«στον ενικό»: Η σύγκρουση για το ασφαλιστικό

Το «καυτό» μέτωπο του ασφαλιστικού για την κυβέρνηση, τα αγροτικά μπλόκα, οι εισφορές, οι συντάξεις και τα αιτήματα γιατρών, δικηγόρων και επιστημόνων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει καταρρεύσει. «Αυτό που στείλαμε δεν είναι το νομοσχέδιο. Έχει ξεσηκώσει τους αγρότες και όχι μόνο, η κάποια έλλειψη συγκεκριμένων διατάξεων, η οποία πράγματι διαπιστώνεται.

Αυτή που και εμείς γνωρίζαμε για τον τρόπο υπολογισμού και καταβολής των εισφορών. Και πράγματι η αποσαφήνιση των ρυθμίσεων που θα υπάρξουν θα οδηγήσουν σε συμφωνία και σε συναίνεση όλους», τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος εξήγησε ότι στόχος είναι να συνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα.

Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τις αναλογιστικές μελέτες μαζί με το νομοσχέδιο και έκανε λόγο για υποκινούμενες αναταραχές. «Κάποιοι κρύβονται πίσω από τους αγρότες και προκαλούν επεισόδια. Υπάρχουν κύκλοι που ερωτοτροπούν με την ανωμαλία και προκαλούν διαρκώς μία αναταραχή και ένα κλίμα εκτροπής», ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακύρωσε τις μεταρρυθμίσεις και δεν κατέθεσε την αναλογιστική μελέτη για τα ασφαλιστικά Ταμεία προκειμένου να υπάρχουν τα στοιχεία για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. «Αυτό που συντελείται σήμερα στην ελληνική κοινωνία είναι το αποτέλεσμα του οικονομικού εκτροχιασμού της χώρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ανεύθυνη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης.

Για τους αγρότες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι «ο ΟΓΑ λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών πρέπει να μείνει αυτόνομος. Με εκπλήσσει το θράσος να βγαίνει ο υπουργός και να λέει ότι αποτελεί επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ η ενοποίηση των Ταμείων».

Ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας εξήγησε ότι είναι αναγκαία η αύξηση των εισφορών στα ασφαλιστικά Ταμεία. «Είναι γεγονός ότι εφόσον η χώρα μας βρίσκεται στο σημείο να καταβάλλει περισσότερο από το διπλάσιο από τον προϋπολογισμό στα ασφαλιστικά Ταμεία προφανώς χρειάζεται μία αύξηση των εισφορών. Δεν χωράει αμφιβολία ως προς αυτό. Αυτές οι μεγάλες αυξήσεις των εισφορών δημιουργούν την αίσθηση ότι θα είναι εις μάτην γιατί δεν θα υπάρξει καμία βελτίωση των παροχών. Δεν έχει εμπεδωθεί η ιδέα ότι αυτές οι αυξήσεις των εισφορών είναι δίκαιες επειδή δεν πατάμε σε κανένα ασφαλιστικό σύστημα που να στηρίζεται στο εισόδημα», είπε ο κ. Μαραβέγιας.

Ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να περάσει σε έναν άλλο κύκλο μεταρρυθμίσεων. «Οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν τρία συγκεκριμένα σκέλη. Να μειωθούν δαπάνες. Να υποστούν κάποιες μειώσεις και οι υπάρχουσες συντάξεις. Να υποστούν μειώσεις και οι μελλοντικές συντάξεις. Ας μην κάνουμε προσλήψεις, που σχεδιάζονται αρκετές τώρα. Ας μην δώσουμε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Εάν υπάρξει μία επιβάρυνση των υπαρχόντων συντάξεων και των μελλοντικών γενεών θα έχουμε ένα καινούργιο σχέδιο που θα εκτονώσει την πίεση από την κοινωνία», σημείωσε ο κ. Πετράκης.

Ο δικηγόρος, Δημήτρης Μπούρλος τόνισε ότι σε πολλά θέματα του προσχεδίου χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση και όχι μόνο αποσαφήνιση. «Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δεν καταλήγει σε αύξηση των συνταξιοδοτικών παροχών. Από ένα σημείο και πέρα κάποιος που πληρώνει εισφορές σε υψηλές κατηγορίες όταν βγει στη σύνταξη δεν θα πάρει σε σύνταξη ούτε τις εισφορές που έχει καταβάλλει», σημείωσε ο κ. Μπούρλος.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος είπε ότι στον διάλογο με τον πρωθυπουργό δεν βρέθηκε λύση. «Στον ιατρικό κλάδο, ο οποίος έχει μέσο όσο εισοδήματος πολύ αυξημένο σε σχέση με τα υπόλοιπα εισοδήματα, έχουμε 30% αδυναμία πληρωμής με τις ήδη χαμηλές εισφορές. Οι γιατροί οδηγούνται στην ανεργία, την μετανάστευση και την εξαθλίωση του υγειονομικού συστήματος», σημείωσε ο κ. Βλασταράκος.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν επέλεξε τον δρόμο του διαλόγου, ενώ ζήτησε να μην «ψαρεύει» στα θολά νερά και να δημοσιοποιήσει ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο. «Η πρόταση σας πάσχει από το εξής στοιχείο: το νομοσχέδιο δεν είναι προϊόν διανομής για διάλογο είναι προϊόν διαρροής. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να είχε επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Δεν το πράξατε. Το κάνατε κατά έναν θολό και αποσπασματικό τρόπο», είπε ο κ. Αλεξανδρής.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος είπε ότι η κυβέρνηση τιμωρεί μέσω του ασφαλιστικού όσους δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματα τους. «Η σύνδεση του εισοδήματος με αυτά που πρέπει να καταβάλουν για το ασφαλιστικό οι πολίτες οδηγεί τον κόσμο στην φοροδιαφυγή. Όποιος θέλει να πληρώσει λιγότερες εισφορές θα πρέπει να δηλώσει λιγότερο εισόδημα. Είναι φοβερή αυτή η επιλογή της κυβέρνησης», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Λουράντος.

Ο εκπρόσωπος του αγροτικού μπλόκου της Νίκαιας, Κώστας Τζέλλας ανέφερε ότι εάν ισχύσει η πρόταση της κυβέρνησης τότε η πλειονότητα των αγροτών δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές. «Σήμερα αδυνατεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές του πάνω από το 50% των αγροτών. Το 90% των αγροτών θα αδυνατεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές εάν περάσει αυτή η πρόταση. Δεν θα κερδίσετε τίποτα», είπε ο Κώστας Τζέλλας.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Χρήστος Σιδερόπουλος προανήγγειλε ότι θα σκληρύνει η στάση των αγροτών από την Πέμπτη. «Ξέρετε τι λένε στα μπλόκα; ‘’Ελάτε να δείτε τους φοροφυγάδες’’. Κάνετε πολιτικό παιχνίδι μαύρης προπαγάνδας. Οι αγρότες περιμένουν απαντήσεις. Αν ο πρωθυπουργός δεν πάρει πίσω το ασφαλιστικό και το φορολογικό εμείς δεν θα κάνουμε πίσω και από την Πέμπτη θα αισθανθείτε την πίεση. Η ιστορία γράφει ότι άλλα είπατε και άλλα κάνατε», είπε ο Χρήστος Σιδερόπουλος.

Η πρόεδρος Κτηνοτρόφων Νομού Σερρών, Ελπίδα Σιδηροπούλου σημείωσε ότι στο προσχέδιο δεν συμπεριλήφθηκαν οι απόψεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων, που είχαν διάλογο με τα αρμόδια υπουργεία. «Δεν θέλουμε κανένα διάλογο εάν δεν αποσυρθούν όλες αυτές οι θεωρίες και δεν συμφωνήσουμε ότι θα συζητήσουμε από μηδενική βάση», είπε η Ελπίδα Σιδηροπούλου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης είπε ότι «οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν 11 μειώσεις συν 2 του ΣΥΡΙΖΑ για να έρθουν να τσακίσουν τις συντάξεις μας που με κόπο, αίμα και ιδρώτα τις έχουμε βγάλει και δεν τις χρωστάμε πουθενά. Έρχεται να τσακιστεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Εμείς που είμαστε συνταξιούχοι τα χρήματα για τη σύνταξη μας τα έχουμε πληρώσει κανονικά. Με ποιο δικαίωμα μας κόβουν τις συντάξεις μας;».

Ο πρόεδρος Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Κατσίκης ζήτησε να παραμείνουν τρία ασφαλιστικά Ταμεία και όχι ένα. «Ο πρωθυπουργός είπε ότι σύντομα θα καταθέσετε το νομοσχέδιο. Είτε είναι προσχηματικό ότι σύντομα θα το καταθέσετε ή όταν θα έρθουμε να συζητήσουμε θα απευθυνόμαστε σε ώτα μη ακουόντων», είπε ο κ. Κατσίκης.

Ο πρόεδρος Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ Αττικής, Δημήτρης Κυρίτσης σημείωσε ότι «με λύπη μου άκουσα ότι ο κ. πρωθυπουργός στις συναντήσεις με τους φορείς είπε ότι θα τροποποιηθούν τα πράγματα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσοστά. Δεν έχει γίνει ούτε κουβέντα για το αν το ποσοστό αυτό αφορά τα καθαρά έσοδα ή τα τεκμαρτά».

Ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε ότι «όλοι κοιτάζουν να σώσουν το ασφαλιστικό αλλά κανείς δεν κοιτάζει να επιστρέψει τα κλεμμένα στα Ταμεία. Σε λίγο θα μοιράζουμε επίδομα φτώχειας. Η κυβέρνηση κατάφερε το ακατόρθωτο να ενώσει όλες τις παραγωγικές τάξεις κατά του ασφαλιστικού».

Ο εκπρόσωπος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Νίκος Ρήγας είπε ότι «υπάρχει ένα σχέδιο για το ασφαλιστικό που το γνωρίζει προφανώς η κυβέρνηση μόνη της και δεν το ανακοινώνει στις κοινωνικές ομάδες».

Ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Βασίλης Καμπάνης υπογράμμισε ότι «δεν λαμβάνεται υπόψιν η εισπραξιμότητα. Εγώ να πω ότι είναι αρκετά τα χρήματα και να τα πληρώσουμε. Αυτά δεν τα έχουμε εισπράξουμε οι περισσότεροι από εμάς. Μας τα χρωστάνε. Μία ομάδα της οικονομίας που αυτή τη στιγμή πληρώνει λίγο τις δόσεις με το ζόρι, τα δάνεια της και είναι οριακά θα εξαφανιστεί και αυτή».

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός ανέφερε ότι «οι νέες εισφορές είναι υπερβολικές για τους μηχανικούς. Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι καταλαβαίνει το πρόβλημα. Μέχρι να το επιλύσει υπάρχει τεράστια διαφορά».

Ο πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας είπε ότι «δεν πρόκειται για ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρόκειται για ένα είδος κεφαλικού φόρου που επιβάλλεται σε ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και θα φανεί αυτό στην πορεία».

Δείτε το πρώτο μέρος της εκπομπής:

 

Δείτε το δεύτερο μέρος της εκπομπής:

 

Δείτε το τρίτο μέρος της εκπομπής:

Πηγή: enikos.gr

 

Exit mobile version