Σταθάκης: Η συμφωνία προβλέπει ηπιότερη προσαρμογή

Για το αποτέλεσμα των πολύμηνων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μίλησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στο κεντρικό δελτίο του MEGA και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι με το νέο μνημόνιο υπάρχει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή. «Η Ελλάδα με το προηγούμενο πρόγραμμα την περίοδο 2015-2018 καλείτο να παράγει πλεονάσματα 4,3 % κατά μέσο όρο» είπε ο Γιώργος Σταθάκης και τόνισε ότι η δομή του σημερινού μνημονίου είναι διαφορετική αφού το πρωτογενές έλλειμμα ορίστηκε στο 0,25% για φέτος αντί για 3% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό.

«Οι προβλέψεις λένε ότι θα θα υπάρξει μεταστροφή από το πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο του 2016, το οποίο θα είναι οριακά αναπτυξιακό έτος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και επανέλαβε ότι «Το mail Χαρδούβελη αφορούσε μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Όσον αφορά τα μέτρα του μνημονίου ο υπουργός είπε πως «Στο νέο πρόγραμμα δεν υπάρχουν μειώσεις μισθών και οριακές μισθών συντάξεων» και πρόσθεσε πως «Μικρή μείωση θα υποστούν όσοι παίρνουν υψηλές επικουρικές συντάξεις».

«Η νέα συμφωνία διατηρεί τη χώρα στο ευρώ και δημιουργεί νέο πλαίσιο σταθεροποίησης και επιστροφής στην ανάπτυξη. Αυτό το πλαίσιο βάλαμε στο χαρτί. Υπάρχουν δυσκολίες και δύσκολα μέτρα αλλά το πλαίσιο ήταν δεδομένο και κάναμε το καλύτερο δυνατό» υπογράμμισε ο Γιώργος Σταθάκης.

«Αν διατρέξετε κομμάτι-κομμάτι τη συμφωνία θα διαπιστώσετε την ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή» επανέλαβε στη συνέντευξή του στο MEGA ο υπουργός Οικονομίας

Όσον αφορά τις αντιδράσεις που υπάρχουν ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Σταθάκης είπε πως υπάρχει χώρος διαλόγου μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχετικά με τα προσκόμματα στην ψηφοφορία που μπαίνουν από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Σταθάκης σχολίασε ότι υπάρχουν διαδικασίες και θα βρεθεί η λύση.

«Τα προαπαιτούμενα που θα ψηφίστουν στην Βουλή είναι το φυσικό αέριο, οι πρόωρες συντάξεις και άλλη μια σειρά μέτρων» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομίας. Όσον αφορά το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Σταθάκης είπε: «Να περιμένουμε να δούμε την Πέμπτη πόσο σταθερή υποστήριξη θα έχει η κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι δεν νομίζει ότι υπάρχει θέμα εκλογών τώρα. «Αν δημιουργηθεί μία μεγάλη κρίση προφανώς θα υπάρχει πρόβλημα» δήλωσε ο Γ. Σταθάκης.

Exit mobile version