Συμφωνία επιτεύχθηκε χθες ανάμεσα στα κράτη μέλη σχετικά με τη υιοθέτηση νέων κανόνων που έχουν σκοπό την εξάλειψη των κοινών εταιρικών πρακτικών φοροαποφυγής .
Τα μέτρα που προτάθηκαν στην οδηγία βοηθούν στην αντιμετώπιση των κύριων μορφών της φοροδιαφυγής που ακολουθείται από τις πολυεθνικές εταιρίες και βασίζεται στα παγκόσμια πρότυπα που αναπτύχθηκαν από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) υπό τον τίτλο «Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και Μετατόπιση Κερδών» (BEPS).
Ο Pierre Moscovici, ο Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνειακής, δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία πετυχαίνει ένα σοβαρό πλήγμα εναντίον εκείνων που ασχολούνται με την αποφυγή φορολογίας των επιχειρήσεων. Για πάρα πολύ καιρό, ορισμένες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τις φορολογικές αναντιστοιχίες μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών. Συγχαίρω τα κράτη μέλη μας, τα οποία τώρα συνεργάζονται για να κάνουν τις αλλαγές που απαιτούνται έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι αυτές οι εταιρείες θα πληρώνουν στο εξής το μερίδιο των φόρων που τους αναλογεί. Ευχαριστώ επίσης την Ολλανδική Προεδρία για την αφοσίωσή τους στην την επίτευξη αυτής της συμφωνίας. “
Μόλις εφαρμοστεί, αυτή η νομοθεσία θα θέσει τέλος στα πιο κοινά και επιθετικά συστήματα φορολογικού σχεδιασμού που χρησιμοποιούνται σήμερα από ορισμένες μεγάλες εταιρείες για να αποφύγουν την πληρωμή των φόρων.
Για παράδειγμα, όλα τα κράτη μέλη θα έχουν πλέον λόγο στα κέρδη που μεταφέρθηκαν σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία, όπου μια εταιρία δεν έχει καμία ουσιαστική οικονομική δραστηριότητα (Κανόνες για ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρείες (ΕΑΕ)(CFC) .
Τα δεσμευτικά μέτρα που συμφωνήθηκαν σήμερα θέτουν την ΕΕ στην πρώτη γραμμή σε ότι αφορά την πολιτική και οικονομική προσέγγιση της εταιρικής φορολογίας, μετά τη συμφωνία μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ να περιορίσουν σημαντικά τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μετατόπιση των κερδών (BEPS)
Σημαντικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την ενίσχυση της φορολογικής διαφάνειας και την αναμόρφωση της εταιρικής φορολογίας παράγουν ήδη αποτελέσματα.
Η πρόταση που υποβλήθηκε από την Επιτροπή τον Ιανουάριο για την ανταλλαγή πληροφοροριών ανάμεσα στις χώρςες, συμφωνήθηκε το Μάρτιο, και θα υποχρεώσει τις μεγάλες πολυεθνικές με έδρα την ΕΕ να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες φορολογικού ενδιαφέροντος προς τις φορολογικές αρχές των κρατών μελών.
Η πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις φορολογικές αποφάσεις(tax rullings) συμφωνήθηκε από τα κράτη μέλη τον περασμένο Οκτώβριο μετά από μόλις επτά μήνες.
Η επιτροπή θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για για την εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση, κατά την διάρκεια του 2015, με σημαντικές προτάσεις, όπως την εκ νέου έναρξη λειτουργίας της Κοινής ενοποιημένης βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ).