«Θα είμαστε παρόντες στη Βουλή να δώσουμε τη μάχη ώστε να περισώσουμε ότι μπορούμε αλλά από εκεί και πέρα δεν θα γίνουμε ντεκόρ στους υπουργούς της κυβέρνησης που θέλουν να κάνουν δημόσιες σχέσεις» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης για το ασφαλιστικό απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από τα Ιωάννινα όπου βρέθηκε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού παράλληλα αναφέρθηκε στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα στο μείζον αυτό θέμα λέγοντας: «Το ασφαλιστικό χρειάζεται μια μεγάλη επαναστατική μεταρρύθμιση. Ο κόσμος της παραγωγής και της εργασίας πρέπει να νιώσει ότι έχει ένα αποκούμπι. Το ασφαλιστικό κακώς, για κάποιους, είναι η μάχη για τους συνταξιούχους, πρέπει να είναι η μάχη για όλους τους εργαζόμενους».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
· «Δεν πιστεύω ότι οι 153 βουλευτές είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πρόταση και δεν εμπνέει τον ελληνικό λαό».
· «Δε συνηγορούμε στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και βέβαια δε συνηγορούμε στην περικοπή των κύριων συντάξεων».
· «Η λύση για τη χώρα είναι η εργασία. Η λύση είναι να δημιουργηθούν δουλειές. Εάν αυξήσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, δίνουμε άλλη μια σφαλιάρα στον Έλληνα επιχειρηματία που έχει μια μικρή επιχείρηση»
· «Η ελληνική κοινωνία έχει πρόβλημα με το γεγονός πως, αυτή την στιγμή στη χώρα, δεν υπάρχουν ηγήτορες που να νοιάζονται για την πατρίδα».
· «Μας κυβερνά ένα καθεστώς που το ενδιαφέρει πάνω από όλα, απ’ ό,τι φαίνεται από τις σημερινές αποφάσεις, να εδραιωθεί και να βολέψει τα δικά του παιδιά».
Αναλυτικά τα όσα είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης:
Δημοσιογράφος: Σε ποια βασική κατεύθυνση θα κινηθεί το Ποτάμι;
Σταύρος Θεοδωράκης: Το 2016 έχει προσδιοριστεί για το Ποτάμι ως χρονιά αντεπίθεσης. Έχουμε κατορθώσει κάτι πάρα πολύ σημαντικό που περνάει ίσως απαρατήρητο. Μπορέσαμε από το πουθενά, μέσα σε δύο χρόνια, να κάνουμε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Τώρα λοιπόν θα έχουμε, νομίζω, τον απαραίτητο εκλογικό χρόνο να οργανώσουμε το Κίνημά μας σε νέες βάσεις, να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με την Περιφέρεια και πραγματικά να φτιάξουμε ένα αξιόμαχο κόμμα που θα είναι φόβητρο για τους αντιπάλους μας και ελπίδα για τον ελληνικό λαό. Φτιάχνουμε ένα νέο κόμμα με μια βασική αρχή: ότι τα στελέχη από τα Γιάννενα, από την Άρτα, την Πρέβεζα, την Ηγουμενίτσα θα εκπροσωπούνται απευθείας στο μεγάλο καθοδηγητικό όργανο του Κινήματος. Αυτή είναι η μεγάλη πρωτοτυπία που φέρνει το Ποτάμι στην πολιτική σκηνή. Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα κόμμα όχι γραφειοκρατικό, ένα κόμμα μέσα από το οποίο θα μπορεί η Περιφέρεια να εκφράζεται κατευθείαν στα κεντρικά του Κινήματος.
Δημοσιογράφος: Χαρακτηρίσατε τις επαφές Κατρούγκαλου για τους φωτογράφους…
Σταύρος Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την εξής τακτική: αποφασίζω και ακολουθήστε. Δηλαδή με πήρε ο κ. Κατρούγκαλος και μου είπε «ότι έχουμε καταλήξει σε μερικά πράγματα και θέλω να τα δώσω να τα δείτε». Να τα δούμε να τα κάνουμε τι; Θα είμαστε παρόντες στη Βουλή να δώσουμε τη μάχη ώστε να περισώσουμε ότι μπορούμε αλλά από εκεί και πέρα ντεκόρ στους υπουργούς της κυβέρνησης που θέλουν να κάνουν δημόσιες σχέσεις δε θα είμαστε. Δεν το λέω μόνο για τον κ. Κατρούγκαλο το λέω και για τα επόμενα νομοσχέδια που έρχονται. Είμαστε εδώ αν πρέπει να συζητήσουμε, είμαστε εδώ αν πρέπει να συναποφασίσουμε, είμαστε εδώ αν πρέπει ακόμα και να διαφωνήσουμε αλλά να βρούμε μια λύση. Αλλά δεν είμαστε εδώ για να μας ανακοινώνει ένας υπουργός ότι «εμείς αυτό λέμε, ελάτε μαζί μας».
Δημοσιογράφος: Κατά τη γνώση σας πρέπει να γίνει κάποια τομή στο ασφαλιστικό;
Σταύρος Θεοδωράκης: Το ασφαλιστικό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα και οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος είναι τεράστιες – οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί σας θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με όση δύναμη είχε ακόμη και σα μικρή παράταξη που ήταν -αλλά με πολλή δύναμη στους δρόμους- σαμπόταρε κάθε λύση του ασφαλιστικού. Θυμάστε τότε πόσοι πρωτοστατούσαν από την Αριστερά εναντίον του κ. Γιαννίτση; Ακόμη και από το ίδιο του το κόμμα και πολλοί που είναι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρωτοστατούσαν στον πόλεμο εναντίον του κ. Γιαννίτση που ήθελε να κάνει κάποιες βελτιώσεις στο ασφαλιστικό. Το ασφαλιστικό χρειάζεται μια μεγάλη επαναστατική μεταρρύθμιση. Ο κόσμος της παραγωγής και της εργασίας πρέπει να νιώσει ότι έχει ένα αποκούμπι. Το ασφαλιστικό κακώς, για κάποιους, είναι η μάχη για τους συνταξιούχους, πρέπει να είναι η μάχη για όλους τους εργαζόμενους. Άρα, ναι. Πρέπει να υπάρξει μια μεταρρύθμιση προς όφελος του κόσμου της εργασίας. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση – αλλά μένει να το δούμε και στην πράξη – ότι θα τολμήσει να φέρει αυτή τη μεταρρύθμιση. Πάντως εμείς θα είμαστε στη Βουλή, με συγκεκριμένες προτάσεις και με συγκεκριμένες υποδείξεις. Γιατί εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε σκοπό δηλαδή να πάμε απέναντι μόνο και μόνο για να πούμε ότι έχουμε ένα κομματικό όφελος. Εμείς, και το έχουμε αποδείξει στη Βουλή, και τώρα και στην προηγούμενη Βουλή, όταν είναι υπέρ των πολλών, εμείς ψηφίζουμε. Εμείς δίνουμε μάχη. Όσον αφορά, όμως, το ασφαλιστικό να πω ορισμένα πράγματα. Με κανένα τρόπο το Ποτάμι δεν θα συνηγορήσει στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Η λύση για τη χώρα είναι η εργασία. Η λύση είναι να δημιουργηθούν δουλειές. Εάν αυξήσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, δίνουμε άλλη μια σφαλιάρα στον Έλληνα επιχειρηματία που έχει μια μικρή επιχείρηση. Άρα δε συνηγορούμε στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και βέβαια δε συνηγορούμε στην περικοπή των κύριων συντάξεων.
Δημοσιογράφος: Πόσο χρόνο δίνετε σε αυτή την κυβέρνηση με 153 βουλευτές;
Σταύρος Θεοδωράκης: Η χώρα αυτή έχει κυβερνηθεί και με 151 βουλευτές. Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτή η κυβέρνηση θα πέσει. Δεν πιστεύω ότι οι 153 βουλευτές είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πρόταση στον ελληνικό λαό και δεν εμπνέει τον ελληνικό λαό. Θα σας δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Υποτίθεται έχουμε μπροστά μας μια μακρά πολιτική σταθερότητα – ο κύριος Τσίπρας λέει πως θα κάνει εκλογές μετά το τέλος της τετραετίας – η δυσπιστία του κόσμου, όμως, είναι φανερή. Ο κόσμος δεν επενδύει, ο κόσμος δεν επιστρέφει τα λεφτά του στις τράπεζες, ο κόσμος δεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαφορετικά την οικονομική δραστηριότητα. Γιατί; Γιατί υπάρχει ένας φόβος ότι αύριο, με την παραμικρή αφορμή, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα αλλάξουν ρότα. Μας κυβερνά ένα καθεστώς που αυτό που το ενδιαφέρει, πάνω από όλα – απ’ ό,τι φαίνεται από τις σημερινές αποφάσεις είναι να εδραιωθεί και να βολέψει τα δικά του παιδιά. Αυτό το πράγμα δεν εμπνέει την ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία, λοιπόν, δεν έχει πρόβλημα με τους 153, αλλά με το γεγονός πως, αυτή την στιγμή στη χώρα, δεν υπάρχουν ηγήτορες που να νοιάζονται για την πατρίδα.