Της Αργυρώς Μαυρούλη
Σημαντικά οικονομικά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, καθώς καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι αγρότες που δεν μπορούν να αυξηθούν στην καταβολή των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών λόγω της μετάπτωσης της πλειοψηφίας σε υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία.
Η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία ανταπόκρισης περίπου 640.000 αγροτών αναμένεται να πολλαπλασιαστεί με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 133,5%, προκειμένου σταδιακά σε βάθος τριετίας να φτάσουν τα επίπεδο του ΙΚΑ από 7 στο 20%.
Παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμό εμφανίζεται ισοσκελισμένος με μικρό έλλειμμα μόλις 14,4 εκατ. ευρώ για το 2016, οι αρμόδιοι στον Οργανισμό εκφράζουν την ανησυχία τους για το αν οι αγρότες θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο ΟΓΑ αναμένεται να καταργηθεί και να ενταθεί στο ενιαίο φορέα ασφάλισης, παρόλο που το μνημόνιο προβλέπει τη διατήρηση του ο αυτόνομο κλάδο.
Η αύξηση των εισφορών θα ξεκινήσει το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι οποίες θα αυξηθούν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και από το 7% που είναι σήμερα, θα ανέλθουν στο 10%.
Άλλες τρεις ποσοστιαίες μονάδες θα προστεθούν την 1.1.2016 και την 1.1.2017, για να φτάσουν οι εισφορές 13% και 6%, αντίστοιχα. Η τελευταία αύξηση, έχει προγραμματιστεί για την 1.1.2018 και θα είναι της τάξης των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, προκειμένου να επιτευχθεί το 20%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, η άμεση αύξηση θα είναι, για το τρέχον εξάμηνο, στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, από 34 σε 48,68 ευρώ το μήνα.
Μάλιστα, με δεδομένο ότι το 65% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, δηλαδή περίπου 375.000 άτομα, βρίσκονται πια στην 3η ασφαλιστική κατηγορία, η πλειοψηφία των αγροτών θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένες εισφορές κατά 22 ευρώ το μήνα, ήτοι από από 50 ευρώ που καταβάλλουν σήμερα, το μήνα, θα κληθούν να πληρώσουν 72 ευρώ.
Εντός του 2017 μάλιστα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή και των σημερινών ασφαλιστικών κατηγοριών, καθώς στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται σύνδεση των εισφορών των αγροτών, με το πραγματικό ετήσιο εισόδημά τους.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, οι ασφαλιστικές κατηγορίες να περιοριστούν σε δύο ή τρεις το πολύ και αντίστοιχα θα υπάρξει σημαντική μείωση των ποσών που θα καλούνται στο εξής να καταβάλλουν οι αγρότες.
Τα πρώτα δείγματα περιορισμού της έγκυρης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών φαίνονται στις πληρωμές του α’ εξαμήνου του 2015, όπου οι “ενεργοί” ασφαλισμένοι ανήλθαν στις 298.000, λιγότεροι κατά 42.000, σε σχέση με ένα εξάμηνο νωρίτερα.