Στον «αέρα» η διαπραγμάτευση

Ακόμη πιο δύσκολη κάνει την επίτευξη της συνολικής συμφωνίας η «αποκάλυψη» Νταϊσελμπλούμ στην Ολλανδική Βουλή σχετικά με τους όρους που θα εφαρμοστούν τα αντισταθμιστικά μέτρα από το 2019.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας ενημέρωσε το Κοινοβούλιο του για τα αποτελέσματα του προηγούμενου Eurogroup και κατά συνέπεια τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα.

Εκτός από το ότι η Ελλάδα έχει αποδεχθεί την ψήφιση από τώρα πρόσθετων μέτρων για το 2019 σε ενημερωτικό του σημείωμα ξεκαθάρισε ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα που πρότεινε η Ελλάδα θα εφαρμοστούν από το… πλεόνασμα του πλεονάσματος του 2018 όταν και όποτε αυτό πιστοποιηθεί…

Αυτό σημαίνει ότι τα θετικά μέτρα ακόμη και αν ψηφιστούν από τώρα θα βρίσκονται υπό αίρεση μέχρι και την άνοιξη του 2019 και θα εφαρμοστούν όταν η Ελλάδα όχι μόνο θα πετύχει αλλά και θα ξεπεράσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ανεξάρτητα από το αν η εξέλιξη καταρρίπτει την εικονική πραγματικότητα που είχε δημιουργήσει η Κυβέρνηση δημιουργεί μείζον όχι οικονομικό αλλά και πολιτικό πρόβλημα στην ψήφιση μέτρων, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν δεσμεύουν μόνο τη σημερινή, αλλά και τις επόμενες Κυβερνήσεις.

Τούτο, διότι, αφαιρεί το βασικό επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι τα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού για πρώτη φορά μαζί με μέτρα λιτότητας θα ψηφίζονται και μέτρα ανακούφισης.

Τη σχετική δημόσια πρόταση έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας χθες στον realfm 97,8 και τον Νίκου Χατζηνικολάου για ψήφιση των μέτρων και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να εισπράξει μόνο αρνήσεις.

Τις επόμενες μέρες, μένει να φανεί αν θα υπάρξουν αντιδράσεις και μέσα στην Κυβέρνηση για το ενδεχόμενο να έχουμε μέτρα χωρίς αντίμετρα.

Όλα αυτά, τη στιγμή που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση, η οποία κανείς ακόμη δεν μπορεί να εγγυηθεί πότε θα φτάσει σε συμφωνία.

Εργασιακό μέτρα και αντίμετρα αν και συζητήθηκαν πολλές φορές την προηγούμενη εβδομάδα στις απευθείας συναντήσεις του οικονομικού επιτελείο με την τρόικα βρίσκονται ακόμη στην αρχή.

Ειδικά το εργασιακό είναι ένα πεδίο που τα αρμόδιο υπουργείο Εργασίας έχει χαράξει μια από τις περίφημες κόκκινες γραμμές με το ΔΝΤ να ζητά πλήρη απορρύθμιση της αγοράς για να βάλει την υπογραφή του.

Στα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν από τώρα για να εφαρμοστούν το 2019 το οικονομικό επιτελείου τρέφει ακόμη κρυφή ελπίδα να είναι λιγότερα από το 2% του ΑΕΠ .

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, κ. Πόουλ Τόμσεν δηλώνει σε συνομιλητές τους, ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μόνο για το 2018, αλλά όχι και για τα επόμενα χρόνια με αφορμή την πρόσφατη αναθεώρηση του ΑΕΠ για το 2016.

Κάτι τέτοιο μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να υπάρχουν εκπτώσεις στα μέτρα που έχει επιβάλλει το Ταμείο.

Με όλα αυτά δεδομένα και παρά τις συναντήσεις που θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα σε τεχνικό επίπεδο, κανείς δεν περιμένει τίποτα περισσότερο από μια παραδοχή προόδου στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ακόμη και η πάντα υποστηρικτική προς τις ελληνικές θέσεις Κομισιόν, δια της εκπροσώπου της κ. Αννίκα Μπράιτχαρτ, κρατά απολύτως ανοιχτό τον χρόνο επίτευξης συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές της.

Στη σχετική ερώτηση που της έγινε χθες, η κ Μπράιντχαρτ απάντησε ότι η τεχνική συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί «στα επόμενα Eurogroup».


Exit mobile version