Υψηλότερος από τις εκτιμήσεις ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, καταγράφοντας μικρή μόνο επιβράδυνση από το υψηλό 14 μηνών του Ιουνίου, καθώς οι αυξανόμενες τιμές περιόρισαν τις νέες παραγγελίες, βάσει έρευνας της εταιρίας Markit.
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Markit για τον Ιούλιο, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στις 52,4 μονάδες, από τις 52,5 του Ιουνίου. Η τιμή, που παρέμεινε πάνω από τις 50 μονάδες οι οποίες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ξεπέρασε την αρχική εκτίμηση για 52,2 μονάδες.
Ο Ιούλιος αποδείχθηκε ένας γεμάτος μήνας για την ευρωζώνη, με την Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και τον ελληνικό δείκτη PMI να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στη 16χρονη ιστορία της έρευνας. Συρρίκνωση κατέγραψε και η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γαλλία.
Οι ενδείξεις ότι η υπόλοιπη ευρωζώνη δεν επηρεάστηκε από τα προβλήματα αυτά θα ικανοποιήσουν τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία κατέγραψαν υγιή ανάπτυξη, με την τελευταία να σημειώνει την ταχύτερη επέκταση των τελευταίων τεσσάρων ετών.
«Αυτοί που χαράσσουν την πολιτική θα καθησυχαστούν από τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφονται σε αυτές τις χώρες και την ανθεκτικότητα του μεταποιητικού τομέα συνολικά, ιδιαίτερα καθώς η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί και πάλι τώρα που η Ελλάδα ξεπέρασε το τελευταίο εμπόδιο στη συνεχιζόμενη κρίση χρέους», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.
Ο δείκτης παραγωγής, που θεωρείται αξιόπιστη ένδειξη για την ανάπτυξη, διατηρήθηκε σταθερός στις 53,6 μονάδες του Ιουνίου, ξεπερνώντας την αρχική τιμή για 53,4 μονάδες.
Η αύξηση των νέων παραγγελιών επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα –ο υποδείκτης υποχώρησε στο 52,2 από το 52,7– καθώς τα εργοστάσια αύξησαν τις τιμές τους για δεύτερο μήνα, αν και με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τον Ιούνιο.