Το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται να αγγίξουν φέτος οι διαγραφές και πωλήσεις δανείων από τις τράπεζες.
Το ενδεχόμενο αλλαγής του μίγματος της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των “κόκκινων” δανείων για τους οποίους έχουν δεσμευτεί στον SSM, είναι “ορθάνοιχτο” μετά το δύσκολο α΄ τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, αν και η μεγαλύτερη στροφή σε διαγραφές και πωλήσεις δανείων φαίνεται προδιαγραμμένη, για το 2017 φαίνεται να υπάρχουν συγκεκριμένα περιθώρια.
Όπως εκτιμούν τραπεζίτες, συνολικά από τις συστημικές τράπεζες οι διαγραφές δανείων δεν αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 1,5 – 2 δισ. ευρώ. Όσο για τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων υπολογίζονται στα 3,5 δισ. ευρώ. Οι τελευταίες, οι οποίες πρόκειται να κάνουν την εκκίνησή τους μέσα στον επόμενο μήνα (σημειώνεται ότι η εκκίνηση αυτή δεν συνιστά και ολοκλήρωση των συναλλαγών, καθώς αυτές θα ολοκληρωθούν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους), θα αφορούν αποκλειστικά καταγγελμένα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (καταναλωτικά και ενδεχομένως μικρών επιχειρήσεων).
Το δύσκολο και ουσιαστικό κομμάτι των πωλήσεων δανείων, αφορά τα δάνεια που καλύπτονται με ενέχυρα. Οι τράπεζες, ωστόσο, δεν μπορούν να αγγίξουν επί του παρόντος τα δάνεια αυτά, αν και ο SSM απαιτεί ολοένα και εντονότερα την αύξηση των ανακτήσεων οφειλών από ανακτήσεις ενεχύρων.
Σημειώνεται ότι οι ποσοτικοί στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και δανείων των τραπεζών, συνοδεύονται από ποιοτικούς στόχους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο SSM παρακολουθεί την πορεία των τραπεζών στην άσκηση ενδίκων μέσων επί των καταγγελμένων δανείων, επιδιώκοντας το ποσοστό αυτό να διατηρείται σε ποσοστά από 87% έως 100% σε όλη τη διάρκεια της περιόδου μέχρι το 2019 για την οποία έχει τεθεί η στοχοθεσία των τραπεζών.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο SSM παρακολουθεί τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί, ως ποσοστό επί του αθροίσματος των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών που δεν έχουν καταγγελθεί και των καταγγελμένων δανείων.
Ο SSM ζητά από τις τράπεζες να αυξήσουν τις καταγγελίες των δανείων αυτών και να προσφύγουν σε ένδικα μέσα, έτσι ώστε το ποσοστό των μη καταγγελμένων δανείων με καθυστέρηση άνω των 720 ημερών να μειωθεί σημαντικά. Μάλιστα, το επιδιωκόμενο μέχρι τα τέλη του 2019 είναι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ποσοστό των δανείων που δεν έχουν καταγγελθεί να υποχωρήσει σε ποσοστό 1% – 7% από 6% – 26% και για τις μεγάλες επιχειρήσεις, στο 2% – 24% από 12% – 34%.
Πηγή: capital.gr