Σταύρος Θεοδωράκης «στον ενικό»: Η χώρα δεν αντέχει εκλογές

Για τις εξελίξεις στην οικονομία και την κοινωνία, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τις συνεργασίες, τις κινήσεις στην κεντροαριστερά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου μίλησε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι η χώρα δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να αντέξει νέα εκλογική αναμέτρηση, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στερεί χρήματα που έχει ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία. «Υπάρχει ένας δείκτης που μας δόθηκε στις προηγούμενες ώρες για πρώτη φορά από την κρίση παρατηρείται μία πολύ μεγάλη μείωση αγορών ειδών διατροφής. Υπάρχει μία μείωση 13% το πρώτο πεντάμηνο. Ξαφνικά υπάρχει ένα στοιχείο που μαρτυρά ότι ο κόσμος κόβει από το φαγητό του.

Σε συνδυασμό με τις 16.000 επιχειρήσεις που έχουν κλείσει από την αρχή του χρόνου δημιουργεί ένα ζοφερό κλίμα. Και είναι αποκλειστικά ευθύνη της κυβέρνησης. Για την χρεοκοπία της χώρας δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά τα παλιά κόμματα. Για την επιδείνωση της κατάστασης από τον Γενάρη του 2015 έχουν ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και συνέχισε: «Γιατί δεν ζητάμε εκλογές; Στην πολιτική δεν υπάρχουν δανεικές λύσεις.

Η χώρα έχει ανάγκη τα λεφτά των συμμάχων της, δεν μπορούμε να φύγουμε σε μία εκλογική διαδικασία. Δεν αντιλαμβανόμαστε τι θα άλλαζε προς όφελος του πολίτη. Η Ευρώπη το έχει διαμηνύσει και σε εμάς ότι εάν πάμε σε εκλογές σε έξι μήνες θα καθυστερήσουν τα χρήματα μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση».



Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του πολιτικού σχήματος που θα προκύψει από το κέντρο και δεν αποκλείεται κανείς από τον διάλογο στο κέντρο.

«Αυτός ο διάλογος στο κέντρο μπορεί να αποδώσει υπό τον όρο να μπουν νέοι άνθρωποι και πολιτικοί. Δεν είμαι ούτε ταξιθέτης ούτε υπεύθυνος των προσκλήσεων. Δεν υπάρχουν, όμως, αποκλεισμοί στον διάλογο του κέντρου και το διαμήνυσα και στον Γ. Παπανδρέου. Όποιοι θέλουν να προσέλθουν σ’ αυτόν τον διάλογο θέσεων μπορούν και πρέπει να προσέλθουν», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης δεν εξέφρασε την επιθυμία να συμμετέχει σε αυτό τον διάλογο. «Όταν υπήρξαν οι πρώτες συναντήσεις του χώρου είπε ότι αυτή η συζήτηση δεν τον ενδιαφέρει γιατί όλοι θα εξαφανιστούμε και θα μείνει μόνο αυτός. Εάν έχει αυτή την άποψη δεν θα πάμε να παρακαλέσουμε κιόλας», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Χαρακτήρισε τον Κ.Σημίτη «κεφάλαιο για τη χώρα» και ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον πρώην πρωθυπουργό. «Στις μεγάλες επιλογές ήταν ένας μεγάλος μεταρρυθμιστής που είχε ανάγκη η χώρα. Αυτό που υπάρχει για τον κ. Σημίτη είναι ότι είναι ένας άνθρωπος που τον ακούει η Ευρώπη. Τον ακούνε οι σύμμαχοι μας. Είναι καλό να ακούμε την άποψη του αλλά μέχρι εκεί. Σας είπα ότι είμαι σε επαφή με τον κ. Σημίτη. Συνομιλώ με τους ανθρώπους του εκσυγχρονισμού, της μεταρρύθμισης γιατί είναι υποχρεωτικό για όλους εμάς να έχουμε κοινούς βηματισμούς. Η στάση μου δεν καθορίζεται από τον κ. Σημίτη. Πιστεύουμε σε έναν διάλογο του κέντρου με την έννοια των μεγάλων μεταρρυθμίσεων του εκσυγχρονισμού», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.



Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από μεγάλες πολιτικές συμμαχίες αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ. «Είμαι αρχηγός ενός καινούργιου κόμματος που ήρθε να πολεμήσει τα κακά του συστήματος. Δεν έχω σκοπό να παραμείνω στην πολιτική μέσα από έναν πολιτικό σκοπό. Τα σενάρια που λένε βουλευτής Επικρατείας δεν με αφορούν εμένα προσωπικά», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Σε ερώτηση αν δεν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ προεκλογικά απάντησε: «Βέβαια. Μετεκλογικά πρέπει να δούμε τι λύσεις θα δώσει ο ελληνικός λαός. Δεν θα αφήσουμε ακυβέρνητη τη χώρα».

«Η ΝΔ είναι συντηρητικό κόμμα και έχει ευθύνες για την κατάσταση της χώρας. Δεν έχουμε σημεία επαφής με τη ΝΔ, μας χωρίζουν παρά πολλά. Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει μία μεταρρυθμιστική ατζέντα. Η ΝΔ δεν θα γίνει κόμμα μεταρρυθμιστικό εκ μεταγραφής. Ο κ. Μητσοτάκης έχει απόψεις σε πολλά ζήτηματα που είναι μεταρρυθμιστικές αρκεί να αποδειχθεί στην πράξη ότι ένα συντηρητικό κόμμα, όπως είναι η ΝΔ, μπορεί να το σύρει στην κατάλληλη πλευρά», σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Η χώρα έχει ανάγκη από μεγάλες συμμαχίες. Είμαστε υποχρεωμένοι με αυτούς τους πολιτικούς αρχηγούς να μιλάμε για να βρούμε λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Η ΝΔ μπορεί να γίνει μία μεταρρυθμιστική δύναμη; Έχουμε πολλές αμφιβολίες περιμένουμε να το κάνει ο κ. Μητσοτάκης στην πράξη», κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.



Για τον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική ο Σταύρος Θεοδωράκης εξήγησε ότι θα περιμένει την πρόταση της κυβέρνησης πριν αποφασίσει. «Αν ο νόμος σπάει τις μεγάλες περιφέρειες, καταργεί το μπόνους των 50 εδρών και δίνει μία δυνατότητα εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος είμαστε κοντά στο να το ψηφίσουμε», σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.


Εξήγησε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευχάριστες για το Ποτάμι αλλά «δεν θα αλλάξω συμπεριφορά». «Είπα στους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν γίνεται να ζητάνε από το Ποτάμι να μην είναι αυστηρό μαζί τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι το Ποτάμι ήταν ένα κόμμα που φτιάχτηκε κατ’ εντολή συγκεκριμένων συμφερόντων. Ήταν μία προκλητική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σε μία σειρά προκλητικών ανακοινώσεων που ενοχοποιούσε την πολιτική δράση με φαντάσματα πότε ενός εργολάβου πότε ενός καναλάρχη χωρίς ποτέ να δώσουν αποδείξεις», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και επανέλαβε ότι δεν μπήκε στα «σαλόνια της πολιτικής».


Αναφορικά με το θέμα των off shore ο Σταύρος Θεοδωράκης παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος του κόμματος του που ψήφισε την συγκεκριμένη διάταξη στη Βουλή. «Για το θέμα των off shore έχουμε τη δυνατότητα να μιλάμε ελεύθερα στη Βουλή καθώς δεν έχουμε off shore ούτε λίστες στο κόμμα μας. Κανείς από τους 10 σημερινούς βουλευτές του Ποταμιού δεν έχουν σχέση με off shore. Ψηφίσαμε την πρώτη διάταξη που ήταν λάθος και το παίρνω επάνω μου. Έπρεπε να πούμε ναι ή όχι και αν δεν πηγαίνεις με το ‘’όχι σε όλα’’ τότε είσαι επιρρεπής σε λάθη», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Εκείνο το βράδυ το είπαμε μπροστά στον κ. Τσίπρα ότι θα καταπέσει αυτή η ιστορία. Έπρεπε, όμως, να στείλουμε ένα μήνυμα και να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να το παραδεχθεί. 7.500 σελίδες μαζί με τα παραρτήματα για 15 ώρες μελέτης δεν μπορούν να δώσουν κατάλληλα κοινοβουλευτικά αποτελέσματα», σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.



«Θεωρώ ότι σε μία μεγάλη μάχη, όπως αυτή του πόθεν έσχες, έπρεπε όλα τα κόμματα να είμαστε στη Βουλή. Δεν κατανοώ γιατί έφυγε η ΝΔ. Είναι ένα σχόλιο και το κάνω με έναν σεβασμό στην κοινοβουλευτική ιστορία τους. Μία τέτοια μάχη έπρεπε να έχει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και όλα τα κόμματα», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πριμοδοτεί τις off shore. «Η κυβέρνηση αυτή πριμοδοτεί τις off shore. Έχει αδυναμία στις off shore. Τον επόμενο μήνα ξεκινάει η διαδικασία για την αδειοδότηση των καναλιών ξέρετε ότι η κυβέρνηση αυτή επιτρέπει και σε off shore, ακόμη και σε μη συνεργάσιμη χώρα, και να πάρει κανάλι. Και έχουμε πει ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Στην Ευρώπη οι περισσότερες νομοθεσίες επιβάλλουν να ξέρεις το 51%, ποιον έχεις απέναντι σου. Επιτρέπουν εδώ σε υπό σύσταση εταιρείες να διεκδικήσουν άδειες και από χώρες που δεν συνεργάζονται. Στην αγωνία του κ. Τσίπρα να προσελκύσει επενδυτές βάζει στο παιχνίδι επενδυτές που έχουν ανάγκη ενδεχομένως να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα στην Ελλάδα», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.



Για την δήλωση του για τα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ που είναι στο περιβάλλον Τσίπρα ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε: «Ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν είναι ο μόνος που έκλεψε πολιτικό χρήμα και δεν ήταν μόνος του. Αθωώθηκε το 2005 από τη Βουλή και πιάστηκε από μία εισαγγελέα για άλλη υπόθεση και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι ο Τσοχατζόπουλος δεν ήταν μόνος του και τα παιχνίδια αυτά δεν παίζονται από έναν αλλά από πολλούς. Δυστυχώς η διαπίστωση είναι ότι τα “ορφανά” του Τσοχατζόπουλου που συνεργάστηκε την επίμαχη περίοδο βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.


«Πριν από λίγες ημέρες αποκαλύψαμε και ζητήσαμε απαντήσεις ότι αυτή τη στιγμή στο ευρύτερο γραφείο του πρωθυπουργού στην Γ.Γ. Ενημέρωσης υπάρχουν άνθρωποι που είναι εκδότες περιθωριακών εφημερίδων και περιθωριακών σάιτ. Είναι δυνατόν να καταγγέλλεις την διαπλοκή των προηγούμενων υπουργών και να έχεις εκδότες που πληρώνονται από το γραφείο του πρωθυπουργού. Δεν διέψευσαν ποτέ ότι είναι υπάλληλοι του πρωθυπουργικού γραφείου. Περιμένουμε κάποιες απαντήσεις από την κυβέρνηση και δεν έχουμε καμία απάντηση», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ανέφερε ότι είναι σκληρός με τον πρωθυπουργό από την ημέρα που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, ενώ νωρίτερα τον Φεβρουάριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας του πρότεινε 2 υπουργεία προκειμένου να μπει στην κυβέρνηση. «Σκληρός με τον όρο που το λέτε με τον κ. Τσίπρα είμαι από την ημέρα που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα. Η Ελλάδα με αυτό το δημοψήφισμα πήγε χρόνια πίσω. Δεν μιλάω μόνο για αυτά που έχασε από τα capital control. Η ψύχραιμη τοποθέτηση σήμερα είναι ότι δεν έπρεπε να νομιμοποιήσουμε αυτό το δημοψήφισμα. Και οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου έπρεπε να πουν ότι δεν συμμετέχουν σε αυτό το έγκλημα», ανέφερε Σταύρος Θεοδωράκης.

Δείτε το πρώτο μέρος της εκπομπής:

Δείτε το δεύτερο μέρος της εκπομπής:

Δείτε το τρίτο μέρος της εκπομπής:

Πηγή: enikos.gr










Exit mobile version