Quantcast
Σταθεροποιητικά κινούνταν οι ευρωπαϊκές μετοχές εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Σταθεροποιητικά κινούνταν οι ευρωπαϊκές μετοχές εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Τάσεις σταθεροποίησης επικρατούσαν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Θετικό ήταν το κλίμα στα κινεζικά χρηματιστήρια, που ανέκαμψαν από τη χθεσινή πτώση, όταν κατέγραψαν τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειές τους εδώ και πέντε εβδομάδες.

Οι ανησυχίες ότι επιβραδύνεται η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην Κίνα, έχουν ασκήσει πιέσεις στις διεθνεις αγορές αξιών και εμπορευμάτων τους τελευταίους μήνες ενώ οδήγησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους οργανισμούς στο να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις οικονομικές του προβλέψεις.

Ενώ η ΕΚΤ δεν αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα πολιτικής σήμερα, ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι ίσως υπαινιχθεί την ετοιμότητα της τράπεζας σε ό,τι αφορά την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Να προσέχετε για ενδείξεις σχετικά με την ευρύτερη ποσοτική χαλάρωση και για το κατά πόσο συζητήθηκαν περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων», σχολίασε ο Ράινερ Γκούντερμαν, αναλυτής στην Commerzbank.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε μόλις 0,08%, έχοντας καταγράψει νωρίτερα άνοδο μικρότερη του 0,1%.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,6%, ενώ στην Κίνα οι δείκτες Shanghai Composite και CSI300 κατέγραψαν άνοδο 1,5% έκαστος.

Το δολάριο, που τον τελευταίο μήνα κινείται πτωτικά καθώς έχουν εξασθενήσει οι προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια φέτος, κατέγραφε άνοδο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,2% στα 1,1313 δολάρια, ενώ το αμερικανικό νόμισμα σημείωνε πτώση 0,2% στα 119,76 γεν.

Η στάση αναμονής πριν την απόφαση της ΕΚΤ και τη συνέντευξη τύπου του Ντράγκι αποτυπωνόταν και στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης. Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων ήταν αμετάβλητες στο 0,57%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.