Σβίγκου: Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μια συμφωνία κοινωνικής ισοπέδωσης και καταστροφής

Δριμεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ με αφορμή την ομιλία του στη ΔΕΘ, άσκησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρουσίασε μια “συμφωνία αλήθειας”, αλλά μια συμφωνία κοινωνικής ισοπέδωσης και καταστροφής», τόνισε. Ως προς τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, επισήμανε, ότι απ’ ό,τι φαίνεται, η ΝΔ – «που έχει υλοποιήσει όλη την κατάργηση του προστατευτικού πλαισίου για τους εργαζόμενους» – δεν σκοπεύει να ταχθεί με την κυβέρνηση και τόνισε, ότι «η θέση κόμματος – κυβέρνησης είναι κοινή και παλεύουμε όχι μόνο για να διασφαλίσουμε το εργατικό πλαίσιο, αλλά και για να το διευρύνουμε».

Συγκεκριμένα, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μια «συμφωνία κοινωνικής ισοπέδωσης και καταστροφής», είπε, ότι αναφέρθηκε σε περικοπές οι οποίες φτάνουν τα 3,3 δισ. και οι οποίες «προφανώς δεν μπορούν να προέλθουν μόνο από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου». Επιπλέον, η κ. Σβίγκου παρέπεμψε σε αναφορές του, για «μια σειρά μέτρων, από την αναστολή των αυξήσεων σε δημόσιους υπαλλήλους που έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά 40% την τελευταία πενταετία, για καθιέρωση δύο συντελεστών στον ΦΠΑ 11 και 22%, άρα κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6% στον οποίο υπάγονται τα φάρμακα και τα βιβλία». Ακόμη, στην κατάργηση δομών 400 εκατομμυρίων «χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται στις δομές αλληλεγγύης και ανθρωπιστικής κρίσης ή αν αναφέρεται στην ΕΡΤ», στο ότι δεν θα γίνουν άλλες προσλήψεις στο χώρο της Παιδείας και στο χώρο της Υγείας. Στον αντίποδα, σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «οι προσλήψεις τις οποίες έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας έρχονται να αναστηλώσουν το κοινωνικό κράτος και δομές οι οποίες έχουν συρρικνωθεί πλήρως».

Η κ. Σβίγκου υπογράμμισε, ότι «ο κ. Μητσοτάκης βρήκε χρήματα από εκεί που θα πονέσουν περισσότερο τους πολίτες» και εκτίμησε ότι «οι αναφορές του, ότι θα κάνει και πράγματα “παραπάνω από τη συμφωνία”, θα συμπληρώσει το πρόγραμμα, νομίζω δείχνουν το πού ακριβώς θέλει να το πάει ο κ. Μητσοτάκης». «Δεν θέλει απλά να γυρίσει τη χώρα στην κατάσταση πριν το 2015, δεν θέλει να αφήσει τίποτα όρθιο με πράγματα που ούτε ο κ. Σαμαράς είχε διανοηθεί να κάνει», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την κατηγορία του ότι η κυβέρνηση καθυστερεί στη διαπραγμάτευση, η κ. Σβίγκου επισήμανε, ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμη η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, «όπου ένα κομμάτι των δανειστών ζητάει ομαδικές απολύσεις και μια σειρά πραγμάτων τα οποία εντάσσονται σε ένα σχέδιο απορύθμισης της εργασίας», για να τονίσει πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν στηρίζει τις διαπραγματευτικές θέσεις της κυβέρνησης, δεν λέει έστω τη θέση του για τα επίμαχα, αλλά ζητά από την κυβέρνηση να “κάνει πιο γρήγορα”, θέλοντας ο ίδιος να είναι πιο σκληρός ακόμη και από τους ίδιους τους δανειστές». «Αυτό», υπογράμμισε η κ. Σβίγκου, «δείχνει ποια πλευρά έχει διαλέξει ο κ. Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά. Αντί να ταχθεί με το πλευρό των εργαζομένων, με το πλευρό εκείνων που προσδοκούν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και την προστασία των δικαιωμάτων του, επιλέγει για μια ακόμη φορά να ταυτιστεί με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών».

Αναφορικά με τη θέση – κόμματος κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, είπε ότι είναι κοινή. Επισήμανε, ότι δεν υπάρχει μόνο το αμυντικό σκέλος, δηλαδή το σκέλος της προστασίας από αντεργατικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες ονειρεύονται κάποιες πλευρές των δανειστών, αλλά και η θετική ατζέντα, που έχει να κάνει με την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. «Αυτόν τον αγώνα δίνουμε. Σ’ αυτόν τον αγώνα θέλουμε μαζί μας και τα εργατικά συνδικάτα. Θα θέλαμε και την αντιπολίτευση, αλλά, από ότι φαίνεται, η ΝΔ, η οποία έχει υλοποιήσει όλη την κατάργηση του προστατευτικού πλαισίου για τους εργαζόμενους, δεν σκοπεύει να ταχθεί μαζί μας. Δεν πειράζει», είπε. Σημείωσε, τέλος, ότι «η θέση κόμματος – κυβέρνησης είναι κοινή και παλεύουμε όχι μόνο για να διασφαλίσουμε το εργατικό πλαίσιο, αλλά και για να το διευρύνουμε».


Exit mobile version