Στενότερη συνεργασία Ελλάδας – Ολλανδίας στους κλάδους της πληροφορικής

Κοινό πεδίο συνεργασίας στους τομείς της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας “βλέπουν” Ελλάδα και Ολλανδία. Στόχος της Ολλανδικής Προεδρίας, όπως τον μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Ολλανδίας, κ. Henk Kamp, στον Έλληνα υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη, στη διάρκεια χθεσινής συνάντησης, είναι να επιταχύνει την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. προς την κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός, από την πλευρά, του, η καινοτομία και η νεοφυής επιχειρηματικότητα αποτελούν βασικούς άξονες και της αναπτυξιακής στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης.“Με τον τρόπο αυτό, θέλουμε να αντιστρέψουμε την τάση φυγής νέων επιστημόνων από τη χώρα”, υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε, επίσης, να υπάρξει στενή συνεργασία στο παραπάνω πεδίο, στην προώθηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), καθώς και στη διασύνδεση της έρευνας με την ανάπτυξη προϊόντων.

Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεργασία και στη θεσμική οργάνωση του κλάδου της οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy), όπου η Ολλανδική Προεδρία θέλει να προωθήσει την ανάπτυξη Κοινοτικού κανονιστικού πλαισίου.

Στο επίκεντρο οι ΜμΕ
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, τέλος, στην αναγκαιότητα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο περιβάλλον της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Η συζήτηση των δύο Υπουργών περιελάμβανε θέματα που σχετίζονται με τις προτεραιότητες, που θέτει η ολλανδική κυβέρνηση για το επόμενο εξάμηνο, οπότε και θα ασκήσει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ίδια η συνάντηση εντάσσεται στη διαδικασία της προετοιμασίας της Ολλανδίας για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιανουάριο του 2016, αμέσως μετά τη λήξη της λουξεμβουργιανής Προεδρίας στις 31 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Έλληνας Υπουργός περιέγραψε τους βασικούς σταθμούς της επόμενης περιόδου για την Ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, την έναρξη της συζήτησης για το μακροχρόνιο χρέος και την παρουσίαση του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος για την Ελλάδα.


Exit mobile version