«Ο χρόνος μετρά αντίστροφα στην Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα περάσουν άλλο ένα τρίμηνο αγωνίας με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος» αναφέρεται στην ανάλυση του Stratfor το οποίο εκτιμά πως το «σημείο καμπής για την Αθήνα θα είναι ο Ιούνιος, όταν θα πρέπει να γίνει η διαπραγμάτευση για ένα μετα-μνημονιακό πρόγραμμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να μεταφέρει το πολιτικό βάρος για την απόφαση αυτή στον ελληνικό λαό, ζητώντας δημοψήφισμα. Ταυτόχρονα, θα αυξηθούν οι εντάσεις εντός της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς το Βερολίνο θα φτάνει στα όριά του ανεχόμενο ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Όσον αφορά στις προβλέψεις για το β’ τρίμηνο του 2015, το Stratfor αναφέρει πως διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ καθώς και το σχετικά αποδυναμωμένο ευρώ, θα κάνουν την ευρωπαϊκή κρίση να μοιάζει λιγότερο επείγουσα απ’ ό,τι ήταν τα προηγούμενα τρίμηνα.
Το τρίμηνο αυτό θα καθοριστεί από δυο βασικές τάσεις, υπογραμμίζεται: «την αναμέτρηση Ελλάδας-Γερμανίας και τον πολιτικό κατακερματισμό σε χώρες-κλειδιά της ΕΕ». Αν και καμία χώρα δεν θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την ευρωζώνη αυτό το τρίμηνο, ωστόσο τα γεγονότα των επόμενων τριών μηνών θα δημιουργήσουν αργότερα προβλήματα στο μπλοκ.
Στη συνέχεια, το Stratfor αναφέρεται και στην ελληνογερμανική αναμέτρηση η οποία «θα συνεχιστεί αυτό το τρίμηνο», όμως, «η Αθήνα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσής της».Θα υπάρξουν εντάσεις και διαμάχες, όμως το Eurogroup θα δώσει στην Ελλάδα αρκετά χρήματα ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία. Τα κεφάλαια αυτά μπορεί να δοθούν σε μικρές δόσεις, ώστε να παραμείνει υπό πίεση η Αθήνα.
Η στρατηγική της Ελλάδας θα είναι να εισάγει επιλεκτικά μεταρρυθμίσεις ώστε να λάβει χρήματα… Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, η ελληνική κυβέρνηση θα τονίσει τις καλές σχέσεις της με τη Ρωσία, ωστόσο το Stratfor δεν περιμένει οι σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα να μεταβάλουν ουσιαστικά την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Καθώς πλησιάζει το τέλος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, οι εσωτερικές εντάσεις στην Ελλάδα και τη Γερμανία θα αυξηθούν. Αυτό θα επηρεάσει τις συμπεριφορές και των δυο κυβερνήσεων όταν θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για μια μεταμνημονιακή συμφωνία, αργότερα αυτό το τρίμηνο. Το Βερολίνο και το Eurogroup θα επιμείνουν η Ελλάδα να ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση και να παρουσιάσει μακροπρόθεσμα σχέδια για οικονομική μεταρρύθμιση. Η Αθήνα θα απαιτήσει ελάφρυνση του χρέους και πιο ευέλικτους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, γράφει το Stratfor.