Quantcast
«Σολομώντειες» λύσεις σε ασφαλιστικό, φορολογικό και αποκρατικοποιήσεις - enikonomia.gr
share

«Σολομώντειες» λύσεις σε ασφαλιστικό, φορολογικό και αποκρατικοποιήσεις

δημοσιεύτηκε:

του Τάσου Σ. Δασόπουλου

Κρίσιμες αποφάσεις οι οποίες θα ικανοποιήσουν τα μπλόκα των αγροτών αλλά και τους δανειστές πρέπει να πάρει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες μέρες ώστε να αποκαταστήσει την ομαλότητα εντός της χώρας και παράλληλα να προχωρήσει την αξιολόγηση.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο ανταλλάσσει εναλλακτικές προτάσεις με τα τεχνικά κλιμάκια τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το φορολογικό που αποτελούν τις δύο δεξαμενές μέτρων οι οποίες θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2018.

Τα δύο θέματα αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία» αφού θα μοιραστούν το βάρος από τα περίπου 3 δισ. ευρώ μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν μέσα στο χρόνο για να εφαρμοστούν μέχρι και το 2018.

Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να ολοκληρώσει εναλλακτικές προτάσεις στο φορολογικό οι οποίες θα αυξήσουν τα προσδοκώμενα νέα έσοδα πολύ πάνω από τα 300 εκ. ευρώ που προέβλεπε την αρχική πρόταση του κ. Τσακαλώτου.

Ο στόχος είναι να προστατευτούν οι κύριες συντάξεις από μια 13η περικοπή και παράλληλα να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Ειδικότερα εξετάζεται μια μικρή αύξηση στους συντελεστές μεταφέροντας περισσότερο φορολογικό βάρος για τα μεσαία εισοδήματα από 25.000 ευρώ και πάνω.

Από την άλλη, οι δανειστές διαμηνύουν ότι τα περιθώρια για περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση είναι μικρά και η όποια παρέμβαση δεν θα πρέπει να είναι οριζόντια.

Μάλιστα έχουν ανοίξει και το κεφάλαιο των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών το οποίο κοστίζει περίπου 2 δισ. ευρώ σε φορολογικές δαπάνες αναζητώντας «άδικες» φοροαπαλλαγές οι οποίες δεν άπτονται αναπτυξιακών κινήτρων και δεν αφορούν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Μετά όμως την κατάργηση της έκπτωσης του 30% των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου τα περιθώρια είναι περιορισμένα αφού από τις υφιστάμενες φοροαπαλλαγές περίπου 970 εκ. ευρώ αφορούν σε ενεργειακά προϊόντα και το ΕΦΚ η ισοπροπυλική αλκοόλη και τα βιομηχανικά καπνά 470 εκ. ευρώ απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους και 272 εκ. ευρώ για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Στο ασφαλιστικό έχει προταθεί ήδη η περικοπή από 5% έως και 30% των συντάξεων πάνω από τα 1.500 ευρώ αν οι δανειστές υποχωρήσουν στην άμεση αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς.

Παράλληλα έχει προταθεί και κάποια μικρή μείωση της προσωπικής διαφοράς σταδιακά σε ορίζοντα χρόνου τριετίας και για τις συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ ώστε να κλείσει το ασφαλιστικό.

Το πιο δύσκολο σημείο είναι η διαχείριση της εθνικής σύνταξης στην οποία οι δανειστές ζητούν να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια ώστε να χαμηλώσει και το ποσοστό αναπλήρωσης.

Το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Το τρίτο μεγάλο θέμα είναι το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, εκτός από το θέμα της διοίκησης στο οποίο η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει δεχόμενη εκπροσώπων στη διοίκηση που θα διορίσουν οι δανειστές.

Ωστόσο μένουν και άλλα θέματα ανοιχτά. Με το μνημόνιο του καλοκαιριού είχε συμφωνηθεί ότι τα μισά από τα αναμενόμενα έσοδα, δηλαδή 25 δισ. ευρώ, θα δίνονταν για την αποπληρωμή του ειδικού δανείου του ESM για τις τράπεζες. Το 25% των εσόδων δηλαδή 12,5 δισ. ευρώ θα δίνονταν για την αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ προορίζονταν για επενδύσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θεωρητικά, το χρέος που θα πρέπει να πληρωθεί για το δάνειο για τις τράπεζες είναι μόνο 6 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά των θεσμών, με δεδομένο ότι επίκειται και μια λύση για την ελάφρυνση του χρέους, θα τεθούν δύο θέματα: η αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων από το τρίτο δάνειο να είναι εμπροσθοβαρής δηλαδή να πληρωθούν πρώτα οι υποχρεώσεις χρέους και μετά να διατίθενται χρήματα για ελληνικές επενδύσεις.

Το δεύτερο είναι να επιταχυνθεί η αποπληρωμή χρεών και να γίνει ανακατανομή των προσδοκώμενων εσόδων από αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε όφελος της πληρωμής των τοκοχρεολυσίων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.