Σταθάκης στο BBC: Η νέα ελληνική πρόταση αίρει το αδιέξοδο

Τη θέση ότι η νέα ελληνική πρόταση φέρνει ισορροπία και αίρει το αδιέξοδο της κυβέρνησης με τους πιστωτές της, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο BBC.

Σύμφωνα με δημοσίευμα με τα κεντρικά σημεία της συνέντευξης, ο Γ. Σταθάκης είπε ότι αναμένει αργότερα εντός της ημέρας, κοινή δήλωση των ηγετών της Ευρωζώνης, που θα αναφέρει ότι υπάρχει πλέον η βάση για μια επίσημη συμφωνία με την Αθήνα, ώστε να ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα και να εκταμιευθεί η δόση των 7,2 δις. ευρώ.

Επίσης, φέρεται να παραδέχθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα χρειαστεί δουλειά σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Όσον αφορά στις προσεχείς δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος –κατά το δημοσίευμα- ότι η χώρα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην πληρωμή της δόσης ύψους 1,53 δις. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου και ως εκ τούτου να αποφύγει μια χρεοκοπία.

Αναφορικά με τα κεντρικά σημεία της νέας ελληνικής πρότασης προς τους θεσμούς επικεντρώθηκε σε τρία:

1) Νέα φορολογικά μέτρα για τις επιχειρήσεις

2) Νέα φορολόγηση των πλουσίων

3) Κάποιες αυξήσεις στον ΦΠΑ σε επιλεγμένα είδη

Ωστόσο, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν διατίθεται να κάνει περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις και σε μισθούς του δημοσίου τομέα ούτε αυξήσεις στον ΦΠΑ για το ρεύμα.

Κάτι τέτοιο, κατά τον υπουργό, σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν περνάει τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει αν και αναμένει κριτική από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του χρέους λέγοντας ότι δεν αναμένεται συμφωνία για μαζική απομείωση παρά την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό.

Ωστόσο, όπως είπε, αναμένει ότι στην κοινή δήλωση μετά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής θα υπάρχει αναφορά σε απομείωση του χρέους και συγκεκριμένα ότι αυτό το θέμα θα μπει στην ατζέντα τους επόμενους μήνες.

Exit mobile version