Της Μαριτίνας Ζαφειριάδου
Σε αμιγώς πολιτικό ζήτημα τείνει να εξελιχθεί το θέμα της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας στη διαδικασία εκλογής αρχηγού του νέου φορέα στην Κεντροαριστερά στις αρχές Νοεμβρίου.
Με αφορμή μάλιστα νέο«πόλεμο» ανακοινώσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού χθες, και προκειμένου να μην φανεί ως μία διαφορά των δύο, ο επικεφαλής του επιτελείου του Σταύρου Θεοδωράκη, Δημήτρης Τσιόδρας, κάλεσε όλους τους υποψηφίους για την αρχηγία του νέου φορέα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα επί του θέματος.
Ο Δημήτρης Τσιόδρας, εξάλλου, ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι θα επιμείνει στην πρότασή του για ηλεκτρονική ψηφοφορία (σ.σ. παράλληλα με την κλασική ψηφοφορία), θυμίζοντας ότι οι εμπλεκόμενοι ουδέποτε συμφώνησαν για προηγούμενη αυτοπρόσωπη παρουσία του ψηφοφόρου, αφού «αυτό άλλωστε θα αναιρούσε την όλη χρησιμότητα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», όπως εκτιμά. Υποστηρίζει, δε, ότι οι επαΐοντες αποφάνθηκαν ότι το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μπορεί να διασφαλιστεί απολύτως, κάτι πάντως που αμφισβητεί η Χαριλάου Τρικούπη.
Ειδικότερα, μετά από το αίτημα να μελετηθεί ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της εκλογής, η μυστικότητα της ψήφου και η εγκυρότητα του ηλεκτρονικού συστήματος, στη Χαριλάου Τρικούπη, τονίζουν μεταξύ άλλων ότι:
– Σε καμία χώρα, πλην της Εσθονίας, δεν εφαρμόζεται η ηλεκτρονική και εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Στην Εσθονία, δε, η κυριότερη εγγύηση για το αδιάβλητο είναι η προηγούμενη αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα για την παραλαβή του ειδικού κωδικού (ΡΙΝ), κάτι που ζητά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
– Τον τελευταίο χρόνο διεξήχθησαν εκλογές σε σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα τριών ευρωπαϊκών χωρών και σε κανένα εξ αυτών δεν εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία, αφού «η συμμετοχή στις κορυφαίες αυτές διαδικασίες προϋποθέτει επίδειξη της θέλησης του εκλογέα να συμμετάσχει ενεργά σε αυτές. Και μια πρώτη προϋπόθεση και εγγύηση είναι η αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα», όπως λένε.
– Η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία επιχειρήθηκε να εισαχθεί στις εκλογές ενός κρατιδίου της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, αλλά το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε τη διαδικασία αντισυνταγματική.
– Ουδεμία από τις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δηλώνει ότι έχει εμπειρία σε εξ αποστάσεως ψηφοφορία τόσο μεγάλου εγχειρήματος. Δύο εταιρείες έχουν απαντήσει αρνητικά αφού, μεταξύ άλλων, δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια της διαδικασίας. Η τρίτη εταιρεία δήλωσε ότι το μελετάει.
Κατόπιν τούτων, στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν ότι δεν εμπιστεύονται την εξ αποστάσεως ψηφοφορία χωρίς την πλήρωση βασικών εγγυήσεων, για τις οποίες εκτιμούν ότι δεν έχουν δοθεί, ειδικά μετά την τοποθέτηση του ειδικού επί του θέματος Ανδρέα Δρυμιώτη ενώπιον της Επιτροπής, ο οποίος σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι κάποιος δεν θα ψηφίσει και για άλλα πρόσωπα.
«Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι πράξη υψίστης πολιτικής ευθύνης. Η αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας αποτελεί την ελάχιστη εγγύηση και απόδειξη αυτής της ευθύνης», καταλήγουν στο ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: real.gr