Σταθάκης: Θα μηδενιστούν τους επόμενους 12 μήνες οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Θα μηδενιστούν τους επόμενους 12 μήνες οι οφειλές του Δημοσίου προς του ιδιώτες, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης στην έναρξη του φόρουμ «Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα», που διοργανώνεται από το υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου είναι μία από τις θετικές συνέπειες της συμφωνίας με τους θεσμούς και πρόσθεσε ότι η Παρευξείνια Τράπεζα μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης κλείνει ένας κύκλος που ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι από την κυβέρνηση, και μετά από μία οκταετία πρωτοφανούς ύφεσης η ελληνική οικονομία αν και βαθιά πληγωμένη μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, υποστήριξε ο υπουργός, τονίζοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται τροχιά θετικής ανάκαμψης με ένα σύνολο οικονομικών μέτρων, τα οποία προσδιόρισε ως εξής:

Με τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα περάσουν φέτος στην πραγματική οικονομία 4 δισ. ευρώ και μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτασουν στα 8 δισ. ευρώ, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους νέους επιστήμονες και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Ακόμη, στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που δίνει προτεραιότητα στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα και και τις επενδύσεις στους κλάδους Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Ακόμη, στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας θα συμβάλει η υλοποίηση του σχεδίου Γιούνκερ. Ο κατάλογος με τα έργα περιλαμβάνει 42 επενδύσεις, εκ των οποίων 18 είναι αμμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις, και παράλληλα προωθούνται μεταρρυθμίσεις σε πλήθος θέματα, όπως το νέο ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, η απλοποίηση των διαδικασιών για τη σύσταση και αδειοδότηση επιχειρήσεων, η ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων και η σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στη δραστηριότητα των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών ο κ. Σταθάκης μίλησε για το δάνειο που σύνηψε η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) το 2015, ύψους 1 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ, την ίδρυση γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην Αθήνα, καθώς και τη συμμετοχή του IFC (επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας) στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. «Σε αυτές τις δράσεις έρχεται να προστεθεί η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χρηματοδότηση δημοσίων κοινωνικών υποδομών» υπογράμμισε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη συμβολή της Παρευξείνιας Τράπεζας, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι έχουν γίνει 15 χρηματοδοτήσειςμ συνολικού ύψους 207 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 47,5 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία το 2016. Συνολικά, την επόμενη τριετία αναμένονται χρηματοδοτήσεις από την Παρευξείνια Τράπεζα, συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ.

«Προσπαθούμε να αναδείξουμε την περιοχή ως πόλο ανάπτυξης», τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, Ιχσάν Ουγκούρ Ντελικανλί και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις αλλαγές που συντελούνται. Στόχος μας είναι η στήριξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης».


Exit mobile version