Στη Θεσσαλονίκη έφτασε την Κυριακή λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Μάικ Πομπέο. Σε μια επίσκεψη στην Ελλάδα με πολλαπλά μηνύματα και συμβολισμούς, την οποία η χώρα μας θεωρεί βαρύνουσας σημασίας εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων και λίγο πριν αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα. Ερμηνεύεται δε, ως σαφής στήριξη των θέσεων της χώρας μας δεδομένου ότι δεν θα ακολουθήσει ανάλογη επίσκεψη στην Τουρκία, όπως συνέβαινε πάντα στο πλαίσιο της τήρησης μιας πολιτικής ίσων αποστάσεων από τις ΗΠΑ. Σήμερα στις 10 π.μ. ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ενώ επόμενος σταθμός του την Τρίτη θα είναι τα Χανιά όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και θα επισκεφθούν τη ναυτική βάση της Σούδας.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα είναι η ενεργειακή και η αμυντική συνεργασία, αλλά και η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Ουάσιγκτον να δίνει έμφαση στον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κρίσιμος εταίρος η Ελλάδα
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντπροαναγγέλλοντας την επίσκεψη σε δελτίο τύπου χαρακτηρίζει την Ελλάδα κρίσιμο εταίρο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται βασικούς στρατηγικούς στόχους. Σκοπός της επίσκεψης “να ανανεώσει την κοινή μας δέσμευση για προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και να γιορτάσουμε την ισχυρότερη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας εδώ και δεκαετίες” αναφέρεται σχετικά. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας καθώς “ΗΠΑ και η Ελλάδα επενδύουν στο μέλλον αναπτύσσοντας τη Θεσσαλονίκη ως πύλη προς τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εμπόριο”. Φέρνει δε ως παράδειγμα, τη Pfizer που άνοιξε πρόσφατα μια εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης 200 υπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη και τη Cisco ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 11-14 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας. Παράλληλα, σημειώνει ότι η Ελλάδα “είναι το κλειδί για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης. “Ως κόμβος για νέες υποδομές που θα διαφοροποιήσουν τις διαδρομές και τις προμήθειες φυσικού αερίου που συνδέονται με την Ευρώπη, ο ρόλος της Ελλάδας στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση θα αυξηθεί καθώς η μονάδα πλωτής αποθήκευσης επαναεριοποίησης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ έρχεται στην Αλεξανδρούπολη. Μαζί, μπορούμε να σπάσουμε το κακόβουλο μονοπώλιο που χρησιμοποίησε η ρωσική Gazprom εδώ και πολλά χρόνια για να απειλήσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης”, σημειώνεται.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται και στην αναθεωρημένη και διευρυμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας του 2019 (MDCA), που επέτρεψε, την επέκταση στις διμερείς δραστηριότητες στη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο, τη διατήρηση της αυξημένης συνεργασίας στη βάση της Σούδας και την πρόσβαση στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ επικροτεί την επίτευξη της δέσμευσης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ για το 2% του ΑΕΠ για αμυντικές επενδύσεις.
Το μήνυμα Πομπέο λίγο πριν από την άφιξή του
Ενόψει της άφιξής του στην Ελλάδα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έστειλε μήνυμα μέσω Twitter. «Καθ’ οδόν και πάλι προς την Ευρώπη, για να ενισχύσουμε τις ήδη δυνατές διμερείς μας σχέσεις και τη σημασία της διαρκούς περιφερειακής συνεργασίας. Πρώτος σταθμός: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα», έγραψε.
Σημειώνεται ότι η Θεσσαλονίκη είναι στην καρδιά των νέων αμερικανικών σχεδιασμών για τα Βαλκάνια μαζί με την Αλεξανδρούπολη, ενώ η Σούδα περιλαμβάνεται στους νέους σχεδιασμούς για την αναβάθμιση όλης της Νατοϊκής αποστολής στην περιοχή.