«Ωρα μηδέν» για την εκκίνηση του νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, η όλη διαδικασία θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή (σ.σ. και να έχει ολοκληρωθεί) εντός του Ιουνίου.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η μετάβαση στο νέο σύστημα κάθε άλλο παρά ομαλά θα τελεστεί, αφού ΠΟΕ – ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ παροτρύνουν τους δημοσίους υπαλλήλους να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία. Μάλιστα, η ΠΟΕ – ΟΤΑ, μετά τη χθεσινή εγκύκλιο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη με τις καταληκτικές ημερομηνίες για τη διεξαγωγή της αξιολόγησης, εξέδωσε νέα ανακοίνωση πυροδοτώντας και πάλι το «κλίμα».
«Προφανώς, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τη νέα εγκύκλιο φαίνεται να επείγεται για την υλοποίηση και εφαρμογή της αξιολόγησης του N. 4369/2016, προκειμένου να τηρήσει η κυβέρνηση τις υποσχέσεις που έχει δώσει στους δανειστές στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας – “διαπραγμάτευσης” και του 4ου μνημονίου που ψήφισε σε βάρος των εργαζομένων, της κοινωνίας και της χώρας. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Kαι σε αυτή την περίπτωση ο ξενοδόχος είναι οι εργαζόμενοι, που μαζικά και δυναμικά έχουν αποφασίσει να καταργήσουν στην πράξη τη νέα αξιολόγηση, όπως με επιτυχία κατήργησαν στην πράξη και την αξιολόγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (Ν.4250/2014)», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
Απεργία-αποχή
«Συνεχίζουμε μαζικά την απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ – ΟΤΑ από τις αρχές Μαρτίου 2017», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ – ΟΤΑ προδιαγράφοντας μια αξιολόγηση η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθεί «μετ’ εμποδίων».
Πάντως, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνονται να είναι προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση της κατάστασης, υπογραμμίζοντας μάλιστα την εκτίμησή τους ότι «η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων επιθυμεί να συμμετάσχει στην αξιολόγηση, καθώς έχει καταστεί σαφές ότι δεν συνδέεται με τιμωρητικά στοιχεία». «Αξιολόγηση δεν σημαίνει απολύσεις», επαναλαμβάνουν προς κάθε κατεύθυνση.
Οπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη της δημόσιας διοίκησης στην «Κ», «η αξιολόγηση θα γίνει εντός των χρονικών πλαισίων που έχουν τεθεί», καθώς «δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια». Σε περίπτωση, δε, που τελικά εισακουστούν οι προτροπές της ΠΟΕ – ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ, οι ίδιες πηγές αν και –μη θέλοντας να πολώσουν περαιτέρω το κλίμα– «κρατούν κλειστά χαρτιά», αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν υπόψη τους εναλλακτικό σχέδιο.
Πηγή: Καθημερινη