Σόιμπλε: Grexit μόνο αν το θέλουν οι Έλληνες

Η ελληνική οικονομία συνέχισε και χθες να προσελκύει το ενδιαφέρον των διεθνών πρωταγωνιστών στην Ουάσιγκτον.

Σε ομιλία του στο Ίδρυμα Brookings ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα έρθει μόνον αν το θελήσουν οι ίδιοι οι Έλληνες.

Με διάθεση ειρωνείας υπογράμμισε ότι κανείς δεν θα επιβάλει στην Ελλάδα να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες εκταμιεύσεις θα έρθουν μόνον ως απόρροια της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και αφού η Ελλάδα υλοποιήσει όσα συμφώνησε και το επιβεβαιώσουν οι θεσμοί.

Ανέφερε επίσης πως αν η Αθήνα καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από άλλες χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα ή οι ΗΠΑ, αυτό θα ήταν καλό, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον χώρες εκτός της ευρωζώνης θα αναλάμβανα αυτό το τεράστιο οικονομικό βάρος.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει, αλλά ήρθαν οι εκλογές, εξελέγη μια νέα κυβέρνηση και τώρα όλοι αναμένουν να δουν τι ακριβώς θέλει να κάνει. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι δεν είναι επικριτικός μόνο για τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας ότι αυτή κληρονόμησε από τις προηγούμενες πολλά από τα προβλήματα.

Έδωσε έμφαση στην ανάγκη ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι αυτό είναι το κύριο πρόβλημα και όχι η αναδιάρθρωση του χρέους από τη στιγμή μάλιστα που αυτό θα αρχίσει να αποπληρώνεται μετά το 2020.

Σε ότι αφορά τη δαιμονοποίηση του στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι είναι κάτι που ένας πολιτικός πρέπει να είναι έτοιμος να αποδεχθεί, ενώ υποστήριξε ότι «ανοησίες»εμφανίζονται όχι μόνο στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και στα γερμανικά.

 

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο προς όφελος άλλων

Στη δική του ομιλία στο Βrookings, που ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προσυπογράφει στόχους που δεν μπορούν να επιτευχθούν, και περιέγραψε τα μνημόνια που εφαρμόζονται τε τελευταία χρόνια ως μια συνταγή, μια θεραπεία, που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη.

Η αρχή της επιβολής αυστηρής λιτότητας στην πιο ελλειμματική οικονομία προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση σε καιρό ειρήνη, ανέφερε, και χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ένα πειραματόζωο, όπου έγιναν πολλά πειράματα προς όφελος άλλων.

Παραδέχθηκε ότι οι έως τώρα επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν ικανοποιητικές και πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τους Έλληνες και την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξουν σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα η οποία θα έχει αποτέλεσμα.

 

Λαγκάρντ: Καμία καθυστέρηση στην αποπληρωμή δόσης στο ΔΝΤ

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, εδωσε το στίγμα των δικών της προθέσεων δηλώνοντας ότι δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα να καθυστερήσει την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ.

«Ποτέ μία προηγμένη οικονομία δεν έχει ζητήσει καθυστέρηση στην καταβολή δόσης» είπε, υπογράμμισε,ότι οι αναβολές των πληρωμών «ουδέποτε είχαν παραγωγικά αποτελέσματα» και πρόσθεσε ότι το Ταμείο θα προστατεύσει τη φήμη του.

«Η καθυστέρηση καταβολής δόσης προς το ΔΝΤ ισοδυναμεί με το να απαιτείς πρόσθετη συνεισφορά από τη διεθνή κοινότητα, με κάποιες από αυτές τις χώρες να είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τις χώρες που ζητούν αυτές τις καθυστερήσεις» σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου και διευκρίνισε πως έχει μεταφέρει στον Γιάνη Βαρουφάκη αυτή τη θέση του Ταμείου.

Σε νέα συνάντηση που είχαν χθες, η κ. Λαγκάρντ συμφώνησε με τον κ. Βαρουφάκη να έχουν οι δυο πλευρές καλύτερη επαφή για την καθημερινή εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και σχεδίασαν την πορεία των συζητήσεων έως την 24η Απριλίου.

Τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο η καθιερωμένη τελετή για τον εορτασμό της ελληνικής ανεξαρτησίας στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στη φίλη και σύμμαχο Ελλάδα καθώς περνά πολύ δύσκολες οικονομικές στιγμές, και τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις καθώς εργάζονται με τους διεθνείς τους εταίρους σε ένα πρόγραμμα για μεταρρυθμίσεις και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

 

Συνομιλία Ομπάμα – Bαρουφάκη

Ο κ. Ομπάμα είχε δεκάλεπτη συνομιλία με τον Γιανη Βαρουφάκη, στην οποία έγινε μια ανασκόπηση των δυσκολιών που αντιμετώπισε και ο κ. Ομπάμα όταν έγινε πρόεδρος και κλήθηκε να διαχειρισθεί την τεράστια οικονομική κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και δεχόταν πιέσεις προς την κατεύθυνση της λιτότητας τις οποίες, σύμφωνα με τον έλληνα υπ. Οικονομικών, έπρεπε να υποδομήσει.

«Κάναμε μια σύγκριση της δικής μας εμπειρίας που είναι αντίστοιχη και πολύ διαφορετική ταυτόχρονα» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι υπήρξε μια ανταλλαγή απόψεων για τις δυσκολίες που είχε εκείνος με την κατάσταση στην Γουολ Στριτ, ενώ στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης το θέμα ήταν η μεταφορά των ζημιών στους ώμους των φορολογουμένων της Ελλάδας και της ευρωζώνης.

«Εξετάσαμε και την ανάγκη αναζήτησης πρακτικών και ουσιαστικών τρόπων για το πως μπορεί να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση είτε από ατύχημα είτε από μη ελεγχόμενες διαδικασίες», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης που υπογράμμισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την προσωπική του συμπαράσταση και αυτή της κυβέρνησής του, ενώ παράλληλα είπε ότι πρέπει να δείξουν οι εταίροι ευελιξία, για να προσθέσει από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης ότι και η Ελλάδα είναι έτοιμη συμβιβαστεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι σε βαθμό υποτέλειας.

Στη δική του παρέμβαση από την αμερικανική πρωτεύουσα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι «ο χρόνος για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης τελειώνει» και χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του Εurogroup του Μαΐου ως «κλειδί» για την Ελλάδα. Παράλληλα «απαγόρευσε», όπως είπε, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σκέφτεται ένα Plan B για την Ελλάδα.

«Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική» επισήμανε. «Η οικονομική και δημοσιονομική επίπτωση της ελληνικής εξόδου θα μπορούσε να περιοριστεί, αλλά η έξοδος θα δημιουργούσε ζήτημα του ποιος είναι ο επόμενος» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ απευθυνόμενος όμως και στην ελληνική κυβέρνηση, διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να σεβαστεί και τους ψηφοφόρους στην υπόλοιπη ευρωζώνη».

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version