Στο στόχαστρο των θεσμών όλες οι πρόωρες συντάξεις

Της Αργυρώς Μαυρούλη

 

Ανοικτά παραμένουν αρκετά μέτωπα για το ασφαλιστικό παρά τις μέχρι σήμερα συζητήσεις που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Enikonomia», οι θεσμοί ζητούν την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος όχι μόνο στα επικουρικά ταμεία αλλά και σε αυτά κύριας ασφάλισης επιμένουν με την κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία μείωση συντάξεων.

Οι εκπρόσωποι της κοινωνικής ασφάλισης επιμένουν ότι η ρήτρα για τις επικουρικές συντάξεις πρέπει να καταργηθεί ότι το κενό των 326 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, θα καλυφθεί από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής 136 εκατ. ευρώ, τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας 100 εκατ. και τη ρύθμιση οφειλών 100 εκατ. ευρώ.

Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα των κύριων συντάξεων, όπου οι θεσμοί ζητούν την εφαρμογή του Ν 3863/10 και του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, καθώς κρίνουν ότι πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση.

Στον αντίποδα η κυβέρνηση προτείνει το άνοιγμα εκ νέου του ασφαλιστικού το Σεπτέμβριο μετά από κοινωνικό διάλογο, «παγώνοντας» έως τότε την εφαρμογή του νόμου.  

 

Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Το βάρος των διαπραγματεύσεων πέφτει στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με τους δανειστές να επιμένουν ότι άμεσα πρέπει να κλείσει οποιαδήποτε πόρτα πρόωρης εξόδου πριν από το 62ο έτος ηλικίας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα θιγούν θεμελιωμένα και τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων συζητήθηκε η σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από το 2020 έως και το 2025.

Δεν αποκλείεται βέβαια η χρυσή τομή να βρεθεί στην αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2017 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις κάποιων ειδικών ομάδων ασφαλισμένων, όπως είναι αυτοί με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, τα ΑμεΑ, οι τρίτεκνοι κ.ά.

Με βάση τα στοιχεία 120.000 ασφαλισμένοι έχουν πιάσει τόσο τα έτη ασφάλισης, όσο και το όριο ηλικίας (θεμελιωμένα δικαιώματα), ενώ περίπου 100.000 άτομα έχουν τα έτη ασφάλισης και περιμένουν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας.

Ειδικοί στο ασφαλιστικό εκτιμούν πως από αυτούς περίπου 80.000 έχουν ώριμα δικαιώματα, δηλαδή μπορούν να αποχωρήσουν μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ακόμη οι εκπρόσωποι των θεσμών επαναφέρουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων το αίτημα για αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, από 4.500 σε 6.000 ή έστω σε 5.500 που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης όμως αποκλείει οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.

Exit mobile version