Στον ΦΠΑ «κολλάει» ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Στην αναζήτηση της χρυσής τομής, που θα ξεμπλοκάρει τα κρίσιμα σημεία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών προκειμένου να προωθηθεί το επικείμενο νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα, βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.


Σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή, παρότι μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή υπήρχε μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, στις τελευταίες συναντήσεις έχει διαπιστωθεί σημαντική σύγκλιση, χωρίς βέβαια να έχουν εξαλειφθεί όλα τα «αγκάθια» αφού, όπως υπογραμμίζεται, υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες και μεταξύ των ίδιων των θεσμών.

Βασικότερο σημείο τριβής παραμένει η αντιμετώπιση των οφειλών ΦΠΑ και ΦΜΥ, με τους δανειστές να ζητούν και να συμπεριλαμβάνονται και αυτές οι οφειλές στα χρέη που οδηγούνται σε «κούρεμα». Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα, καθώς το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δεχθεί ένα πρωτοφανές για τα παγκόσμια δεδομένα «κούρεμα» φόρων, κινδυνεύοντας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει μια νέα «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα.

Στις καθημερινές πολύωρες συναντήσεις με τα κλιμάκια των θεσμών αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ξεπεραστεί ο συγκεκριμένος σκόπελος, με την ελληνική πλευρά να επιμένει τον τελικό λόγο να έχει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα κρίνει εάν το «κούρεμα» θα γίνεται στη βασική οφειλή, στα πρόστιμα, στις προσαυξήσεις ή στους παρακρατούμενους φόρους.

Θυμίζουμε ότι στο σχέδιο νόμου που έχει τεθεί προς διαβούλευση προβλέπεται η μερική διαγραφή των οφειλών προς το Δημόσιο, ωστόσο δεν επιτρέπεται η διαγραφή βασικής οφειλής προς το Δημόσιο που αφορά Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, παρακρατούμενους φόρους και ποσά από καταπτώσεις εγγυήσεων που έχουν χορηγηθεί σε δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Απειρες δόσεις

Είναι ακόμη αξιοσημείωτο ότι μερίδα των δανειστών έχει ζητήσει η αποπληρωμή των οφειλών να γίνεται ακόμη και σε… άπειρες δόσεις, με την ελληνική πλευρά να έχει κάνει ήδη υπέρβαση ανεβαίνοντας από τα επίπεδα των 24 δόσεων στις 180 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μηνιαία έσοδα του κράτους.


Εκτός από το θέμα του ΦΠΑ και του ΦΜΥ, οι θεσμοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις και για το κατά πόσο η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, και στην οποία με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει θα υποβάλλονται οι αιτήσεις και όλα τα στοιχεία των υπερχρεωμένων αιτήσεων των εταιρειών, μπορεί να λειτουργήσει άμεσα.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών αφορά σε ατομικές, μικρές, μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και σε χρέη που δημιουργήθηκαν ως το τέλος του 2016, ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, παρουσιάζουν τουλάχιστον τρίμηνη καθυστέρηση και το 85% από αυτά οφείλονται σε περισσότερους από έναν πιστωτές. Προκειμένου μια επιχείρηση να ενταχθεί στον μηχανισμό, θα πρέπει σε τουλάχιστον μία από τις τελευταίες τρεις χρήσεις της να έχει παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα προ τόκων και φόρων ή να έχει παρουσιάσει θετική καθαρή θέση.

Ο χρόνος βεβαίωσης, το πλαφόν και η διάρκεια ισχύος του νόμου

Αναφορικά με τα άλλα μεγάλα «αγκάθια» του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φραντσέσκο Ντρούντι, και του ESM, Νικόλα Τζιαμαρόλι, αυτά παραμένουν, ωστόσο εκτιμάται ότι θα ξεπεραστούν εφόσον… ξεπεραστούν οι φορολογικές εκκρεμότητες.

Το πρώτο αφορά στον χρόνο βεβαίωσης των οφειλών. Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι ο χρόνος αυτός θα είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2016, με τους θεσμούς να ζητούν ο χρόνος αυτός να είναι στην καλύτερη περίπτωση τα τέλη Ιουνίου του 2016.

Αναφορικά με το δεύτερο σημείο όπου υπάρχει διαφωνία, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι αίτηση υπαγωγής μπορούν να υποβάλουν όσοι έχουν χρέη πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ οι θεσμοί αλλά και οι τράπεζες ζητούν στη ρύθμιση να μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες τα χρέη των οποίων θα ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα μαζικών προσφυγών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που θα προκαλούσαν συμφόρηση στο σύστημα. Πάντως, σε σχέση με το πλαφόν των 20.000 ευρώ, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις έχει άφησε να εννοηθεί ότι έχει βρεθεί η χρυσή τομή καθώς δεν υπάρχει κάποιο ιδεολογικό πρόβλημα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Τέλος, διαφωνία υπάρχει και ως προς τη διάρκεια ισχύος του νόμου, ο οποίος, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει τεθεί προς διαβούλευση, θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου του 2018, με τους θεσμούς να επιθυμούν ο χρόνος ισχύος του να είναι μικρότερος.

Πηγή: Έθνος

Exit mobile version