Το στοίχημα της ανάπτυξης, η ανάκαμψη της οικονομίας, οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση, καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό», με τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε ότι είναι σαφώς επιλογή της κυβέρνησης οι δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό, «με αφετηρία ότι δεν θα κόψουμε περαιτέρω τις συντάξεις και θα έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα εδράζεται σε συνεχείς περικοπές συντάξεων, όπως γινόταν τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς και ένα φορολογικό σύστημα που εδράζεται στην ιδέα ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές μισθών.
Συνεπώς τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά έσοδα πρέπει να κατανεμηθούν με δικαιότερο τρόπο, επιβαρύνοντας τα πιο ευκατάστατα στρώματα της κοινωνίας».
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε τέσσερα πράγματα, τα οποία και εφαρμόζει. Τόνισε ότι «είχαμε τον Ιούλιο μία συμφωνία η οποία ήταν δεδομένη. Αυτή την συμφωνία την πήραμε και πήγαμε σε εκλογές, λέγοντας στους πολίτες τέσσερα πράγματα.
Πρώτον, ότι αυτή είναι μια καλύτερη συμφωνία από την προηγούμενη. Δεύτερον, ότι εμείς θα επιδιώξουμε αυτή η συμφωνία να μην περικόψει μισθούς και συντάξεις. Τρίτον, ότι ακολουθούμε έναν οδικό χάρτη ώστε να τηρούμε βήμα προς βήμα τα συμφωνηθέντα. Και τέταρτον, ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας υπάρχει διέξοδος για την ελληνική κοινωνία».
Σε ερώτηση για το εάν τελικά βγαίνουν οι αριθμοί, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού σημείωσε ότι σύμφωνα με τον απολογισμό του 2015, μηδενίστηκε η ύφεση παρά το γεγονός ότι υπήρξαν τρεις εκλογικές διαδικασίες και capital controls.
«Ταυτόχρονα, μέσα σε αυτή την δύσκολη χρονιά, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο. Αυτό δημιουργεί ένα μαξιλάρι ώστε να μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος ότι το 2016 και το 2017 τα δημόσια οικονομικά θα έχουν αυτή τη βάση πάνω στην οποία εξαρτάται εάν από εκεί και πέρα βγαίνουν ή δεν βγαίνουν οι αριθμοί». Ακόμη, ο κ. Σταθάκης είπε ότι συμμερίζονται όλοι ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα έχουμε μία επιστροφή σε θετικό πρόσημο στον ρυθμό ανάπτυξης.
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε πίνακα με την πορεία του ΑΕΠ από το 2013 έως το 2015. «Το 2013 ξεκινάμε με ύφεση 5% και ανεβαίνουμε προς τα πάνω. Το 2014 η χρονιά κλείνει θετικά, 0,8%, άρα έχουμε την απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.
Έχουμε συνέχιση αυτής της πορείας για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015, όταν η οικονομία άντεξε στα πειράματα του κ. Βαρουφάκη. Στη συνέχεια, φυσικά δεν μπόρεσε να αντέξει και ξεκίνησε η πορεία προς τα κάτω, που συνεχίζεται και στο πρώτο τρίμηνο του 2016».
«Με τον ΣΥΡΙΖΑ πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και δήλωσε πως επί της ΝΔ υπήρχε μεν ένα σκληρό πρόγραμμα, ωστόσο είχε αρχίσει να αποδίδει καρπούς. «Ο κόσμος ήταν κουρασμένος και αποφάσισε να κάνει μία άλλη πολιτική επιλογή. Η πολιτική επιλογή αυτή ωστόσο χαρακτηριζόταν από αυταπάτες κατά την ίδια την ομολογία του πρωθυπουργού.
Εγώ πιστεύω ότι ήταν ψέματα, αλλά και αυταπάτες να έχεις, είναι αρετή το να είσαι ανίδεος;» αναρωτήθηκε.
Ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν μπορεί να το δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις.
Το λένε όλες οι μελέτες. Όλοι λένε ότι το ΕΣΠΑ είναι το ένα πέμπτο των αναγκαίων επενδύσεων». Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το ΕΣΠΑ υπήρχε και παλαιότερα, ωστόσο δεν «έσωσε» τη χώρα. «Τα επόμενα πέντε – έξι χρόνια πρέπει να γίνουν επενδύσεις πάνω από 120 δισ. ευρώ. Το ΕΣΠΑ είναι 20 δισ. ευρώ. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο», τόνισε.
Μιλώντας για τα «κόκκινα» δάνεια, ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση προστατεύει τα στεγαστικά μέχρι τις αρχές του 2018.
Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι ενισχύει και καθορίζει τον μηχανισμό για τις επιχειρήσεις οι οποίες χρωστάνε ταυτόχρονα σε δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τράπεζες.
«Φτιάχνεται έτσι ένας μηχανισμός στον οποίο μπορούν να προσφεύγουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνεται ταυτόχρονη ρύθμιση», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα το νομοσχέδιο διευκολύνει την αναδιάρθρωση δανείων εντός των τραπεζών.
«Με όλα αυτά τα δεδομένα, νομίζω ότι μπορεί να είναι καθοριστική η συμβολή στην απομείωση των “κόκκινων” δανείων με έναν συντεταγμένο τρόπο», σημείωσε ο κ. Σταθάκης.
Μιλώντας για την πρόταση της ΝΔ για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι στο συνέδριο του κόμματος παρουσιάστηκαν 25 μέτρα, τα οποία χαρακτήρισε «πρόγευση προγράμματος».
«Αφορούν σε φορολογικά κίνητρα για τις επενδύσεις, στο θέμα της φοροδιαφυγής, των “κόκκινων” δανείων, της αδειοδότησης των επιχειρήσεων καθώς και στο θέμα του ανταγωνισμού. Δουλεύουμε εντατικά και θα παρουσιάσουμε ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό τις προτάσεις μας, οι οποίες θέλουμε να στηρίζονται στις καλές διεθνείς πρακτικές», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διονύσης Χιόνης, δήλωσε ότι η ανάπτυξη είναι εφικτή, ιδιαίτερα τώρα που κλείνει ένας δύσκολος κύκλος.
«Η ανάπτυξη σε αυτή την φάση δεν θα έρθει από τις ιδιωτικές επενδύσεις. Δεν νομίζω ότι σε μία χώρα που βγαίνει από μία τόσο μεγάλη ύφεση και είναι μέσα σε μία τόσο μεγάλη ύφεση, θα μπορέσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις να δώσουν ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε μεγάλες δημόσιες επενδύσεις».
Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας Παντελής Σκλιάς, σημείωσε πως ένας σημαντικός παράγοντας είναι κατά πόσο θα αντέξουν οι φτωχοποιημένες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες σε όλη αυτή την διαδικασία. «Επίσης, υπάρχει και η πολιτική διάσταση. Εάν δημιουργηθεί ένα πλαίσιο πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, αυτό θα είναι μια σημαντική προϋπόθεση για τις περαιτέρω οικονομικές εξελίξεις και την δημιουργία ενός βιώσιμου αναπτυξιακού πλαισίου».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, δήλωσε από την πλευρά του ότι «αυτό που χρειάζεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που δημιουργεί ένα νέο θετικό κλίμα, είναι επιτέλους να αλλάξουμε ρότα από τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν το 2015. Η σταθερότητα είναι απαραίτητο στοιχείο. Εάν δεν υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα, τότε δυσκολεύουμε και το έργο του κ. Ντράγκι στην ΕΚΤ προκειμένου να προβεί στα μέτρα της νομισματικής χαλάρωσης».
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει τα στάδια της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης, προτού φτάσει στην ανάπτυξη. «Εγώ πιστεύω ότι η ανάκαμψη θα έρθει από την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Όλη η Ευρώπη θεωρεί ότι η μικρομεσαία επιχείρηση είναι η πηγή ανάπτυξης. Μόνο οι μικρομεσαίες και οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να αναπτυχθούν».
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, τόνισε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του φορολογικού καθεστώτος και η διαδικασία αδειοδότησης. Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, τόνισε ότι θα πρέπει να συμπτυχτούν οι διαδικασίες ώστε να προχωρά γρήγορα η υλοποίηση των έργων. «Για να ενταχθεί ένα έργο, να γίνει ο διαγωνισμός και να δημοπρατηθεί και να εκτελεστεί, απαιτείται μεγαλύτερο διάστημα από τον χρόνο του ΕΣΠΑ».
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, τόνισε η συζήτηση για την αξιολόγηση κρατά περίπου δύο χρόνια. «Αντί να γίνεται αυτή η συζήτηση με τρόπο ώστε να ανοίγουμε την πόρτα στους επενδυτές, εμείς το κάνουμε ακριβώς ανάποδα. Κλείνουμε τις πόρτες. Αυτό δείχνει και το φορολογικό πλαίσιο».
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων, Πάνος Ζαμάνης, δήλωσε ότι σχεδόν έχουμε παραδεχθεί ότι δεν περιμένουμε πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Αυτό είναι δυσάρεστο, γιατί εάν δεν τις περιμένουμε δεν θα χτίσουμε και μία συγκεκριμένη στρατηγική για να τις προσελκύσουμε. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να επενδύσουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευβοίας, Μιλτιάδης Χέλμης, δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τον τουρισμό και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι η τουριστική κίνηση θα είναι φέτος μειωμένη κατά 7%-8% σε σχέση με πέρυσι. «Εμείς οι ξενοδόχοι κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουμε τους τζίρους που έχουμε, μειώνοντας τις τιμές μας, ενώ ταυτόχρονα φορολογούμαστε με μεγαλύτερους συντελεστές».
Δείτε το πρώτο μέρος της εκπομπής:
Δείτε το δεύτερο μέρος της εκπομπής:
Δείτε το τρίτο μέρος της εκπομπής: