Quantcast
Στη μέγγενη πιέσεων η κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Στη μέγγενη πιέσεων η κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

 

Στη μέγγενη συνδυασμένων πιέσεων από το εξωτερικό και το εσωτερικό μέτωπο βρίσκεται η κυβέρνηση, ενώ ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν, ότι θα υπάρξει κατάληξη στη διαπραγμάτευση μέσα στις επόμενες ημέρες, ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν σκληρύνει τη στάση τους και απαιτούν παρεμβάσεις που αγγίζουν τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, και η εσωκομματική αντιπολίτευση, με προσωπική παρέμβαση του κ. Π. Λαφαζάνη διαμηνύει ότι δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή για τη συμφωνία.

Χθες και εν όψει της επανέναρξης των συνομιλιών στο Brussels group έγινε μια μαραθώνια συνεδρίαση του νέου οικονομικού συντονιστικού οργάνου, από την οποία διέρρευσε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε σημαντικές παραχωρήσεις προς τους δανειστές, όπως π.χ. την εισαγωγή ενός ενιαίου και μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αλλά και το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η προεκλογική εξαγγελία για δώρο Χριστουγέννων στους χαμηλοσυνταξιούχους μέσα στο 2015.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ που ακολούθησε τη σύσκεψη δεν διέψευσε στην πραγματικότητα τις διαρροές αυτές. Το ΥΠΟΙΚ παραπέμπει όμως την ουσιαστική διαπραγμάτευση σε μια συμφωνία σε μεταγενέστερο χρόνο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα μια ενδιάμεση συμφωνία και εισάγει τον όρο «συμφωνία-συμβόλαιο» για μια ευρύτερη συμφωνία σε μεταγενέστερο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως προηγουμένως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης είχε μιλήσει για μια «μίνιμουμ συμφωνία».

Πάντως το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι οι κόκκινες γραμμές παραμένουν και αναφέρει ενδεικτικά, ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον «ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου», ενώ χαρακτηρίζει «κόκκινες γραμμές» τις επικουρικές συντάξεις, την απόρριψη του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και τα εργασιακά.

Σε αυτή τη «συμφωνία-συμβόλαιο», που κατά το ΥΠΟΙΚ θα αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή και την ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, θέλει η κυβέρνηση να παραπέμψει τα δύσκολα, δηλαδή το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Ωστόσο, οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών είναι μεγάλες. Είναι ενδεικτικό ότι χθες, και ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ και ο κοινοτικός επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις, δεν προχωρούν όσο θα έπρεπε.

Με διαρροές στο Ρόιτερς, ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος σχολίαζε ότι «τα οικονομικά της κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμα χωρίς τρίτο πακέτο και χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση» και ότι «δεν μιλάμε πλέον για εβδομάδες, αλλά για ημέρες».

Μάλιστα επισήμανε, ότι για να επιτευχθεί μια συμφωνία θα πρέπει η κυβέρνηση να «ανοίξει» τουλάχιστον ένα από τα «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή, το συνταξιοδοτικό ή τα εργασιακά.

Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα έρθει πρώτα για συζήτηση στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, και θα πάει στη συνέχεια στο Brussels group.

Πάντως δεν θεωρείται δεδομένο ότι θα ολοκληρωθεί η ενδοκυβερνητική επεξεργασία σήμερα, καθώς η επικείμενη αναδίπλωση προκαλεί μεγάλες εντάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, αίσθηση προκαλεί το άρθρο του κ. Λαφαζάνη στο «Crash», ο οποίος εισηγείται την ρήξη με τους δανειστές και την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Λαφαζάνης υποστηρίζει πως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει στο Grexit και διαμηνύει στον κ. Τσίπρα, ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε νέα μέτρα, ενώ τονίζει ότι «η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να υποταχθεί και να συνυπογράψει μέτρα σε βάρος του λαού».

 

Πηγή: real.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.