Σβίγκου: Να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των καναλιών

«Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα από την πλευρά του ΕΣΡ και αυτό ζητήσαμε με την επιστολή μας προς το ΕΣΡ, με δεδομένη και την απόφαση του ΣτΕ που επιτάσσει την ταχύτατη δρομολόγηση όλων των διαδικασιών για τη χορήγηση των αδειών» ανέφερε σε σημερινή της συνέντευξη στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Η κ. Σβίγκου απέκλεισε κατηγορηματικά ότι υπάρχει σχέδιο για εκλογές ή δημοψήφισμα ή θέμα 180 εδρών. Το ίδιο κατηγορηματικά απέκλεισε και το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ, ότι μη εκφράζοντας ξεκάθαρη αντίθεση προς τις απαιτήσεις των δανειστών, υπονομεύει τις διαπραγματευτικές θέσεις της χώρας.

Αναφερόμενη στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είπε ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στοχεύουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς αυτή να περιέχει νέα μέτρα για μετά το 2018.

«Υπάρχουν» πρόσθεσε «οι γνωστές αντιρρήσεις του ΔΝΤ στις οποίες και το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαίων αξιωματούχων στέκεται απέναντι, δηλώνοντας ότι και τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα για μέτρα πέρα απ’ αυτά που ήδη προβλέπει το πρόγραμμα. Οπότε, με βάση αυτά εμείς κινούμαστε και από εκεί και πέρα αυτοί που θέλουν να επαναφέρουν σχέδια Grexit, γιατί βλέπουμε και δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο, είναι μια οικτρή μειοψηφία και αυτή τη στιγμή προσπαθούν να λειτουργήσουν παρελκυστικά ως προς τη διαπραγμάτευση».

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι, ο Νίκος Ξυδάκης «ουδέποτε έχει υποστηρίξει την έξοδο από το ευρώ, όπως τόνισε και στη διευκρινιστική του δήλωση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, είπε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι «μένει να δούμε τη στάση του ΔΝΤ» και πρόσθεσε ότι το Ταμείο «δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του ως προς τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα».

«Γι’ αυτό», πρόσθεσε, «έχει συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα, για να συζητήσει για το πώς θα συμμετάσχει κι αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Να θυμίσουμε επίσης, ότι η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως τεχνικού συμβούλου στο πρόγραμμα. Και μάλιστα χθες ο Ρέγκλινγκ, με δήλωσή του, επεσήμανε κι αυτός το ενδεχόμενο της συμμετοχής του Ταμείου ως τεχνικός σύμβουλος και όχι ως κάτι παραπάνω. Η πλευρά των Ευρωπαίων δεν έχει αποδεχθεί την αναγκαιότητα νέων μέτρων, για μετά το 2018. Ναι μεν υπάρχει τμήμα της ευρωπαϊκής ηγεσίας αυτή τη στιγμή, που επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά σε αυτό που όλες οι πλευρές των Ευρωπαίων κατατείνουν, είναι ότι πρέπει έγκαιρα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και κανένας δεν βάζει το θέμα της προληπτικής νομοθέτησης μέτρων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

“Δεν υπάρχει σχέδιο για πρόωρες εκλογές”

Συνεχίζοντας, η κα Σβίγκου τόνισε, ότι, «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές», είπε, «θα γίνουν κανονικά το 2019. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, ο οποίος βέβαια δεν αφορά μόνο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά υπάρχουν μια σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων τα οποία ξεφεύγουν από το οικονομικό επίπεδο και το επίπεδο της εφαρμογής του προγράμματος, εξαντλείται το 2019 και σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε τέτοια σχέδια. Αυτοί που συζητούν τέτοια σχέδια είναι οι ίδιοι που υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση και τη χώρα» σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε ειδικότερα στη ΝΔ, λέγοντας, ότι «ανεξάρτητα από το αν επιμένει σε εκλογές -κι αυτό είναι προφανώς δικαίωμά της- την ίδια στιγμή επιλέγει να ταχθεί με την πιο σκληρή πλευρά των δανειστών, σε μια πολύ κρίσιμη φάση για τη διαπραγμάτευση. Είναι πίσω ακόμα και από τις θέσεις της Κομισιόν και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, που τονίζουν την υπεραπόδοση στους στόχους και αρνούνται τις προβλέψεις του ΔΝΤ και τις απαιτήσεις του για νέα μέτρα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να επιδιώξει διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκριση της αξιολόγησης, η κ. Σβίγκου είπε, ότι «θέλουμε συνεννόηση και συμπόρευση για να σταθεί η χώρα απέναντι στις παράλογες αξιώσεις του ΔΝΤ» και επανέλαβε πως «ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται την προληπτική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018 και τόνισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος.

«Σ’ αυτό», διευκρίνισε, «δεν μπορεί να υπάρξει καμία συναίνεση, για τον απλούστατο λόγο ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, δεν συμφωνούν στο να υπάρξουν μέτρα για μετά το 2018. Κι αυτή ήταν και η σαφής τοποθέτηση χθες και του κυβερνητικού εκπροσώπου για διάφορα σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο».

«Με βάση αυτές τις θέσεις πορευόμαστε και ως προς τις απαιτήσεις των δανειστών χρειάζεται και η ξεκάθαρη αντίθεση της ΝΔ. Γιατί θεωρώ, όπως είπα και πριν, ότι με τη στάση της αυτή υπονομεύει τις διαπραγματευτικές θέσεις της χώρας».

Κληθείσα να σχολιάσει τα αποτελέσματα του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, είπε, ότι «δεν υπήρχε συμφωνία, επειδή ούτε εμείς γνωρίζουμε, ούτε οι Ευρωπαίοι αυτή τη στιγμή γνωρίζουν, τι ακριβώς στάση θέλει το ίδιο το ΔΝΤ να κρατήσει. Γι’ αυτό και εκκρεμεί η τοποθέτησή του μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου, στις 6 του μήνα. Κατά το ίδιο διάστημα», πρόσθεσε, «συνεχίζονται με εντατικό τρόπο οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, για να δούμε τη στάση των Ευρωπαίων, η οποία βέβαια θα εξαρτηθεί και από τι στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση όμως η ίδια η απόφαση του Eurogroup, επισημαίνει τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, δείχνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο ότι δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση η ψήφιση μέτρων όπως λέει το ΔΝΤ, που θεωρεί ότι δεν πιάνονται οι στόχοι από την ελληνική πλευρά», κατέληξε η κ. Σβίγκου.

Ερωτηθείσα για τις παρενέργειες που μπορεί να έχει για την ελληνική οικονομία η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης έως τον Ιούνιο, σημείωσε ότι οι παρενέργειες αφορούν όλη την Ευρώπη και όλη την ευρωζώνη κι όχι μόνο την Ελλάδα. Υπό την έννοια» διευκρίνισε, «ότι η Ευρώπη έχει αυτή τη στιγμή πολλές εστίες αβεβαιότητας, είτε μιλούμε για την Ιταλία, είτε για την Μ. Βρετανία.

Υπάρχει ένα ρευστό ευρωπαϊκό τοπίο λόγω αυτών των εξελίξεων και προστίθεται σε αυτό και οι εκλογικές αναμετρήσεις σε μια σειρά χωρών. Οπότε είναι προς το συμφέρον, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης να τελειώνει η συζήτηση γύρω από την αξιολόγηση και γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα. Κι αυτό θεωρούμε ότι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε, δεν ζούμε μέρες του 2015. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκείνα τα στοιχεία και από την πλευρά των Ευρωπαίων, εκείνη η στάση που υπήρχε το περασμένο καλοκαίρι», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τηλεοπτικών, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα από την πλευρά του ΕΣΡ. «Οπότε, αυτό είναι κάτι το οποίο και ζητάμε από το ΕΣΡ, με δεδομένη και την απόφαση του ΣτΕ που επιτάσσει την ταχύτατη δρομολόγηση όλων των διαδικασιών για τη χορήγηση των αδειών».

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, η κ. Σβίγκου επανέλαβε πως «από την αρχή είχαμε ταχθεί υπέρ των τεσσάρων αδειών, γιατί θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο ικανοποιείται και η αναγκαιότητα της οικονομικής βιωσιμότητας των τηλεοπτικών επιχειρήσεων. Αλλά, την ίδια στιγμή, δηλώνουμε ότι μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί σε έναν οριακά μεγαλύτερο αριθμό αδειών, εφόσον αυτός ανταποκρίνεται σε μια ευρύτερη συναίνεση, την οποία θα επιδιώξουν και τα υπόλοιπα κόμματα».

Σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, οι συχνότητες αποτελούν σπάνιο δημόσιο πόρο. Άρα, δεν μπορούν να είναι απεριόριστες. Και αυτό είναι από τα πρώτα επιχειρήματα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο καταρρίφθηκε από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Απεριόριστες τηλεοπτικές άδειες ή ένας μεγάλος αριθμός αδειών, όπως είναι ο σημερινός, δεν ανταποκρίνεται ούτε στο στοιχείο της οικονομικής βιωσιμότητας και αν μιλούμε για ανεξαρτησία των ΜΜΕ, προφανώς δεν μπορούμε να μιλάμε για σχήματα τα οποία δεν είναι βιώσιμα και χρειάζονται να δανείζονται για να μπορούν να λειτουργούν» κατέληξε η κ. Σβίγκου.


Exit mobile version