίποτα άλλο, διαμηνύοντας πως οι όροι είναι απόλυτα γνωστοί σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και δε χωρά κωλυσιεργία.
Είναι μάλιστα διατεθειμένοι, αν ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης δεν επαρκεί μέχρι της 5 Δεκεμβρίου να λάβουν τις ίδιες αποφάσεις χωρίς άλλες συνέπειες στο Eurogroup του Ιανουαρίου ή του Φεβρουαρίου.
Σημειώνουν δε ότι δεν πρόκειται να μπούνε σε συζητήσεις για πλεονάσματα, δεν σκοπεύουν να δεχθούν άλλο μηχανισμό συμμόρφωσης επί δημοσιονομικών εκτροπών παρά μόνο τον περίφημο «κόφτη», που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο, αλλά δεν προτίθενται να επιμείνουν σε πολλές λεπτομέρειες για τα δημοσιονομικά στο πλαίσιο της κατάρτισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος – χωρίς βεβαίως να αφήσουν στην άκρη μέτρα με επιμέρους δημοσιονομική απόδοση, όπως η κανονικοποίηση της επιδοματικής πολιτικής.
Πηγή: Real.gr