Στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, Πέμπτη. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί πριν από τη Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που κρίνει την ολοκλήρωση του προγράμματος και το ζήτημα του χρέους. Αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας πρόβαλε η ΔΗΣΥ, με την έναρξη στην Ολομέλεια, της σχετική συζήτησης.

Οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διατύπωσαν αντιρρήσεις για το άρθρο 60 παρ. 5 του νομοσχεδίου, που προβλέπει ότι δεν ισχύει η παύση ή ο περιορισμός της τοκογονίας αν απορριφθεί από τα δικαστήρια αίτηση υπαγωγής των οφειλών στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου ρύθμισης οφειλών δανείων στις τράπεζες. Επιπλέον, αντέδρασαν στο άρθρο 109, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση βάζει εγγύηση περιουσία που έχει υπαχθεί στο υπερταμείο, μεταξύ των οποίων και οι μετοχές των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Τέλος, πρόβαλαν αντιρρήσεις και για το άρθρο που προβλέπει τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων σε ενιαίο λογαριασμό, από τους ΟΤΑ και τη Βουλή, σημειώνοντας ότι θίγεται η αυτοτέλειά τους. «Η κυβέρνηση έχει ζηλέψει και τις διομολογήσεις της Υψηλής Πύλης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέκυψε στις απαιτήσεις των δανειστών να τεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στη βούληση της κυβέρνησης.

Τις αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας στήριξε η αντιπολίτευση. Το ΚΚΕ, πάντως, δια των εκπροσώπων του, χαρακτήρισε υποκριτική τη συζήτηση, επικαλούμενο σωρεία αντισυνταγματικών διατάξεων που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας δεν έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε για τους τόκους υπερημερίας ότι το Σύνταγμα ρητά προβλέπει πού επιτρέπεται η αναδρομικότητα και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να μην ευνοηθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη αν και μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, επισήμανε ότι το δικαστήριο είναι εκείνο που κρίνει αν κάποιος πρέπει να προστατευθεί βάσει των διατάξεων για τα «κόκκινα δάνεια» και το δικαστήριο κρίνει αν κάποιος δανειολήπτης δεν χρειάζεται να προστατευθεί και άρα πρέπει να καταβάλει τους τόκους για το δάνειο του.

Αναφορικά με τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε το παράδειγμα της Βουλής που τοποθέτησε τα 3/4 του αποθεματικού της στην ΤτΕ και κέρδισε χρήματα, για να επισημάνει ότι αντίστοιχο κέρδος είχαν οι δήμοι που ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Είπε ακόμη ότι δεν θίγεται η αυτοτέλεια των ΟΤΑ και δεν θίγεται ούτε και η αυτοτέλεια της Βουλής.

Για τις δε εγγυήσεις στο υπερταμείο, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την… ανησυχία του για τη «συλλογική αμνησία» που χτύπησε -όπως είπε- τους 222 βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν τον Ν. 4336, το νόμο, δηλαδή, που προέβλεψε πως όταν συγκροτηθεί το υπερταμείο θα είναι αντισυμβαλλόμενος για το δάνειο που έλαβε η χώρα το 2015 και θα έχει κάποιες εγγυήσεις.

Στο αυτοδιοίκητο της Βουλής αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης, ο οποίος επισήμανε ότι η Βουλή έχει ιδιαίτερο κωδικό στην ΤτΕ από τον οποίο γίνεται όλη η διαδικασία πληρωμών της. Τα αποθεματικά της Βουλής ήδη κατά τα 3/4 έχουν κατατεθεί στην ΤτΕ και η κίνηση αυτή αποφέρει στη Βουλή περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι το πολυνομοσχέδιο αφορά το υπόλοιπο 1/4 του αποθεματικού της Βουλής και δεν θίγεται το γεγονός ότι η Βουλή έχει δικό της προϋπολογισμό.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


Exit mobile version