Σκληρή απάντηση Λαγκάρντ σε Τσίπρα με αιχμές για την υποκλοπή

Ουάσιγκτον, του Θανάση Κ.Τσίτσα

 

Με μια πρωτοφανή σκληρή απάντηση της στην επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σήκωσε το γάντι αφήνοντας σοβαρές αιχμές για την πατρότητα των υποκλοπών, και έδωσε τις δικές της απαντήσεις στις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν – μέσω των διαρροών από τα Wikileaks – για το Ταμείο, ενώ υπερασπίστηκε στο ακέραιο τους χειρισμούς Τόμσεν- Βελκουλέσκου.

Το ύφος της επιστολής Λαγκάρντ είναι πρωτόγνωρο για τα χρονικά του ΔΝΤ και για πρώτη φορά η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε δεν συνάδει με τις συνήθως διπλωματικές διατυπώσεις που έχουμε συνηθίσει από τον Μάιο του 2010, όταν και η Ελλάδα υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο.

Το περασμένο Σάββατο, μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks, ο Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει επιστολή με την οποία ζητούσε εξηγήσεις. Μεταξύ άλλων έθετε το ερώτημα αν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ως διάλογος μεταξύ των στελεχών του Ταμείου, αποτελούν επίσημη θέση του ΔΝΤ, ενώ απεύθυνε και ανοικτή πρόσκληση στην κ. Lagarde για κατ’ ιδίαν συνάντηση οποιαδήποτε στιγμή.

Η Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή της που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες βράδυ απαντά με σφοδρότητα στις καταγγελίες ότι το ΔΝΤ μεθοδεύει εκβιαστικά πιστωτικό γεγονός, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “οποιαδήποτε εικασία περί πιστωτικού γεγονότος ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλά ανοησίες”.

Εν συνεχεία στηρίζει απόλυτα το δίδυμο Πολ Τομσεν- Ντέλια Βελκουλέσκου σημειώνοντας ότι «η αποστολή αποτελείται από έμπειρα στελέχη που έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου» ζητώντας μάλιστα από την ελληνική κυβέρνηση «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορούν να εγγυηθούν την προσωπική τους ασφάλεια».

Στην επιστολή της η κ.Λαγκάρντ αφήνει σοβαρές αιχμές για τη διαρροή, ζητώντας «να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων». Παράλληλα εμμένει στις θέσεις της αναφορικά με την στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις σημειώνοντας ότι «επιμένω να σημειώνω ότι εάν ήταν απαραίτητο να μειώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, για να έχουμε ρεαλιστικές πιθανότητες να τους πετύχουμε, θα υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους».

Τέλος επιβεβαιώνει την διάσταση απόψεων στα θέματα της διαπραγμάτευσης υπογραμμίζοντας ότι “έχουμε ακόμα απόσταση από το να έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα που να μπορώ να παρουσιάσω στο Εκτελεστικό Συμβούλιο”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, Λαγκάρντ και Τόμσεν θα έχουν σειρά κρίσιμων επαφών επί ευρωπαϊκού εδάφους και κυρίως με την γερμανική πλευρά, οι οποίες δεν έχουν επίσημα ανακοινωθεί.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν αναμένεται να μεταβεί εκτάκτως στο Βερολίνο εντός της επόμενης εβδομάδας για να συζητήσει το θέμα συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο κ. Τόμσεν θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε στην Ολλανδία. Η Κριστίν Λαγκάρντ με την σειρά της, που βρίσκεται εδώ και μέρες εκτός ΗΠΑ, θα μεταβεί την επόμενη Τρίτη στην Φραγκφούρτη για προγραμματισμένη ομιλία της.

Πριν την δημοσιοποίηση της επιστολής Λαγκάρντ προς τον κ. Τσίπρα στο ΔΝΤ επικρατούσε έντονη δυσαρέσκεια και προβληματισμός για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του διεθνούς οργανισμού μια συνομιλία δύο ανώτατων αξιωματούχων του ,που το περιεχόμενο της σημειωτέον δεν διαψεύστηκε ποτέ όχι μόνο υποκλέπτεται, αλλά και διαρρέεται.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστήριξαν στο Real.gr ότι “είναι κάτι πρωτοφανές που ούτε στα καθεστώτα της πρώην ανατολικής Ευρώπης δεν είχε παρατηρηθεί…”

Επίσης υπήρχε έντονος προβληματισμός για το κίνητρο αυτής της υποκλοπής και την χρονική συγκυρία λίγο πριν επαναληφθούν οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριζαν οι ίδιοι αξιωματούχοι “η πολεμική και η στοχοποίηση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο εξάμηνο εναντίον του ΔΝΤ, μπορεί να λάβει τέλος με μια απλή επιστολή του πρωθυπουργού προς την κ. Λαγκάρντ στην οποία η Ελλάδα θα δηλώνει την πρόθεση της ότι δεν επιθυμεί πλέον την εμπλοκή του στο πρόγραμμα, γιατί το Ταμείο, ποτέ δεν αποχωρεί από μια χώρα αν δεν του ζητηθεί” κατέληξαν.

Αναλυτικά η επιστολή της Christine Lagarde στον Αλέξη Τσίπρα:

Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ης Απριλίου, στην οποία ρωτάτε για τη θέση του ΔΝΤ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.

Η θέση μου για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται είναι πως είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από το να έχουμε ένα πρόγραμμα με συνοχή που να μπορώ να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο. Έχω πολλές φορές τονίσει πως μπορούμε να στηρίξουμε μόνο ένα πρόγραμμα που να είναι αξιόπιστο και που να βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις, αλλά και να πετυχαίνει το στόχο του να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο μιας ισχυρής ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει σταδιακά τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε άλλη περίπτωση, θα αποτύγχανε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ενώ, μεταξύ άλλων επιπλοκών, θα σήμαινε πως η Ελλάδα θα πρέπει εκ νέου σύντομα να αναγκαστεί να εφαρμόσει κι άλλα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε θεωρία πως αξιωματούχος του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός σαν τακτική διαπραγμάτευσης, αποτελεί απλά ανοησία.

Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, μία από αυτές πρόσφατα στο τηλέφωνο, παραμένω σταθερή στο επιχείρημά μου ότι αν ήταν αναγκαίο να χαμηλώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε μία ρεαλιστική πιθανότητα να τους πετύχουμε, θα υπήρχε και ανάγκη για μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους. Προς όφελος των Ελλήνων, πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτές τις συνομιλίες τάχιστα.

Συμφωνώ μαζί σας ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το συμβάν του σαββατοκύριακου με κάνει να ανησυχώ για το αν μπορούμε να κάνουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας σε εκατέρωθεν δηλώσεις. Παρόλα αυτά, μετά από σκέψη, αποφάσισα να επιτρέψω την επιστροφή της ομάδας μας στην Αθήνα για τη συνέχιση των συζητήσεων.

Η ομάδα αποτελείται από πεπειραμένο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου. Για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως το ΔΝΤ πραγματοποιεί τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι με απειλές, και δεν ανακοινώνουμε τις θέσεις μας μέσω διαρροών. Για να βελτιώσουμε περαιτέρω τη διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτή την επιστολή στην ιστοσελίδα του Ταμείου. Αναμένω επικοινωνία από εσάς για το πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις».

Πηγή: Real.gr

Exit mobile version