Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις φορολογικές μειώσεις σταδιακά, σε βάθος τετραετίας, με τρόπο που θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο δημοσιονομικού κενού που θα επιβάρυνε τους πολίτες, διαβεβαίωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για δημοσιονομική πολιτική.
Επισήμανε όμως ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο ώστε να ενισχυθεί η οικονομία και να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση δίχως να υπάρξει κίνδυνος επιπρόσθετων μέτρων. Το πλάνο έχει τρεις άξονες: Την ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων, την διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω ψηφιοποίησης και πάταξης της φοροδιαφυγής και τον εξορθολογισμό των δαπανών.
Στο πλαίσιο αυτό, είπε, έχει δρομολογηθεί επισκόπηση των δαπανών σε ολόκληρη την γενική κυβέρνηση με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας (πχ στην ενεργειακή επάρκεια των κτηρίων του Δημοσίου). Παρέθεσε επίσης την χρήση ηλεκτρονικών βιβλίων και τιμολογίων για τον περιορισμό της παραοικονομίας στις επιχειρηματικές συναλλαγές.
Ο κ. Σκυλακάκης επαναβεβαίωσε πάντως πως η προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού για διατήρηση του αφορολόγητου ορίου ισχύει στο ακέραιο.
Επαναβεβαίωσε επίσης ότι η Αθήνα θα επιδιώξει μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους ότι τόσο υψηλοί στόχοι βλάπτουν και τους ίδιους. Ο στόχος ισχύει έως το 2022.
Η Ελλάδα έχει τις μικρότερες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ και την υψηλότερη ανεργία στην Ευρωζώνη, δήλωσε, προσθέτοντας ότι εάν δοθεί μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο στην Ελλάδα η οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα, προς όφελος και των δανειστών.