«Σολομώντεια λύση» για τη δημιουργία της ελληνικής Task Force

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Επώδυνος τοκετός με πολλά απρόοπτα ήταν ο σχηματισμός του οικονομικού επιτελείου της νέας Κυβέρνησης η οποία θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τους δανειστές τις επόμενες μέρες.

Μέχρι και το μεσημέρι χθες πληροφορίες ήθελαν το στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού κ. Νίκο Παππά να διεκδικεί το ρόλο του αντιπροέδρου και έχοντα την γενική εποπτεία της οικονομικής πολιτικής που είχε στην προηγούμενη Κυβέρνησης ο κ Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος προορίζονταν μέχρι τότε για πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Δραγασάκης αντέδρασε έντονα στην επιλογή αυτή και διεκδίκησε και πάλι το ρόλο αρνούμενος να πάει για πρόεδρος της Βουλής θεωρώντας την τιμητική αυτή θέση ως υποβάθμιση.

Το δεύτερο πρόβλημα που είχε ο Πρωθυπουργός ήταν η στελέχωση του υπουργείου οικονομικών.

Όχι τόσο επειδή ο νέος υπουργός θα καλούνταν να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο αλλά περισσότερο για τα πρόσωπα που επέλεξε να το στελεχώσουν.

Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος είχε επιλεχθεί από την αρχή ως ο καταλληλότερος για την θέση του υπουργού Οικονομικών αρχικά αρνήθηκε.

Η δικαιολογία ήταν ότι είναι ο επικεφαλής της ομάδας των 53 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι είχαν βάλει όρους στα μέτρα που θα εφαρμόζονταν μέσω του μνημονίου.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι η πραγματική αιτία ήταν οι κακές του σχέσεις με τον υπηρεσιακό υπουργό οικονομικών πρόεδρο του ΣΟΕ και επικεφαλή της διαπραγματευτικής ομάδας κ. Γιώργο Χουλιαράκη.

Η ενόχληση του εντοπίζονταν στο γεγονός ότι κατά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για ο τρίτο μνημόνιο συχνά παρέκαμπτε το φυσικό του προϊστάμενο και απευθύνονταν απευθείας στον Πρωθυπουργό σε ότι αφορά επιμέρους θέματα της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Τσακαλώτος ήταν επίσης εντελώς αντίθετος με την ιδέα που είχε πέσει στο τραπέζι με ένα «υπουργείο μνημονίου» που χθες είχε μεταβαπτιστεί σε συντονιστική γραμματεία για την υλοποίηση του προγράμματος η οποία θα υπάγονταν κατευθείαν στον κ. Τσίπρα.

Ειδικά από την στιγμή που η Κουμουνδούρου ήθελε να αναθέσει την θέση αυτή στον κ. Χουλιαράκη ο οποίος θα ε αποκτούσε ουσιαστικά αρμοδιότητες υπερυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας ήθελε και τους δύο στην ομάδα διαπραγμάτευσης αφού ο κ. Χουλιαράκης είχε τις καλύτερες κριτικές από τους δανειστές κατά τις συνομιλίες που είχε όλο το περασμένο διάστημα.

Από την άλλη ο κ. Τσακαλώτος πιο …πολιτικά συγγενής με τις ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο υπουργός που έκλεισε τελικά και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ που δεν ξεπέρασε τις 20 ημέρες την συμφωνία με τους θεσμούς.

Η λύση ήταν και πάλι … η διαπραγμάτευση. Σε μια σύσκεψη περίπου 5 ωρών που έγινε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου υπό την προεδρεία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τους κ. Γιάννη Δραγασάκη Ευκλείδη Τσακαλώτου και του κ. Γιώργου Χουλιαράκη βρέθηκε τελικά συμβιβαστική λύση για όλους.

Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης ως υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε αυτό που ζητούσε. Έγινε ξανά αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης με εποπτεία της οικονομικής πολιτικής.

Οι άλλοι δύο συμβιβάστηκαν σε μια «Σολομώντεια λύση». Η ιδέα για το συντονιστικό όργανο του μνημονίου απορρίφθηκε και ο Χουλιαράκης έγινε αναπληρωτής υπουργός οικονομικών υπεύθυνος για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταλαμβάνοντας την θέση του κ. Δημήτρη Μάρδα ο οποίος είναι από χθες ο νέος υφυπουργός εξωτερικών αρμόδιος για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων.

Έτσι ο κ. Τσακαλώτος δέχθηκε να αναλάβει την θέση του υπουργού οικονομικών και συντονιστή της διαπραγματευτικής στρατηγικής για το τρίτο μνημόνιο.

Το ποιο εύκολο κομμάτι σχηματισμού του νέου οικονομικού επιτελείου ήταν ο τομέας των εσόδων.

Ο αναπληρωτής υπηρεσιακός υπουργός οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης γνώστης του αντικειμένου και επι χρόνια συνδικαλιστής κρίθηκε ως παραμένων και η θέση έκλεισε…

Exit mobile version