Μεγάλες απώλειες κατέγραψε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει το ΙΟΒΕ υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2012, σύμφωνα με την έρευνα «Οικονομική Συγκυρία», που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.
Η πτώση ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα της έντονης επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών και της «βουτιάς» της καταναλωτικής εμπιστοσύνης λόγω των δυσμενών και ακραίων οικονομικών εξελίξεων μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου και όσων ακολούθησαν με τα capital controls και τη διευρυμένη πολιτική αβεβαιότητα, αναφέρει το ΙΟΒΕ. Η πραγματική επίδραση των κεφαλαιακών ελέγχων στην οικονομία δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί σήμερα, καθώς είναι ένα εν εξελίξει, πρωτόγνωρο φαινόμενο. Είναι βέβαιο όμως, υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ, ότι προστίθεται επιβαρυντικά σε μία ήδη συρρικνούμενη οικονομική δραστηριότητα και οδηγεί σε εμβάθυνση της κρίσης και της ύφεσης.
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος έκλεισε τον Ιούλιο στις 81,3 μονάδες από 90,7 μονάδες τον Ιούνιο. Η αναστροφή της αρνητικής πορείας προϋποθέτει δραστικές κινήσεις σταθεροποίησης σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και της πολιτικής, τονίζει η έρευνα.
Βιομηχανία
Στη Βιομηχανία ο επιμέρους δείκτης έχασε σχεδόν 15 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 69,5 στο χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2009 (68,9 μονάδες), με τις προβλέψεις για την ανεργία να αυξάνονται κατακόρυφα. Κάθετη πτώση εμφάνισαν τόσο οι εκτιμήσεις για το επίπεδο παραγγελιών και την τρέχουσα ζήτηση όσο και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, με το 44% των επιχειρήσεων να προβλέπει μείωση της παραγωγής ( από 17% στην έρευνα του Ιουνίου) και μόλις το 15% (από 26%) να θεωρεί ότι θα υπάρξει ανάκαμψη. Το αποτέλεσμα ήταν ο σχετικός δείκτης να χάσει 30 μονάδες, έναντι αύξησης 9 μονάδων του Ιουνίου. Πτωτικές τάσεις κατέγραψαν οι εκτιμήσεις για την εξαγωγική δραστηριότητα, όπως και οι προβλέψεις για τις εξαγωγές το επόμενο τρίμηνο. Πάντως οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού έμειναν αμετάβλητες στις -27 μονάδες.
Θεαματική είναι η πτώση και στις προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες, αν και οι εξελίξεις στις τρέχουσες πωλήσεις επέδειξαν αντοχή, με τον δείκτη εκτιμήσεων να κινείται στις -8 από -6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Όσον αφορά στην απασχόληση οι προβλέψεις για πτώση εντός του προσεχούς τριμήνου αυξήθηκαν στο -25 από -2 μονάδες, του σχετικού δείκτη τον Ιούνιο. Πτωτικά κατά 5 μονάδες κινούνται και οι προβλέψεις για τις τιμές, ενώ στο ίδιο κλίμα διαμορφώνονται οι εκτιμήσεις για τους μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής και τη χρήση του εργοστασιακού δυναμικού. Αρνητικές απαντήσεις συγκέντρωσε το τριμηνιαίο ερώτημα για την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων και τον προορισμό των εξαγωγών. Ανά κατηγορία προϊόντων, τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζουν τα Καταναλωτικά Αγαθά, πάνω από 20 μονάδες και ακολουθούν τα Κεφαλαιουχικά Αγαθά με περίπου 16 μονάδες και τα Ενδιάμεσα Αγαθά με 14,6 μονάδες.
Στις Κατασκευές μετά από μία βουτιά 16,4 μονάδων ο δείκτης προσγειώθηκε τον Ιούλιο στις 39,3 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013. Οι προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες και την απασχόληση επιδεινώθηκαν τόσο στα Δημόσια Έργα όσο και στα Ιδιωτικά.
Στο Λιανικό Εμπόριο η πτώση έφθασε στις 23,7 μονάδες με τον δείκτη να υποχωρεί στις 65,7 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο 2013. Πτώση ρεκόρ, 54 μονάδων, κατέγραψαν τα «Πολυκαταστήματα», τα «Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός» έχασαν 26,9 μονάδες, τα «Είδη Οικιακού Εξοπλισμού» 20 μονάδες, η «Ένδυση-Υπόδηση» 14,9 μονάδες και τα «Οχήματα» 16,9 μονάδες.
Ανάλογη ήταν η εικόνα στις «Υπηρεσίες» με τον επιμέρους δείκτη να χάνει 15,3 μονάδες και να κλείνει στις 61,3 μονάδες.
Τέλος ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης έπεσε στις -52,9 μονάδες από -46,8 μονάδες, στη χειρότερη επίδοση μετά τον περσινό Δεκέμβριο. Η πτώση είναι καθολική σε όλα τα επιμέρους στοιχεία, από τα οικονομικά των νοικοκυριών και την ανεργία ως τις προβλέψεις για την οικονομία της χώρας.
Στις 81,3 μονάδες
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος έκλεισε τον Ιούλιο στις 81,3 μονάδες από 90,7 μονάδες τον Ιούνιο. Η αναστροφή της αρνητικής πορείας προϋποθέτει δραστικές κινήσεις σταθεροποίησης σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και της πολιτικής, αναφέρεται στην έρευνα.
Πτωτικά
Πτωτικές τάσεις κατέγραψαν οι εκτιμήσεις για την εξαγωγική δραστηριότητα, όπως και οι προβλέψεις για τις εξαγωγές το επόμενο τρίμηνο. Θεαματική είναι η πτώση και στις προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες, αν και οι εξελίξεις στις τρέχουσες πωλήσεις επέδειξαν αντοχή, με τον δείκτη εκτιμήσεων να κινείται στις -8 από -6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
«Βουτιά»
Στις Κατασκευές μετά από μία βουτιά 16,4 μονάδων ο δείκτης προσγειώθηκε τον Ιούλιο στις 39,3 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013. Οι προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες και την απασχόληση επιδεινώθηκαν τόσο στα Δημόσια Έργα όσο και στα Ιδιωτικά.
Πηγή: Ημερησία