Quantcast
Στην τσιμπίδα του «Μεγάλου Αδελφού» πάνω από 70.000 φορολογούμενοι - enikonomia.gr
share

Στην τσιμπίδα του «Μεγάλου Αδελφού» πάνω από 70.000 φορολογούμενοι

δημοσιεύτηκε:

Περισσότεροι από 70.000 φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Το μεγαλύτερο τμήμα των ανωτέρω φορολογουμένων εντοπίστηκε από τον «Μεγάλο Αδελφό», που λειτουργούσε πιλοτικά σε αρκετές εφορίες της χώρας, ενώ κάποιοι φορολογούμενοι έσπευσαν εθελοντικά να δικαιολογήσουν μικροποσά (ακόμη και 100 ευρώ) από ενοίκια που δεν είχαν δηλώσει.

Συνολικά, έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα ύψους 134 εκατ. ευρώ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τη μέχρι τώρα πορεία των διατάξεων της εθελοντικής αποκάλυψης, εκτιμούν ότι τα βεβαιωθέντα ποσά μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 1 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, να δοθεί και παράταση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου (λήγει στα τέλη Μαΐου) για την ένταξή τους στον νόμο της οικειοθελούς αποκάλυψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογούμενοι που εντοπίστηκαν από το νέο λογισμικό της εφορίας περιλαμβάνονταν στις λίστες με τους 1,27 εκατ. φορολογουμένους που είτε είχαν εμβάσματα στο εξωτερικό είτε το όνομά τους βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ ή σε άλλες λίστες. Οι εν λόγω φορολογούμενοι κλήθηκαν από τις εφορίες τους να δικαιολογήσουν τα ποσά που δεν «κούμπωναν» με τις φορολογικές τους δηλώσεις και, όπως προκύπτει, αποδέχθηκαν ότι είχαν αποκρύψει στο παρελθόν εισοδήματα.

Οι φόροι για τα αποκρυβθέντα εισοδήματα υπολογίστηκαν με τις ευνοϊκότερες διατάξεις του πρόσφατου νόμου συγκριτικά με τις υφιστάμενες ποινές, που προβλέπουν ακόμη και πρόστιμα αυξημένα έως και 120% του κεφαλαίου.

Επί της ουσίας, το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί από τον «Μεγάλο Αδελφό» ανάγκασε όλους αυτούς τους φορολογουμένους να αποδεχθούν τα ευρήματα με στόχο να προλάβουν τον νόμο που είναι σε ισχύ. Κανένας, όμως, που δεν έχει εντοπιστεί από το ηλεκτρονικό σύστημα και έχει περιουσία στο εξωτερικό δεν εμφανίσθηκε να δικαιολογήσει τα αδήλωτα εισοδήματα των παρελθόντων οικονομικών ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι εκ των 70.000 φορολογουμένων έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, εξέλιξη σημαντική για το Δημόσιο, καθώς πρόθεση των φορολογούμενων, όπως όλα δείχνουν, είναι να πληρώσουν τα 134 εκατ. ευρώ που τους έχουν καταλογιστεί.

Εκτός από τους ανωτέρω φορολογουμένους, θα αποσταλούν εντός του έτους δεκάδες χιλιάδες σημειώματα σε φυσικά πρόσωπα στα οποία εντοπίστηκε αναντιστοιχία δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι οι φορολογούμενοι που θα πάρουν το ειδοποιητήριο είναι φοροφυγάδες. Και αυτό, καθώς είναι πολύ πιθανόν να μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα ποσά αυτά (από πωλήσεις ακινήτων στο παρελθόν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, από κέρδη από το Χρηματιστήριο τα οποία δεν δηλώνονταν στο παρελθόν στις φορολογικές δηλώσεις κ.λπ.).

Με το νέο σύστημα όμως διαχωρίζονται οι πρωτογενείς καταθέσεις από λοιπές κινήσεις, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι πιθανότητες να υπολογίζονται δύο ή και τρεις φορές καταθέσεις και επανακαταθέσεις χρηματικών ποσών.
Τα δεδομένα που λαμβάνει το ηλεκτρονικό σύστημα προέρχονται από:

• Λίστες φοροδιαφυγής.
• Καταθετικούς λογαριασμούς (ταμιευτηρίου, τρεχούμενους, όψεως, προθεσμίας).
• Λογαριασμούς δανείων.
• Πιστωτικές κάρτες.
• Δαπάνες πολυτελούς διαβίωσης.
• Ασφαλιστικά προϊόντα.
• Μερίσματα.
• Πληρωμές ασφαλίστρων.
• Αγορές – πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
• Επενδυτικά προϊόντα (αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, repos, κ.ά.).
• Εμβάσματα.
• Φορολογικά στοιχεία από Λουξεμβούργο και Βρετανία.
• Στοιχεία από την Αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.