Στην… αντεπίθεση οι πρόεδροι των Ανώτατων Δικαστηρίων: Είχαμε συναντηθεί και με τον Σαμαρά

Στην αντεπίθεση περνούν οι τρεις πρόεδροι των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, Νικόλαος Σακελλαρίου, Βασιλική Θάνου και Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, απαντώντας σε όσους επιχείρησαν να “πολιτικοποιήσουν” τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή το πρωί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι “δικαιούνται και υποχρεούνται” να ασχολούνται με τα μισθολογικά των δικαστών, ενώ χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την προσπάθεια ορισμένων πολιτικών κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια και «πρέπει, επιτέλους, αυτό να σταματήσει».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωση των τριών προέδρων, έχει ως εξής:

«Πρώτιστο καθήκον των επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι η διαφύλαξη του κύρους και της ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών, συνάρτηση της οποίας, ως θεσμικό και όχι ως οικονομικό ζήτημα, αποτελεί και το ύψος του μισθολογίου τους, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρ. 88). Συνεπώς, δικαιούνται και υποχρεούνται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για το εν λόγω θέμα, το οποίο, μαζί με άλλα θεσμικά θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης για την βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης (αύξηση οργανικών θέσεων, μηχανοργάνωση Δικαστηρίων, συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις) καθώς και θέματα Δικαιοσύνης, που σχετίζονται με την υπό σχεδιασμό αναθεώρηση του Συντάγματος, συζητήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μετά από αίτημα των Προέδρων, επ’ ευκαιρία της έναρξης του νέου δικαστικού έτους και επ’ ευκαιρία της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

Παρόμοια συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί και επί Πρωθυπουργίας κ. Σαμαρά, με τους τότε Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Η προσπάθεια ορισμένων Πολιτικών κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια είναι απαράδεκτη και πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει. Οι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων και γενικότερα όλοι οι Δικαστικοί Λειτουργοί δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανέναν για να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους Νόμους, χωρίς, βεβαίως να βρίσκονται απομονωμένοι από την κοινωνία και τα προβλήματά της. Ως εκ τούτου, η επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης από ορισμένες πλευρές υπήρξε ατυχής και άστοχη».


Exit mobile version