Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει τη Βόρεια Μακεδονία ως βασικό εταίρο στην προσπάθεια μετασχηματισμού της Νότιας Βαλκανικής σε κύριο ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε προς το πρακτορείο ειδήσεων “ΜΙΑ” ενόψει της αυριανής επίσκεψης στα Σκόπια.
Αναφερόμενος στις ενεργειακές διασυνδέσεις με την Βόρεια Μακεδονία ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι οι συζητήσεις αφορούν:
Πρώτον, στη σύνδεση του δικτύου φυσικού αερίου στις δύο χώρες. «Υπάρχει ήδη το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ ΔΕΣΦΑ και MER, που προέκυψε από τα Μέτρα Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε τα δύο δίκτυα να ενωθούν και σταδιακά να ενταχθεί και η Βόρεια Μακεδονία στο ευρύτερο δίκτυο που αναπτύσσουμε, με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας, την προοπτική επέκτασης προς τη Σερβία και τη Ρουμανία και βέβαια τη διασύνδεση όλων αυτών με τον αγωγό TAP, που βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης», ανέφερε.
Δεύτερον, στο θέμα του διασυνοριακού πετρελαιαγωγού που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια και στην κυριότητά του συμμετέχει το κράτος της Β.Μακεδονίας με ένα ποσοστό. «Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση σε διασυνδετήρια υποδομή που παραμένει αδρανής. Θεωρώ ότι στο ευρύτερο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας η επανενεργοποίηση της υφιστάμενης υποδομής θα αποτέλεσει ένα καλό παράδειγμα για το πώς η άριστη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορεί να αποφέρει αμοιβαία επωφελή οικονομικά αποτελέσματα», σχολίασε ο υπουργός.
Τρίτον, στην αναβάθμιση, την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, μαζί με την υιοθέτηση κοινού θεσμικού πλαισίου, αποτελούν τις προϋποθέσεις για το Target-model, υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.
Σε μήνυμα του εξάλλου προς τον γειτονικό λαό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει:
«Έχουμε μπροστά μας μια εξαιρετική ευκαιρία, καθώς μετά από πολλές δεκαετίες ξαναλειτουργεί η τρίτη πύλη της Ευρώπης προς τη Μεσόγειο – αυτή των Βαλκανίων. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει με θέρμη την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών κρατών. Σε μια περίοδο που η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης αναδεικνύει όλο και πιο έντονα τη χρησιμότητα της συνεργασίας των κρατών, η βαλκανική χερσόνησος ανακτά την ενότητά της ως χώρος οικονομικών και πολιτισμικών ανταλλαγών. Μια περιοχή που έχει βασανιστεί από διαιρέσεις και εθνικισμούς, μπορεί τώρα να δώσει το παράδειγμα στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια για την αξία και τα οφέλη της συνεργασίας».
Σε άλλη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή από ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα.