«Σκληρό ροκ» από την κυβέρνηση σε Ντάισελμπλουμ – Βίζερ

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Την επιλογή της μετωπικής σύγκρουσης με τους δανειστές έκανε επίσημα χθες η Κυβέρνηση κατά τις συναντήσεις που είχε το οικονομικό επιτελείο με τον επικεφαλή του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ και του επικεφαλή του EWG κ. Τόμας Βίζερ.

Πριν τις χθεσινές επεισοδιακές δηλώσεις των κκ Νταϊσελμπλούμ και Βαρουφάκη είχε προηγηθεί μια εξίσου επεισοδιακή συνάντηση των δύο ευρωπαίων αξιωματούχων με το σύνολο του οικονομικού επιτελείου όπου άκουσαν με τα αυτιά τους αυτά που μέχρι εκείνη την στιγμή αιωρούνταν ως φήμες για την Ελληνική Κυβέρνηση.

Στην σύσκεψη που προηγήθηκε εκτός από τον κ. Βαφρουφάκη του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, της αναπληρώτριας υπουργού οικονομικών κ. Νάντιας Βαλαβάνη, του υπερυπουργού ανάπτυξης κ. Γιάννη Σταθάκη και του υφυπουργού εξωτερικών αρμόδιων για θέμα διεθνών οικονομικών σχέσεων κ Ευκλείδη Τσακαλώτου ξεδιπλώθηκε όλο το οικονομικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην σύσκεψη υπήρξαν παράλληλοι μονόλογοι και όχι διάλογος. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι επιχειρηματολογούσαν υπερ μιας νέας παράτασης του μνημονίου της ολοκλήρωσης το ταχύτερο δυνατό της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και του διαλόγου για την «επόμενη μέρα».

Τα μέλη του οικονομικού επιτελείο έμειναν προσκολλημένα στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ Τόνισαν ότι δεν αναγνωρίζουν το μνημόνιο την τρόικα και το πρόγραμμα και ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν για ένα περιθώριο χρόνου στο οποίο η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει ένα δικό της πρόγραμμα.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε με την σειρά του ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τα 7,2 δις ευρώ της τελευταίας δόσης αφού το μεγαλύτερο μέρος από αυτά θα αναχρηματοδοτήσει παλαιότερα χρέη . Τόνισε επίσης ότι σε συνεργασία με την ΕΚΤ και την ΕΕ θα επιδιώξουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με κούρεμα μέρους του επίσημου χρέους από τα διμερή δάνεια με τα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και την μεταχρονολόγηση των λήξεων (roll over) των ομολόγων ύψους 27 δις από την ΕΚΤ.

Τόνισε επίσης ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα προβλέπει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ στο διηνεκές όπως προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης Με το πρωτογενές πλεόνασμα θα απομειώνεται σταδιακά το ελληνικό χρέος το οποίο όμως προηγουμένως θα έχει «κουρευτεί».

Παράλληλα θα αυξηθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και υπάρξει διεκδίκηση της ελληνικής Κυβέρνησης ώστε οι αναπτυξιακές δαπάνες να μην προσμετρώνται στο έλλειμμα .
Ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στα μέτρα κοινωνικής πολιτικής (προσλήψεις ασφαλιστικό υγεία) που εξαγγέλθηκαν την πρώτη ημέρα της νέας Κυβέρνησης κατά την παράδοση και παραλαβή των υπουργείων τα οποία χωρίς την αναστολή των αποκρατικοποιήσεων κοστίζουν περίπου 5 δις ευρώ.

Μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις που ακύρωσαν (ΕΛΠΕ ΔΕΗ ΔΕΣΜΗΕ ΟΛΠ ΟΛΘ Περιφερειακά αεροδρόμια) το κόστος ξεπερνούσε τα 8 δις ευρώ.

Οι ξένοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να τους θυμίσουν το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ για το οποίο έχει δεσμευτεί η χώρα μας πριν από τις εκλογές.

Η απάντηση που πήραν από τον κ. Σταθάκη ήταν ανάλογη με αυτή που έδωσε λίγη ώρα αργότερα και το κ Βαρουφάκης μπροστά σε δεκάδες ελληνικά και ξένα ΜΜΕ «Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού για καταργήσουμε το μνημόνιο το οποίο απέτυχε και να αποκαταστήσουμε αδικίες. Πως μας ζητάτε να κάνουμε πίσω».

¨Όλα τα παραπάνω εξηγούν και την αμηχανία του κ. Νταϊσελμπλούμ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης και όλα όσα επακολούθησαν.

Βεβαίως μετά και την συνάντηση που είχε στο Μαξίμου και με τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο κ. Δραγασάκη σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC o κ. Βαρουφάκης απέδωσε την δήλωση του για την τρόικα για «λάθος» στην μετάφραση.

Exit mobile version