Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ

Άκης Σκέρτσος

Το ενιαίο κυβερνητικό σχέδιο δράσης για το 2025 χαρτογραφεί  ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» με τίτλο «Στο δρόμο της συνέπειας, της ευθύνης, της δημόσιας λογοδοσίας και διαφάνειας».

Όπως τονίζει ο κ. Σκέρτσος το 2025 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας κατά την οποία θα ολοκληρωθούν πολλές από τις πολιτικές που είναι αναγκαίες για να αποκτήσει η Ελλάδα καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία, πιο σύγχρονα και αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς, σύγχρονες αποτελεσματικές ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα, μια πιο γρήγορη και ποιοτική Δικαιοσύνη, έναν ανθεκτικότερο μηχανισμό πολιτικής προστασίας, περισσότερη οδική ασφάλεια στους δρόμους, νέα εργαλεία για το μείζον πρόβλημα της ακριβής στέγης, περαιτέρω στήριξη των οικογενειών με παιδιά και των ευάλωτων εισοδημάτων αλλά και ευκαιρίες για ακόμη περισσότερες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις που ανοίγουν την οικονομία και διευρύνουν τον ανταγωνισμό προς όφελος των πολλών και επισημαίνει: «Με σχέδιο, επιμονή και υπομονή έχουμε βάλει στόχο έως το 2027 η Ελλάδα να έχει αφήσει οριστικά πίσω της τον κακό της εαυτό και να είναι μια χώρα που θα προσφέρει ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή σε όλους και ειδικά στους νεότερους ανθρώπους».

Ο υπουργός Επικρατείας λέει ότι ο νέος «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης, ορίζει 460 κρίσιμα πολιτικά ορόσημα τα οποία αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν κάθε υπουργείο ξεχωριστά και η κυβέρνηση συνολικά για το επόμενο έτος.

Οι πολιτικές δεσμεύσεις

Αυτές οι πολιτικές δεσμεύσεις, διευκρινίζει ο κ. Σκέρτσος, εξειδικεύονται σε 257 έργα και 203 μεταρρυθμίσεις.

«Είμαστε η κυβέρνηση που μένει αδιαπραγμάτευτα σταθερή στο δόγμα «το είπαμε-το κάναμε». Θέλουμε όσα λέμε να τα εννοούμε και να τα υλοποιούμε. Αλλά και να λογοδοτούμε, να εξηγούμε και να διορθώνουμε όσα πρέπει όταν δεν καταφέρνουμε να είμαστε συνεπείς σε όσα δεσμευτήκαμε», λέει σ’ άλλο σημείο του άρθρου του ο υπουργός.

Και αναλύει ότι έχουν ήδη οριστεί τα 89 νομοσχέδια που πρέπει να κατατεθούν στη βουλή, τις 130 κρίσιμες υπουργικές αποφάσεις που υλοποιούν παλιότερους και νέους νόμους, τους 101 διαγωνισμούς που πρέπει να προκηρυχθούν εντός του 2025 αλλά και τις 244 συμβάσεις δημοσίων έργων που πρέπει να υπογραφούν για να ξεκινήσουν τη δουλειά τους οι ανάδοχοι.

«Γνωρίζουμε, επίσης, τα 248 επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που πρέπει ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους 20 μήνες ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ΕΕ ως προς την υλοποίηση και απορρόφηση του ΤΑΑ, όπως το έχει ήδη καταφέρει δηλαδή έως σήμερα με αποτέλεσμα η οικονομία μας να αναπτύσσεται ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη», επισημαίνει ο υπουργός.

Παράλληλα εξηγεί ότι «έχουμε τυποποιήσει όλα τα αναγκαία βήματα που οδηγούν από τον σχεδιασμό μιας πολιτικής έως την παράδοση ενός έργου -κάτι σαν ISO δημόσιων πολιτικών. Αυτό προσφέρει τη δυνατότητα στις επιτελικές δομές της κυβέρνησης και κάθε υπουργείου να λειτουργούν πιο παραγωγικά. Έτσι τα έργα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται μπορούν να παραδίδονται εγκαίρως, εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος, προϋπολογισμού και προδιαγραφών».

«Σε τι βοηθάει όλη αυτή η προ-τυποποίηση διαδικασιών μαζί με την αυστηρή στοχοθεσία που βρίσκονται στον πυρήνα της λειτουργίας του επιτελικού κράτους; Σε δυο πολύ κρίσιμα πράγματα που αποτελούν και διαχρονικές ελλείψεις και κακοδαιμονίες του ελληνικού κράτους: στον προγραμματισμό και τη συνεργασία. Στην ύπαρξη δηλαδή ενός συγκροτημένου πολιτικού σχεδίου που καλούνται να υλοποιήσουν τα υπουργεία αλλά και τον αναγκαίο συντονισμό πολλών και διαφορετικών φορέων της κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθούν σύνθετοι στόχοι και πολιτικές», διευκρινίζει ο υπουργός.

Exit mobile version