Με βαρύ τίμημα πολλών δισεκατομμυρίων σε απολεσθείσα κερδοφορία πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας την κρίση των τελευταίων έξι ετών στην Ελλάδα.
Αποτυπώνεται στην πρωτοφανή συρρίκνωση των κερδών όσων επιχειρήσεων παραμένουν έστω και οριακά κερδοφόρες, αλλά και στη μεγάλη αύξηση των ζημιών στις υπόλοιπες, που έχουν καταφέρει να παραμείνουν σε λειτουργία.
Όπως σημειώνει η «Καθημερινή της Κυριακής» επικαλούμενη στοιχεία της BETA ΑΧΕΠΕΥ οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Από λειτουργικά κέρδη 11,95 δισ ευρώ το 2007 οι εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες εμφανίζουν συρρίκνωση του λειτουργικού αποτελέσματος κατά 5,5 δισ ευρώ το 2014, στα 6,46 δισ ευρώ, ενώ η καθαρή κερδοφορία τους έχει μειωθεί από 4,4 δισ ευρώ σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια.
Σημειώνεται πως οι ζημιές μεγεθύνονται δραματικά εάν υπολογιστούν σωρευτικά και προστεθούν και αυτές των τραπεζών από το PSI. Σε αυτή την περίπτωση ανεβαίνουν άνω των 65 δισ.
Ανάλογα μελανή είναι όμως η εικόνα και από τις μη εισηγμένες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton με βάση τα αποτελέσματα 4.997 επιχειρήσεων από 88 κλάδους, εξαιρουμένων των τραπεζών, από το 2009 και μετά, η συνολική προ φόρων κερδοφορία εμφανίζεται μειωμένη κατά 86% ή κατά 5,3 δισ ευρώ.
Την ίδια ώρα από την επεξεργασία των δημοσιευμένων ισολογισμών 16.037 επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους πλην τραπεζών και ασφαλειών από την ICAP, διαπιστώνεται ζημιογόνο καθαρό αποτέλεσμα και τα πέντε τελευταία έτη. Ωστόσο παρατηρείται δραστική μείωση των ζημιών τη διετία 2013 – 2014, , καθώς αυτές υποχώρησαν κατά 60% και 49% αντίστοιχα, υποχωρώντας στα 815 εκατ. ευρώ το 2014 από 4 δισ ευρώ το 2011.
Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την εικόνα ξεκινούν από τη διεθνή κρίση του 2008, η οποία περιόρισε τα επενδυτικά πλάνα πολλών επιχειρήσεων, καθώς οι τράπεζες έγιναν πιο συντηρητικές στη χρηματοδότηση και φθάνουν έως τη μείωση του ΑΕΠ, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να καταστεί πλεονασματική η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Επιπλέον οι αυξημένοι φόροι (αλληλεγγύης, εταιρικός φόρος, προκαταβολές, μερίσματα κλπ) επιδείνωσαν την κατάσταση. Και η επικείμενη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων, βάσει του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, θα πλήξει περαιτέρω τις ήδη καταπονημένες επιχειρήσεις…