Στον «αέρα» δεύτερη αξιολόγηση και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

Ακόμη και αν το θέμα της απεμπλοκής των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος έχει αίσιο τέλος μέσα στις πρώτες ημέρες του 2017, κανείς πια δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με την δεύτερη αξιολόγηση και το πότε θα μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Το επόμενο ουσιαστικό βήμα της Ελλάδας προς την λεγόμενη «κανονικότητα» έχει ήδη υπονομευτεί από την μεθόδευση της Γερμανίας με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η δεύτερη αξιολόγηση θα κάνει επανεκκίνηση από τα μέσα Ιανουαρίου αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμη πότε θα τελειώσει αφού η αναστάτωση των τελευταίων ημερών θα αφήσει και εκεί την σφραγίδα της.

Τούτο διότι το πρώτο θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν θα είναι τα γνωστά θέματα (εργασιακά, δημοσιονομικό, ενέργεια), αλλά εκείνο με το οποίο θα τελειώσει το 2016.

Κατά πόσο δηλαδή οι παροχές των 617 εκ. ευρώ προς συνταξιούχους και η αναστολή των αυξήσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου επηρεάζει τους στόχους του ελληνικού προγράμματος.

Παρά τις δύο εκθέσεις που έχουν κάνει, το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί μέχρι και τον Απρίλιο, οπότε και θα δοθούν στην δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2016 από την Eurostat.

Η έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης θα εξαρτηθεί και από την στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία επιμένει στην ενεργό παρουσία του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ο Διεθνής Οργανισμός έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα πάρει τις αποφάσεις του μόλις αποφασίσει τι θέλει να κάνει με την Ελλάδα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ντόναλτ Τράμπ.

Αν τελικά το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετέχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε όλα ξεκινούν από την αρχή.

Το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να ξαναγραφτεί με την πρόβλεψη ότι θα είναι αμιγώς ευρωπαϊκό και στην συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί εκ νέου από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Η καθυστέρηση της αξιολόγησης όμως έχει και μια άλλη πολύ σοβαρή παράπλευρη απώλεια.

Θα απομακρύνει, για άγνωστο χρονικό διάστημα, ακόμη και την αναφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.


To QE

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό και με την απουσία του ΔΝΤ (του μόνου διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού που μπορεί να βεβαιώσει την βιωσιμότητα του χρέους χωρίς να αμφισβητείται από κανένα), θα απομακρύνει επ’ αόριστο και το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ έχει διαμηνύσει πολλές φορές ότι δεν εξαρτάται από την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα κάνει το ΔΝΤ, αφού μπορεί να κάνει την δική της ανάλυση.

Δεν υπάρχει όμως καμία περίπτωση να εντάξει στην ποσοτική χαλάρωση μια χώρα η οποία δεν προχωρά κανονικά το πρόγραμμα σταθεροποίησης που έχει αναλάβει.

Αν και το πρόγραμμα έχει πάρει επίσημα παράταση για ένα εξάμηνο μέχρι και τα μέσα του 2017, με μικρότερες αγορές ομολόγων, είναι πιθανό, ακόμη και αν η Ελλάδα έχει πια τα «προσόντα» να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση, το πρόγραμμα να διακοπεί.

Exit mobile version