Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Περί Διεθνούς Προστασίας», στο οποίο περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο σύστημα ασύλου της χώρας καθώς το απόγευμα της Δευτέρας εξέπνευσε η προθεσμία που είχε θέσει το υπουργείο για τη δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” , η κυβέρνηση προωθεί άμεσα προς ψήφιση το νέο σχέδιο νόμου για τις διαδικασίες ασύλου και επιστροφών –οι διατάξεις του οποίου προβλέπονται, πάντως, να εφαρμοστούν από την αρχή του νέου έτους– εκτιμώντας ότι η επίσπευση των διαδικασιών θα δώσει τη δυνατότητα αποσυμπίεσης του συστήματος υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
Εκτός από την κριτική σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου από φορείς, οργανώσεις αλλά και υπηρεσιακούς υπαλλήλους που εμπλέκονται με τις διαδικασίες, ένα από τα κύρια θέματα που τέθηκαν στη διαβούλευση ήταν το σύντομο χρονικό διάστημα που δόθηκε στον δημόσιο διάλογο. Είναι χαρακτηριστικό ότι έξι οργανώσεις (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων – HumanRights360) πραγματοποιούν αύριο συνέντευξη Τύπου προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους, παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο προωθείται προς ψήφιση. Όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση, «το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνει μία σειρά πολύ κομβικών αλλαγών, που θα οδηγήσουν σε ενδεχόμενες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών/ριών. Θα οδηγήσουν ένα πλήθος ανθρώπων σε μια γκρίζα ζώνη, χωρίς χαρτιά και δικαιώματα».
Αντικείμενο κριτικής, όπως φαίνεται από τα σχόλια που αναρτήθηκαν στη διαβούλευση, έχει γίνει κυρίως το άρθρο 46, που προβλέπει/ επιτρέπει την κράτηση αιτούντων άσυλο, καθώς και το άρθρο βάσει του οποίου δεν δίδεται άδεια εργασίας για χρονικό διάστημα έξι μηνών στους αιτούντες άσυλο, γεγονός που, όπως αναφέρεται στα σχόλια, απλώς θα οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους στη μαύρη εργασία.
Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Υπηρεσίας Ασύλου, «είναι ανεδαφικό να προβλέπεται επιτάχυνση των διαδικασιών όταν δεν υπάρχει ο κατάλληλος διοικητικός μηχανισμός για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο».