Το «μαξιλάρι» ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών έχει αυξηθεί στα 5 δισ. ευρώ (από 1-2 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου πριν από το κλείσιμο των τραπεζών), καθώς η επιβολή capital controls επιβράδυνε -όπως ήταν αναμενόμενο- την τάση φυγής καταθέσεων, ενώ μπήκαν «φρέσκα» κεφάλαια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα λόγω της εξόφλησης φορολογικών οφειλών, της καταβολής των συντάξεων και της εισροής τουριστικού συναλλάγματος. Πρόκειται για την πρώτη «αχτίδα φωτός» προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία ?ειρωνικά- συνέπεσε με το ανελέητο σφυροκόπημα που υπέστησαν οι μετοχές τους στο «μαύρο ντεμπούτο» του Χρηματιστηρίου Αθηνών που άνοιξε χθες μετά από πέντε εβδομάδες υποχρεωτικής αργίας…
Πλαφόν
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Reuters που επικαλείται τραπεζικές πηγές από την Αθήνα αλλά και την Φρανκφούρτη ?έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- η αύξηση του «μαξιλαριού ρευστότητας» σημαίνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδας δεν θα χρειαστεί να ζητήσει αύξηση του πλαφόν του ELA «για τις επόμενες εβδομάδες» και το Δ.Σ. της ΕΚΤ που θα εξετάσει αύριο τα επίπεδα ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικου συστήματος στην άτυπη συνεδρίασή του στη Φρανκφούρτη λογικά δεν θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση. Υπενθυμίζεται ότι το «πλαφόν» του ELA έχει διαμορφωθεί στα 91 δισ. ευρώ μετά από τις δυο αυξήσεις (κατά 900 εκατ. ευρώ εκάστη) στις οποίες προχώρησε η ΕΚΤ μετά τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Από το ποσό αυτό, τα 5 δισ. δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα.
Ο ELA αποτελεί στην παρούσα φάση τη μοναδική πηγή άντλησης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ παραμένει σε ισχύ το «πλαφόν» των 60 ευρώ ημερησίως για αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς και σειρά άλλων περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση του συστήματος. Οι πηγές που επικαλείται το Reuters σημειώνουν ότι η αύξηση της ρευστότητας δείχνει ότι ο ρυθμός εκροής κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα ήταν μικρότερος από ό,τι φοβούνταν πολλοί τραπεζίτες δεδομένων των συνθηκών και αυτό τους επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον. «Οι εκροές ήταν σχετικά μικρές και υπήρχε μάλιστα μια εβδομάδα του Ιουλίου που κατεγράφησαν καθαρές εισροές στο σύστημα», σημείωσε ένα στέλεχος. «Το μαξιλάρι της ρευστότητας είναι επαρκές στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει λόγος για αύξηση του ELA», πρόσθεσε ένα άλλο. Βέβαια, ο δρόμος για την πλήρη αποκατάσταση της ομαλότητας είναι μακρύς και «περνά» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την επιστροφή τους στους κανονικούς μηχανισμούς αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (όπου το κόστος δανεισμού είναι μόλις 0,05% σε σχέση με το 1,55 του ELA) και φυσικά την πλήρη άρση των capital controls.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ιδιαίτερη σημασία οι πρόσφατες πληροφορίες βάσει των οποίων η ΕΚΤ επεξεργάζεται σχέδιο για την άμεση τόνωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μόλις επιτευχθεί συμφωνία για το νέο Μνημόνιο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των ευρωπαϊκών αρχών, μόλις «πέσουν οι υπογραφές», ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ESM θα παράσχει εγγυήσεις 10 δισ. ευρώ προς τις ελληνκές τράπεζες, οι οποίες θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να αντικαταστήσει την υποστήριξη των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό ELA με «φυσιολογική» χρηματοδότηση.
Πηγή: Ημερησία