Quantcast
Σταθερό τηλέφωνο: Γιατί περιορίζεται διαρκώς η χρήση του - enikonomia.gr
share

Σταθερό τηλέφωνο: Γιατί περιορίζεται διαρκώς η χρήση του

δημοσιεύτηκε:

 

Περιορίζεται διαρκώς η χρήση του σταθερού τηλεφώνου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή” η έλευση όμως του κινητού άρχισε σταδιακά να εκτοπίζει από τα μέσα του 2000 την κυριαρχία του σταθερού τηλεφώνου, γεγονός που έχει αντίκτυπο στα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στην Ελλάδα,  τα έσοδα και η κίνηση στις σταθερές επικοινωνίες υποχωρούν συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία της για την παροχή σταθερής τηλεφωνίας

Το 2023,  σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία  της ανεξάρτητης αρχής, τα συνολικά έσοδα από την παροχή σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ υποχώρησαν κατά 28,2 εκατ. ευρώ, σε 1,38 δισ. ευρώ από 1,41 δισ. ευρώ το 2022. Σε σχέση με το 2015 μειώθηκαν κατά περίπου 2,5%, με τη διείσδυση των -συνολικά περίπου 5 εκατ.- γραμμών σταθερής τηλεφωνίας να είναι περίπου 45-46%.

Τη μείωση της χρήσης του σταθερού, που διατίθεται ως τμήμα συνδυαστικού πακέτου τηλεφωνίας και ίντερνετ (double play) και συνδρομητικής τηλεόρασης (triple play), επιβεβαιώνει και η διάρκεια των τηλεφωνικών κλήσεων, που υποχωρεί συνεχώς. Πέρσι για πρώτη φορά, η συνολική διάρκεια κλήσεων βρέθηκε κοντά στο «ψυχολογικό όριο» των 10 δισ. λεπτών. Διαμορφώθηκε δηλαδή σε 10,2 δισ. ή 170 εκατ. ώρες, έχοντας υποχωρήσει κατά περίπου 10% συγκριτικά με το 2022. Εάν συγκριθεί με το 2015, η διάρκεια των κλήσεων προς σταθερά πέρσι υποχώρησε κατά περίπου 42%. Επίσης, η διάρκεια των αστικών και υπεραστικών κλήσεων διαμορφώθηκε το 2023 σε 7,8 δισ. λεπτά ή 130,2 εκατ. ώρες, έχοντας μειωθεί κατά 11,3% σε ετήσια βάση σύγκρισης.

Οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο όχι μόνο στις κλήσεις μέσω κινητού, αλλά και στην επικοινωνία μέσω των εφαρμογών που επιτρέπουν εκτός από την ανταλλαγή μηνυμάτων και την πραγματοποίηση (διαδικτυακών) κλήσεων χωρίς επιπρόσθετο κόστος. Ως εκ τούτου, παρότι το 2023 οι κλήσεις φωνής μέσω κινητού υποχώρησαν κατά 5,6%, σε 36,8 δισ. λεπτά, η κατανάλωση δεδομένων (data) ενισχύθηκε κατά 73%, σε 1,5 τρισ. data.

Η διαχρονική υποχώρηση της χρήσης του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ έχει στρέψει συστηματικά τους παρόχους στην παροχή συνδυαστικών υπηρεσιών σταθερής και κινητής (Fixed Mobile Convergence). Ως αποτέλεσμα, παγκοσμίως, η αξία της συγκεκριμένης αγοράς, όπου διατίθενται συνδυαστικά σταθερές και κινητές επικοινωνίες, αναμένεται να ενισχυθεί κατά 12,57% σε περίπου 5 τρισ. ευρώ έως το 2029. Την ίδια στιγμή, με την κάλυψη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) να διευρύνεται συνεχώς, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος η υποκατάσταση του δικτύου σταθερής από 5G.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.