Σόιμπλε υπέρ Ελλάδας και κατά ΔΝΤ

Σε μια απρόσμενη στήριξη της Ελλάδας προέβη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ασκώντας ευθέως κριτική στη μεθοδολογία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Πρόσθεσε, δε, με δηκτικό τρόπο ότι «οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα».

Εκτίμησε ότι το ελληνικό πρόγραμμα «αποδίδει» και εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα. Αναφερόμενος στις δυνατότητες της χώρας επικαλέσθηκε μάλιστα την κυβέρνηση Σαμαρά και το γεγονός ότι πριν τρία χρόνια η Ελλάδα είχε καταφέρει να βγει στις αγορές.

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε για πολλοστή φορά ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «πιο λογικά», καθώς θα καθορίσουν και το μέγεθος της αναδιάρθρωσης χρέους που απαιτείται για να καταστεί αυτό βιώσιμο.

Μοσκοβισί: Συμφωνία έως το τέλος Μαΐου


Μιλώντας στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου της Εαρινής Συνόδου, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επανέλαβε ότι η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Η δεύτερη είναι η εφαρμογή ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και δεν θα παράγουν απλά προσωρινά αποτελέσματα και αφού σημείωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, έσπευσε να επισημάνει ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν όταν θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα έως το τέλος Μαΐου. «Πρέπει να μετατρέψουμε το πολιτικό deal σε μια τεχνική συμφωνία. Ελπίζω ότι οι ομάδες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες και να έχουμε μια συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το διαμορφωθέν σκηνικό, και τα επόμενα βήματα θα συζητήσει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τον Μισέλ Σαπέν.

Ο Σόιμπλε για το μέλλον της Ευρωζώνης


Στην παρέμβασή του στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Σόιμπλε εκτίμησε ότι μετά το Brexit, τα εναπομείναντα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμα να σχηματίσουν «συμμαχίες των προθύμων, με ευέλικτες ταχύτητες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Με δεδομένη την τωρινή κατάσταση, προς το παρόν δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πιθανότητα μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, σημειώνοντας ότι στο μέλλον τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών – μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Πηγή: DW

Exit mobile version