Quantcast
SOS για τις ελλείψεις γιατρών στα νησιά: Ποια δίνουν "μπόνους" για να τους προσελκύσουν - enikonomia.gr
share

SOS για τις ελλείψεις γιατρών στα νησιά: Ποια δίνουν “μπόνους” για να τους προσελκύσουν

δημοσιεύτηκε:

Νησιά δίνουν “μπόνους”  στους γιατρούς για να τους προσελκύσουν αλλά δεν τα καταφέρνουν.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Τήνου, Γιώργος Βασιλάκης, στην εφημερίδα “Καθημερινή”  «όταν προκηρύσσονται θέσεις, οι γιατροί που ενδιαφέρονται μας καλούν για να πάρουν πληροφορίες και το πρώτο πράγμα που ρωτούν είναι οι τιμές ενοικίασης ενός σπιτιού στο νησί. Τους διορθώνω. “Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ρωτάτε είναι εάν υπάρχουν σπίτια για να νοικιάσετε”, τους λέω» και τονίζει το μεγάλο πρόβλημα στέγασης με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι γιατροί που θέλουν να υπηρετήσουν σε μονάδες Υγείας στα νησιά.

Σε μια περίοδο ραγδαίας ανάπτυξης  του τουρισμού, η δυσκολία εύρεσης καταλύματος ή το κόστος του έχει προστεθεί στα αντικίνητρα για τον γιατρό που καλείται να εργαστεί σε μονάδα υγείας σε νησί. Και αυτό όταν τα κενά σε στελέχωση είναι μεγάλα και το ενδιαφέρον για την κάλυψη είναι μικρό.

Η προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών του περασμένου Μαρτίου

Ενδεικτικά, στην προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών του περασμένου Μαρτίου, η θέση για γενικό γιατρό στη Μήλο έμεινε ξανά άγονη ενώ δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τις δύο θέσεις παθολόγων για το νοσοκομείο της Κω. Το πρόσφατο περιστατικό στην Κω με τον θάνατο 63χρονης σε καρότσα αγροτικού, το οποίο επιστρατεύθηκε για τη διακομιδή της επειδή το μοναδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ του νησιού αντιμετώπιζε άλλο περιστατικό, καταδεικνύει τη «γύμνια» των νησιών και στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα. Στα περισσότερα νησιά, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, βγαίνει ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια λόγω έλλειψης διασωστών.

Πάντως οι  προκηρύξεις για επικουρικούς διασώστες δεν έχουν την ανταπόκριση που θα ήθελαν οι αρμόδιες Αρχές. «Με  750 ευρώ μισθό και χωρίς στέγαση, ποιος θα ενδιαφερθεί; »  λέει στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο πρόεδρος  του Συλλόγου  Εργαζομένων  ΕΚΑΒ  Αττικής, Γιώργος Μαθιόπουλος. Ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός, μιλώντας στην  εφημερίδα “Καθημερινή”  αναφέρει ότι «υπάρχουν νησιά όπου τα ενοίκια είναι απαγορευτικά, όπως π.χ. η Σαντορίνη και η Μύκονος. Υπάρχουν νησιά όπου δεν υπάρχουν καταλύματα, όπως η Μήλος. Και υπάρχουν νησιά όπου παρέχεται δωρεάν στέγη αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς».

Ένα τέτοιο νησί είναι το Καστελόριζο. Μάλιστα, ο δήμος του νησιού προσέφερε πέρυσι επιπλέον 500 ευρώ μηνιαίως και στέγη για τη διαμονή των γιατρών.

Δείτε ποιοι δήμοι νησιών προσφέρουν χρήματα για στέγη στους γιατρούς

Ενδεικτικά, ο δήμος Σύμης προσφέρει 700 ευρώ για στέγαση στους αγροτικούς γιατρούς και 800 ευρώ στον ένα ειδικευόμενο. O  δήμος της Μυκόνου φέτος θα δώσει 1.400 ευρώ για όλο τον χρόνο στους επικουρικούς και 4.500 ευρώ στους αγροτικούς για στέγαση. Ο δήμος Ρόδου παρέχει 450 ευρώ τον μήνα για ειδικευόμενους επικουρικούς. Η Ρόδος και η Κως είναι δύο νησιά  όπου δεν υπάρχει πρόβλημα στέγασης.

Ο δήμος  Σερίφου παρέχει δωρεάν στέγαση σε δύο αγροτικούς γιατρούς και προπληρωμένη κάρτα σίτισης 500 ευρώ.

Και ο δήμος Μήλου παρέχει 500 ευρώ για στέγη στους ειδικευόμενους επικουρικούς όχι όμως στους μόνιμους γιατρούς που υπηρετούν ήδη στο νησί. Στη Μήλο το πρόβλημα της στέγασης των γιατρών και φέτος είναι το μόνιμο θέμα συζήτησης στο “στρατηγείο ” της  2ης ΥΠΕ.

« Έχω γιατρό που μου λέει  ότι θέλει να πάει στη Μήλο και να πληρώσει το ενοίκιο αλλά δεν μπορεί να βρει να το ενοικιάσει » επισημαίνει ο κ. Ροϊλός. « Μιλάμε για ένα νησί που αναπτύχθηκε  τουριστικά απότομα και πλέον  όλα τα σπίτια δίνονται για  βραχυχρόνια μίσθωση .Βγαίνουν από το σπίτι τους  οι κάτοικοι  να το κάνουν Airbnb  και αυτοί μένουν υπόγεια »

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.