Σε 5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος του παράνομου τζόγου στην Ελλάδα. Κάθε μέρα οι Αρχές εξαρθρώνουν παράνομες λέσχες χωρίς ποτέ να καταστέλλεται η δραστηριότητα.
Παράλληλα, «αχαρτογράφητος» παραμένει εν πολλοίς έως σήμερα ο τζόγος στο Διαδίκτυο. Αυτό παραδέχεται τόσο η Επιτροπή Ελέγχου & Εποπτείας Παιγνίων, αλλά και ο αρμόδιος αν. υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Ο τελευταίος πρόσφατα έκανε λόγο για λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ φορολογία από τις επιχειρήσεις παροχής διαδικτυακών τυχερών παιγνίων.
Σε ό,τι αφορά τις παράνομες λέσχες, σε αυτές παίζονται κυρίως τυχερά παίγνια τύπου «φρουτάκια (VLTs)».
Οι μηχανές αυτές δεν είναι τίποτε άλλο από τους συνηθισμένους Η/Υ, οι οποίοι αφενός έχουν χαμηλό κόστος απόκτησης, αφετέρου μπορούν να «προγραμματιστούν» εύκολα. Αυτό καθιστά εύκολη την ανάπτυξη των παράνομων χώρων και για τον λόγο αυτό καθιστά εύκολη την επανεμφάνισή τους, έπειτα από κάθε επιδρομή των διωκτικών αρχών.
Σήμερα το κόστος ενός Η/Υ δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ, ενώ κάθε παιγνιομηχανή του ΟΠΑΠ –όταν αυτές λειτουργήσουν– με τις ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας, κοστίζει 5.000-20.000 ευρώ η κάθε μία. Ετσι, οι παράνομες παιγνιομηχανές ξεπερνούν τις 100.000 στην Ελλάδα προκαλώντας έναν τζίρο της τάξης των 2,5 δισ. έως 3 δισ. ευρώ.
Οι εκτιμήσεις αυτές μάλιστα θεωρούνται συντηρητικές, καθώς βασίζονται στην παραδοχή ότι κάθε ημέρα, ο παίκτης χάνει κατά μέσο όρο περίπου 60 ευρώ. Το ποσό χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς για τον ΟΠΑΠ έχει επιβληθεί στα 80 ευρώ και η απόφαση αυτή αποτέλεσε τη βασική αφορμή για την αναδίπλωση της εταιρείας από το έργο των VLTs.
H εταιρεία θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος στόχος καθιστά μη βιώσιμη τη λειτουργία των VLTs από τον ΟΠΑΠ και γι’ αυτό προσέφυγε στη Διεθνή Διαιτησία, απαιτώντας αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο άνω το 1 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον διαδικτυακό τζόγο, εκτιμάται ότι ξεπερνά ετησίως τα 2 δισ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ βάλλει κατά της κυβέρνησης, καθώς δεν έχει περιορίσει τόσο τους παράνομους, αλλά κι εκείνους που διαθέτουν προσωρινή άδεια από το 2011.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Καθημερινή, πρόσφατα απέστειλε στο ΥΠΟΙΚ εξώδικη επιστολή προκειμένου να καταγγείλει τις πρακτικές των προσωρινά αδειοδοτημένων παρόχων, ειδικά στα παίγνια που ο ίδιος θεωρεί ότι διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα.
Συνολικά η παράνομη αγορά πραγματοποιεί 5-6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, και καθώς οι αποδόσεις, δηλαδή τα κέρδη των παικτών, ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 85% έως 90%, οι πάροχοι μοιράζονται μεταξύ τους 500 έως 900 εκατ. ευρώ.
Αν η συγκεκριμένη αγορά ήταν νόμιμη, τότε το ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε μόνον από τον φόρο επί των παιγνίων να λαμβάνει 150 έως 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 30%, όπως ισχύει σε όλα τα νόμιμα τυχερά παίγνια. Τα προαναφερόμενα ποσά θα πρέπει να προστεθούν στα περίπου 400 εκατ. ευρώ που εισπράττει ως φόρο από τα παίγνια του ΟΠΑΠ και άλλα περίπου 100 εκατ. ευρώ από Καζίνο και Ιππόδρομο.