Σταθάκης: Στα 32 δισ. ευρώ οι επενδύσεις στην ενέργεια ως το 2030

Προχωράει η έναρξη κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου, ενώ η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρωτικό σύστημα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2023, τόνισε μεταξύ των άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και πρόσθεσε πως ως το 2030 οι επενδύσεις στην ενέργεια να φθάσουν τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο συνέδριο είπε ότι ολοκληρώθηκε μία περίοδος που οι βαθιές τομές που χρειαζόταν ο τόπος προχωρούν. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι προχωράμε μέχρι τέλος του 2018 στην ανάρτηση της προσωρινής γραμμής αιγιαλού, να γίνουν οι ενστάσεις και να οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού. Παραλάβαμε το Κτηματολόγιο στο 25% της επικράτειας, μέχρι το 2020 θα είναι έτοιμο 90% της επικράτειας. Προχωρήσαμε στο νόμο για το χωρικό σχεδιασμό, τα τοπικά χωροταξικά έχουν ολοκληρωθεί, αναθεωρήσαμε ειδικά χωροταξικά. Ηλεκτρονικοποιούμε τις οικοδομικές άδειες, ενώ προχωράνε και οι ηλεκτρονικές διαδικασίες για τα αυθαίρετα, πρόσθεσε επίσης. Η χωροταξία απλοποιείται, αποκτά ασφάλεια δικαίου, ενθαρρύνονται οι επενδύσεις, πάταξη της διαφθοράς, ανέφερε ο υπουργός.

Όσον αφορά στην ενέργεια, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή, και τους στόχους της χώρας στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για το 2030. Ειδικότερα, μέχρι το 2030, η χώρα αναμένεται να φθάσει στο 32% σε ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, ποσό που θα καλύπτει το 55% των αναγκών της χώρας, ενώ, στόχος είναι να μειωθεί η κατανάλωση κατά 32% μέχρι το 2030. Πέραν από την απελευθέρωση της αγορά φυσικού αερίου, απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, στο επίκεντρο τίθεται η έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας εντός του 2019, που θα συνδυαστεί με την απελευθέρωση των διμερών συμβολαίων.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν κόμβο που θα παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων. Περιλαμβάνει πολύ μεγάλης εμβέλειας επενδυτικά σχέδια. Ο TAP θα ολοκληρωθεί το 2020. Στο έδαφος το 99% του ΤΑP στην Ελλάδα, θα έχει κόμβους που θα παρέχει και στη Β. Ελλάδα φυσικό αέριο, ενώ μεγάλης στρατηγικής σημασίας είναι και ο κάθετος άξονας Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), που θα έχει διασυνδετήρα με τη Σερβία. Προωθείται ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου και με τα Σκόπια, μετατρέποντας έναν ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια, πολλαπλών εισόδων φυσικού αερίου, είπε επίσης.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Exit mobile version