Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο κ. Valdis Dombrovskis και η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική κα Corina Crețu συναντήθηκαν σήμερα το πρωί με τον έλληνα υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, για να συζητήσουν τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της 15ης Ιουλίου με τίτλο «Ένα νέο ξεκίνημα για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα» με στόχο την αποδέσμευση επιτόπιων επενδύσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.
Για την περίοδο 2014-2020, διατίθεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ποσό άνω των 35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 20 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία. Αποτελούν πηγή χρηματοδότησης ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και απαραίτητο συμπλήρωμα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στις 12 Ιουλίου στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης.
Οι προτάσεις αυτές, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβάνουν ποσοστό συγχρηματοδότησης 100 % για την περίοδο 2007-2013, ένα μέτρο που θα μπορούσε να ωφελήσει τον ελληνικό προϋπολογισμό με την εξοικονόμηση ποσού ύψους 2 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνουν επίσης την άμεση διάθεση στις ελληνικές αρχές του 5 % του κονδυλίου που συνήθως διατηρείται μέχρι το κλείσιμο των λογαριασμών. Τέλος, για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2010, η Επιτροπή προτείνει να αυξηθεί το ποσοστό της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της πολιτικής συνοχής κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, μέτρο από το οποίο θα μπορούσε να καταστεί διαθέσιμο ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ κατά τα πρώτα έτη της περιόδου, προκειμένου να δοθεί ώθηση στις επιτόπιες επενδύσεις.
Για τα παραπάνω απαιτείται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Ο Αντιπρόεδρος Dombrovskis δήλωσε:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κινητοποιήσει πάνω από 35 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη στήριξη της ανάπτυξης, της απασχόλησης και των επενδύσεων στην Ελλάδα. Η εν λόγω στήριξη πρέπει να συμβαδίζει με θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση και να επανέλθει η οικονομική ανάπτυξη. Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της ομάδας υψηλού επιπέδου, στόχος της οποίας είναι να εξασφαλιστεί ότι το σύνολο της ενωσιακής χρηματοδότησης που διατίθεται από την περίοδο 2007-2013 θα χρησιμοποιηθεί πριν λήξει, και για να βοηθηθεί η πρόσβαση της Ελλάδας σε όλα τα ενωσιακά κονδύλια της ΕΕ που έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο 2014-2020.»
Η Επίτροπος κα Crețu δήλωσε: «Η συνάντησή μας με τον Υπουργό κ. Σταθάκη ήταν φιλική και εποικοδομητική.Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε σταθερά τον διάλογο, δεδομένου ότι η ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ της Επιτροπής και των ελληνικών αρχών είναι απαραίτητη, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη της πολιτικής για τη συνοχή όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση. Δεσμεύτηκα προσωπικά για την παροχή κάθε απαιτούμενης βοήθειας στο μέλλον και είμαι πρόθυμη να επισκεφθώ την Ελλάδα αμέσως μετά την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για να εξηγήσω στις διαχειριστικές αρχές πώς μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις νέες δυνατότητες και να διασφαλίσουν ταχεία, αποτελεσματική και στρατηγική χρήση των κονδυλίων, έχοντας κατά νου τα βέλτιστα συμφέροντα των ελλήνων πολιτών.»
Ο Υπουργός κ. Σταθάκης δήλωσε τα εξής: «Οι προτάσεις αυτές είναι πολύ θετικές. Μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της ρευστότητας με εμπροσθοβαρείς πληρωμές και με ευελιξία όσον αφορά την τελική αποπληρωμή των έργων. Θα συνεργαστούμε στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής για την εφαρμογή τους με τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Λόγω των αυστηρών προθεσμιών για την ολοκλήρωση των έργων της περιόδου 2007-2013 έως το τέλος του 2015, και προκειμένου να επωφεληθούν της χρηματοοικονομικής ασφάλειας που δημιουργούν οι νέες προτάσεις, απαιτείται ο άμεσος συντονισμός και η συμμετοχή όλων των φορέων. Συζητήθηκε επίσης η διαδικασία επιτάχυνσης της προετοιμασίας και της υποβολής των σχεδίων από τις ελληνικές αρχές δυνάμει του νέου επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη.»
Κατόπιν αιτήματός της, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να λαμβάνει εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή από τη νέα υπηρεσία υποστήριξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής. Η εν λόγω υπηρεσία ξεκίνησε τις εργασίες της την 1η Ιουλίου και αξιοποιεί την πολύτιμη εμπειρία της ομάδας δράσης για την Ελλάδα και άλλης τεχνικής συνδρομής που παρέχεται στα κράτη μέλη. Η τεχνική βοήθεια μπορεί να παρέχεται σε αρκετούς τομείς πολιτικής, σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές.