Σόιμπλε: «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε», Βαρουφάκης: «Zητάμε χρόνο…»

 Του Τάσου Δασόπουλου

 

«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε» ήταν η φράση κλειδί του Βόλφγκανγκ  Σόιμπλε μετά ην συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη.

 Όπως αναμενόταν ο Γερμανός υπουργός απέρριψε χωρίς συζήτηση την ιδέα περί διάρθρωσης και κουρέματος του ελληνικού χρέους λέγοντας «Προέχει η Ελληνική Κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Δεν υπάρχει σκέψη για αναδιάρθρωση ή κούρεμα χρέους» είπε χαρακτηριστικά.

 «Θα πρέπει να αποδώσουμε σεβασμό στο ελληνικό λαό για όσα έχει πετύχει όλα αυτά τα χρόνια . Αλλά υπάρχουν ακόμη παρά πολλά πράγματα που δεν έχουν γίνει ακόμη» τόνισε ο κ. Σόϊμπλε θυμίζοντας σε όλους την σταθερή πεποίθησή του για την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στο επιχείρημα του κ. Βαρουφάκη ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να σεβαστούν την βούληση του ελληνικού που ψήφισε μια Κυβέρνηση με στόχο να αλλάξει το μνημόνιο απάντησε: «Το αποτέλεσμα είναι σεβαστό αλλά υπάρχουν ανάλογες δημοκρατικές νομιμοποιήσεις και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές  χώρες. Είμαστε μια συνολικά δημοκρατική ένωση».

 «Ο Γερμανός ο υπουργός τόνισε αναφερόμενος στην νέα Κυβέρνηση ότι η υλοποίηση των συμφωνιών και των δεσμεύσεων είναι θέμα αξιοπιστίας. Αν αυτά δεν γίνουν τότε χάνεται η αξιοπιστία» είπε.

 Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η νέα Ελληνική Κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές το 2009 με δική της ευθύνη. Στη συνέχεια έτυχε της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης . Τώρα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος».

 Ο κ. Σόιμπλε προσφέρθηκε να βοηθήσει τεχνικά την Ελλάδα στο μέτωπο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.  Θύμισε μάλιστα ότι παλιότερη πρόταση της Γερμανικής Κυβέρνηση για την αποστολή εμπειρογνωμόνων από την χώρα του για τα φορολογικά δεν είχε γίνει αποδεκτή, αλλά επανέλαβε ότι η πρόταση παραμένει ακόμη ανοικτή .

 Τόνισε επίσης ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα και στο θέμα της χρηματοδότησης της ανάπτυξης μέσω της εκκίνησης των χρηματοδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Τράπεζα KfW η οποία συμμετέχει στο εθνικό αναπτυξιακό ταμείο (IfG ) το οποί ίδρυσε η προηγούμενη Κυβέρνηση .

 Ο κ. Βαρουφάκης παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους της ώστε να μπορέσει να συμφωνήσει ένα πρόγραμμα γέφυρα που θα δώσει το χρόνο στην Κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα νέο πρόγραμμα που θα σταματά την ανατροφοδοτούμενη κρίση .

 Φάνηκε μάλιστα αρκετά συναινετικός στην κάθετη άρνηση του συνομιλητή του υιοθετώντας και κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις του μνημονίου.

 Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε: «το 65=70% των μεταρρυθμίσεων που περιέχονται στο μνημόνιο είναι πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε και μείς . Η διαφορά μας είναι ότι το πρόγραμμα έχει αποτύχει σε θέματα διαφθοράς. Επίσης θέλουμε να αλλάξουμε την δημοσιονομική αντίληψη του προγράμματος και την αντιμετώπιση του χρέους» είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι το σημερινό πρόγραμμα έχει σπαταλήσει πολλά από τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων στο να μη πληρώνει ένα μη βιώσιμο χρέος και αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορούμε να τοποθετούμε τα δάνεια μπροστά από την αναδιάρθρωση του χρέους τόνισε χαρακτηριστικά.

 Ο υπουργός οικονομικών αποδέχθηκε την συνδρομή της Γερμανίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

 Το θέμα Simenes

 

 Σε ερώτηση που τέθηκε και στους δύο υπουργούς σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς γερμανικών εταιριών στην Ελλάδα όπως η Siemens και την άρνηση της Γερμανίας σε ουσιαστική συνδρομή ο κ. Σόϊμπλε απάντησε με ένα γνωμικό της χώρας του. «Ο καθένας θα πρέπει να κοιτάει την πόρτα του είπε» και εξήγησε ότι και η Γερμανία αντιμετωπίζει προβλήματα διαφθοράς και φοροδιαφυγής .

 Ο κ. Βαρουφάκης με την σειρά του τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς ώστε να υπάρχει ένα αποτρεπτικό πλαίσιο για το σύνολο της ΕΕ.

Exit mobile version