Σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη για Πρέσπες και debate – Αναταράξεις και στο ΚΙΝΑΛ – ΒΙΝΤΕΟ

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών με το Μαξίμου να προτείνει διακαναλική συζήτηση Τσίπρα-Μητσοτάκη και τη ΝΔ να καλεί τον Πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του Μαξίμου, που καλούσε τον κ. Μητσοτάκη σε debate για την Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ τονίζει ότι «οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας συζητιούνται και κυρώνονται στη Βουλή», προσθέτοντας ότι «Αν ο κ. Τσίπρας βιάζεται και για debate, του έχουμε μια πρόταση: Ας προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές και στα προεκλογικά debates οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

«Η Βουλή χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της χώρας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Με αυτό το δεδομένο, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζουν σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι:

Δεν πρόκειται να επιλέξουμε διαδικασίες fast track, για τη συζήτηση και την κύρωσή της. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προωθήσουμε μια κρίσιμη για το αύριο της Ελλάδας και τη σταθερότητα στην περιοχή συμφωνία, κρυπτόμενοι.

Αντίθετα, πρόθεσή μας είναι να ενημερωθεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης για όλες τις πτυχές της, ούτως ώστε με νηφαλιότητα να μπορεί να κρίνει αν αυτή είναι υπέρ η κατά των εθνικών μας συμφερόντων.

Επιδίωξή μας είναι να μάθει όλος ο ελληνικός λαός την αλήθεια, και να κρίνει με λογική και ευαισθησία, και με βάση την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, και όχι με βάση κραυγές, συνθήματα, και εθνικιστικές κορώνες.

Υπηρετώντας αυτή την επιδίωξη, το Υπουργείο Εξωτερικών θα φροντίσει ώστε να διανεμηθεί την Κυριακή διά του Τύπου στη δημοσιότητα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας. Για να είναι όλοι σε θέση να κρίνουν, αφού μάθουν».

Στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτηρίζεται ως «σημαντικό βήμα» για την ενημέρωση του ελληνικού λαού, «τη διεξαγωγή της συζήτησης (debate) με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και με μοναδικό θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, που πρότεινε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. Η πρότασή μας είναι η συζήτηση να είναι διακαναλική, και να λάβει χώρα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σε μέρα και ώρα που θα συμφωνηθεί.

Οι πολίτες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να ακούσουν και να συγκρίνουν επιχειρήματα, και να αντιμετωπίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, με γνώμονα την αλήθεια, και με κριτή τη συνείδησή τους, χωρίς να υποκύπτουν σε μικροκομματικά παιγνίδια και υστερικές εκδηλώσεις δήθεν πατριωτικού ανταγωνισμού.

Το ίδιο καλούνται να πράξουν και όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, όπως και ο κάθε βουλευτής. Σε τέτοια μείζονα εθνικά θέματα, αυτό που πρέπει να πρυτανεύει είναι το πατριωτικό συμφέρον και η βεβαιότητα ότι οι πάντες θα κριθούν από τον λαό, και την Ιστορία.


Γιατί και σήμερα, όπως και πάντα, εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό», επισημαίνει καταλήγοντας.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας συζητιούνται και κυρώνονται στη Βουλή. Και στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν όλα τα κόμματα και όλοι οι Έλληνες βουλευτές οι οποίοι και αναλαμβάνουν τις ιστορικές ευθύνες τους. Πόσο μάλλον για μια τόσο σημαντική συμφωνία, όπως αυτή της διευθέτησης του Σκοπιανού ζητήματος.

Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή εργαλειοποίησε το εθνικό ζήτημα για μικροκομματικούς λόγους και καθύβριζε ως ακροδεξιούς τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων που διαφωνούσαν μαζί του.

Αυτήν την διχαστική αντίληψη επιβεβαιώνει και με τη σημερινή και γεμάτη αλαζονεία ανακοίνωσή του.

Ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει στη Βουλή γιατί προτίθεται να κυρώσει την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Και, κυρίως, γιατί παρέδωσε στους Σκοπιανούς τη δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, κάτι που καμία προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί.

Αν ο κ. Τσίπρας βιάζεται και για debate, του έχουμε μια πρόταση: Ας προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές και στα προεκλογικά debates οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η δε βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, με νωπή λαϊκή εντολή, να αποφασίσει για την κύρωση ή την απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Υ.Γ. Επειδή κάτι μας λέει ότι ο κ. Τσίπρας θα απορρίψει την πρότασή μας, τού έχουμε και δεύτερη: Nα κάνει τo debate που προτείνει με τον Πάνο τον Καμμένο και να μιλήσουν ανοιχτά για τη σχέση τους…»

Μαξίμου: Το βάζει στα πόδια ο κ. Μητσοτάκης

«Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά το βάζει στα πόδια. Φοβάται την τετ α τετ αντιπαράθεση σε debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί πολύ απλά δεν του έχει μείνει κανένα επιχείρημα», αναφέρει το Μαξίμου, απαντώντας στην άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τηλεοπτική μονομαχία με τον Πρωθυπουργό, αναφορικά με το Σκοπιανό.

Όπως αναφέρει το Μαξίμου, «η χθεσινή ρηματική διακοίνωση που διευκρινίζει ότι ο όρος εθνικότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια, ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γείτονος ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών, έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη, που ούτως ή άλλως είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας».

Στρέφοντας τα βέλη του στον Πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος ζήτησε εκλογές πριν πάει στην Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημείωναν «κατανοούμε γιατί κρύβεται. Ωστόσο ας μην αναζητά δικαιολογίες στην προκήρυξη εκλογών γιατί θα χρειαστεί να κρύβεται για πολύ καιρό ακόμα. Τα debates των εκλογών θα γίνουν στην ώρα τους τον Οκτώβριο του 2019».

«Τέλος, όσο για τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δε χρειάζεται να αγχώνονται, καθώς θα είναι εξαντλητική για να ακουστεί και η τελευταία άποψη όλων των βουλευτών», καταλήγει το Μαξίμου, το οποίο νωρίτερα διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρξουν fast track διαδικασίες για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών απο την Βουλή.

Πάντως, στην ανακοίνωση του Μαξίμου αποφεύγεται κάθε αναφορά στο δηκτικό σχόλιο της ΝΔ που πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να κάνει debate με τον Πάνο Καμμένο “για να μιλήσουν ανοιχτά για την σχέση τους”.

Γεννηματά: Θα υπάρξουν συνέπειες σε όποιον στηρίξει τις Πρέσπες

Την ίδια ώρα την πρόθεσή της να μην επιβάλει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκαθάρισε η Φώφη Γεννηματά, αφήνοντας σαφώς όμως να εννοηθεί ότι για όποιον εκ των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την στηρίξει, θα υπάρξουν συνέπειες.

Στην πραγματικότητα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, υποστήριξε ότι δεν ζητά πειθαρχία, αλλά υπευθυνότητα από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.



Ποτάμι: Ψήφος κατά συνείδηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Εν τω μεταξύ σε ψήφο κατά συνείδηση προσανατολίζονται οι βουλευτές του Ποταμιού όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση της Πολιτικού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ.

Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου αναφέρει τα εξής:

«Το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Η υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης έγινε με την χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων και αυτό είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα το Κίνημα μας παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα.

Αυτά ήταν τα δύο κεντρικά συμπεράσματα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου το οποίο συνήλθε στα γραφεία του Κινήματος με τη συμμετοχή Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.

Ψαριανός: Η Συμφωνία των Πρεσπών “μπάζει” – ΒΙΝΤΕΟ
“Μετά από μία συνεδρίαση που κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες, συναποφασίστηκε ψήφος κατά συνείδηση”, είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής του Ποταμιού,Γρηγόρης Ψαριανός.

“Δεν καταφέραμε να προσέλθουμε σε μία ενιαία στάση απέναντι στο θέμα” πρόσθεσε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς θα ψηφίσουν ναι στη συμφωνία των Πρεσπών. Εγώ και ο Γιώργος Αμυράς θα ψηφίσουμε κατά και σήμερα θα αποφασίσει ο Σπύρος Λυκούδης. Νομίζω ότι είναι μεταξύ στο ναι και την αποχή”.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός εκτίμησε ότι αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στο Ποτάμι καθώς είναι ένα ελεύθερο κίνημα.

Ο βουλευτής του Ποταμιού εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν ψηφίζει την Συμφωνία των Πρεσπών – παρότι γενικά ήταν πάντα υπέρ της λύσης- λέγοντας ότι η συμφωνία “μπάζει” και έχει κενά που θα δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον.




Exit mobile version